Sport

Ce-am fost şi ce-am ajuns

Ziarul de Vrancea
15 ian 2012 567 vizualizări
Echipa naţională de handbal masculin a Romaniei a ieşit din cursa pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2013, după ce a fost învinsă, ieri, la Minsk, de Belarus, scor 23-28 (12-15) * Selecţionerul Vasile Stîngă promite că demisionează

Speranţele mult umflate după victoria tremurată de la Bucureşti în faţa echipei Belarus, 25-12 (12-14), n-au fost decît baloane de săpun. La Minsk, tricolorii lui Vasile Stîngă au fost învinşi fără drept de apel de o formaţie modestă, în care singurul jucător de clasă este Rutenka, de la Barcelona. O echipă de gabarit, solidă şi agresivă pînă dincolo de limitele regulamentului, dar acest lucru nu poate fi o scuză, cîtă vreme cei doi arbitri norvegieni au sancţionat drastic toate intervenţiile dure ale gazdelor. S-a vorbit de dăruirea exemplară din finalul meciului de la Bucureşti, s-au evocat preliminariile trecute, în care Romania a eliminat Rusia la Cehov, după ce a pierdut acasă la patru goluri, chiar Stîngă a declarat public că Romania are 51 % şanse de calificare. S-a uitat un lucru: “magnifica” revenire din repriza a doua de la Bucureşti se datorează formei excepţionale în acest meci a portarului Popescu. Însă acesta n-a reeditat nici pe departe acea prestaţie la Minsk şi nici rezerva sa, Bogdan Pralea n-a făcut mai mult, în condiţiile unei apărări romane cît se poate de penetrabile.
Romania a întreţinut speranţele doar în prima repriză, deşi Belarus a condus tabela de la cap la coadă. Au egalat de trei ori la 2-2, 3-3 şi 5-5, Vali Ghionea a fost în bună formă de şut, deşi a ratat un 7 metri pînă la pauză. Gazdele s-au dus la 9-5 (’19), Ghiţă, Ghionea şi Şimicu au ţinut meciul în priză (10-9, min 26), dar repriza s-a încheiat în avantajul slavilor la trei puncte. Din păcate, după pauză a început dezastrul. Tricolorii l-au lăsat să-şi facă de cap pe Rutenka (bine păzit la Bucureşti) şi s-au împrietenit cu barele. Avansul a crescut considerabil pentru Belarus, iar desele superiorităţi nu valorau nimic, ai noştri nefiind în stare să dea gol nici în şase contra patru! În min. 39, scorul era 21-12, cînd Ghiţă a marcat primul gol romanesc din repriza a doua. Ultimele minute au însemnat relaxare şi siguranţă pentru Belarus, Stîngă a introdus jucători de rezervă, iar Fenici şi Şania şi-au amintit de speranţele puse în ei. Prea tîrziu pentru a se mai face ceva. Pentru Romania au marcat: Ghionea 5, Fenici 5, Ghiţă 3, Şimicu 2, Novanc 2, Csepreghi 1, Şania 1, Stamate 1, Florea 1, Talaş 1, Chike 1, în timp ce reprezentantiva Belarus i-a avut în prim-plan pe Rutenka 11 goluri, Brovko 4 şi Babişeu 4.


Stîngă: “N-avem ştiinţa jocului!”


"Am mai ratat încă o şansă de a juca la un Campionat Mondial. Belarus a demonstrat că ştie mai mult handbal decît noi, a vrut mai mult. Noi am făcut aceleaşi greşeli individuale, aceleaşi greşeli în apărare, nu am înscris 10 minute în repriza a doua şi ne-a costat. Îmi pare rău de această echipă, care poate să facă performanţă, dar mai trebuie ştiinţa jocului. Aici ne-a bătut Belarus, a ştiut să profite de orice greşeală. Noi nu avem un lider, cum îl are Belarus pe Rutenka. Echipa întreagă e vinovată pentru înfrîngere, nu un jucător anume. La ultima şedinţă a Comisiei Tehnice am promis ceva antrenorilor şi mă voi ţine de cuvînt. Ăsta e sportul, cei mai deştepţi cîştigă", a spus Stîngă, la DigiSport, uitînd să explice cine e responsabil de treaba cu ştiinţa jocului! Preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, a dezvăluit promisiunea pe care a făcut-o antrenorul Vasile Stîngă: "Vasile Stîngă a spus din proprie iniţiativă la acea şedinţă că, dacă nu reuşeşte nici acum, se retrage. Nu cred că asta e cel mai important acum, ci felul în care s-a pierdut calificarea".
CAS
Euro fără noi
Cea de-a X-a ediţie a Campionatului European de handbal masculin a debutat ieri, în Serbia, cu 16 echipe naţionale la start, printre care nu se află însă şi cea a Romaniei. Acestea sînt: Polonia, Danemarca, Serbia, Slovacia (grupa A), Germania, Suedia, Cehia, FRI Macedonia (B), Franţa, Ungaria, Suedia, Rusia (C), Croaţia, Norvegia, Islanda, Slovenia (D).  Campioana europeană se va califica direct la JO de la Londra, iar dacă aceasta va fi Franţa, care este calificată din postura de campioană mondială, la Olimpiadă va ajunge vicecampioana continentală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.