Sport

Senatoarea Plăcintă, acuzată că a risipit banii ministerului pe avocaţi

Dan Chiriac
4 dec 2012 1778 vizualizări
Gazeta Sporturilor a publicat ieri o investigaţie despre modul în care fostul ministru al sportului a dat 1,6 milioane de euro comision de succes firmei de avocaţi Sfîrîială şi Asociaţii. Scopul înţelegerii: recuperarea datoriilor pe care le avea Loteria Naţională către sportul românesc

Gazeta Sporturilor a publicat ieri o investigaţie care arată că fostul ministru al sportului, senatorul liberal Sorina Plăcintă, a oferit pe tavă 1,6 milioane de euro casei de avocatură Sfîrîială şi Asociaţii din Bucureşti, pentru un contract controversat. Totul a ieşit la iveală în urma unui audit intern, dar şi controlului Curţii de Conturi. “Verificările efectuate în ultimele luni în actele Agenţiei Naţionale pentru Tineret şi Sport au scos la lumină un contract care i-a uimit pe anchetatori, un contract care a creat o gaură în bugetul instituţiei de peste 7 milioane de lei (1.665.173 milioane de euro). Semnătura de pe acte aparţine Sorinei Plăcintă. Povestea începe pe 7 decembrie 2009, cand actuala senatoare şi-a dat acordul pentru încheierea unui contract de asistenţă juridică cu Casa de Avocatură Sfîrîială & Asociaţii deşi instituţia pe care o conducea avea un serviciu de specialitate. Scopul înţelegerii era recuperarea obligaţiilor financiare pe care le avea Loteria Naţională către sportul românesc. Acţiunea juridică a fost demarată prin deschiderea dosarului 6/3/2010 la Tribunalul Bucureşti. Suma datorată de Loteria Naţională a fost evaluată, în urma unei expertize contabile, la 17.594.901,55 lei, fiind luată în calcul doar perioada 2007-2009 parţial”, se arată în investigaţia gsp.

Reporterii au descoperit în cele din urmă că acest contract avea să ducă la dispariţia unei sume importante din bugetul ministerului. “În decembrie 2009, MTS s-a transformat în ANST şi a fost trecută în subordinea Ministerului Educaţiei, instituţie care a preluat toate litigiile. Procesul a durat un an şi jumătate, timp în care Sorina Plăcintă a fost înlocuită în funcţie de Doina Melinte. Pe 21 aprilie 2011, instanţa s-a pronunţat şi a decis în favoarea sportului. Loteria s-a conformat şi a virat în iunie suma de 18.254.088,33 de lei în contul MECTS, fiind incluse şi cheltuielile de judecată. Pe 25 iulie, surpriză!, ANST primeşte de la MECTS doar 11.091.519,54 lei. Mai puţin cu peste 7 milioane de lei, bani care nu au rămas nici în contul Educaţiei!  Controlorii interni ai ANST şi cei ai Curţii de Conturi au stabilit că milioanele au ajuns în contul Casei de avocatură Sfîrîială & Asociaţii după ce MTS a oferit, pe langă onorariu, ce-i drept, unul mic, de 4.000 de lei, şi un interesant şi incredibil comision de succes de 29,8%!, la care s-a adăugat TVA-ul aferent. Mai simplu spus, în cazul în care caştigă procesul cu Loteria Naţională, MTS s-a obligat să vireze casei de avocatură o treime din banii recuperaţi”, se mai arată în investigaţia jurnaliştrilor gsp. Decizia instanţei nu a fost definitivă. Loteria Naţională trebuie să primească banii înapoi, pană la o decizie definitivă şi irevocabilă. Casa de avocatură angajată şi-a luat comisionul, dar nu va reprezenta ministerul şi la recurs, pentru că precedentul contract s-a încheiat.

Plăcintă zice că se îngrozise de procesele pierdute

Fostul ministru al sportului a încercat să găsească şi explicaţii pentru această “afacere” făcută cu banii ministerului. Sorina Plăcintă a explicat şi motivul pentru care a apelat la o casă de avocatură. “Juriştii ministerului pierdeau procesele pe bandă rulantă sau nu se prezentau la ele. Casa de avocatură a fost aleasă din patru oferte. Casa Sfîrîială a caştigat procesul, deci bravo ei! Faptul că la recurs ministerul este reprezentat de proprii jurişti nu mai e problema mea. Ministerul nu trebuia să dea comisionul pană la o decizie definitivă şi irevocabilă”, s-a apărat senatorul Sorina Plăcintă. Fostul ministru din guvernul Emil Boc a declarat că nu-şi aminteşte cum a fost negociat comisionul respectiv. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ulise Grosu, acum 4160 zile, 9 ore, 1 minut, 56 secunde
In legatura cu acest proces, imi amintesc ca d-na senator Sorina Placinta, intr-o postare pe blog, se oferea sa acorde consultanta unei alte "somitati" a guvernului de trista amintire Boc citeste integral
cristi, acum 4160 zile, 18 ore, 19 minute, 26 secunde
in perioada aia cred ca nu mai avea bani de materie prima la uzinele de confectii pe care le detine in focsani
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.