Sport

Biruinţa Gherăeşti- Neamţ a cîştigat Cupa satelor la oină

Dan Chiriac
10 oct 2011 16621 vizualizări
u sportul naţional a revenit cu o competiţie şi în Vrancea



Cinci echipe s-au întrecut la finalul săptămîni trecute în cadrul Cupei Satelor la oină. Competiţia s-a desfăşurat în sala de sport a Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” din Focşani. Iniţial, competiţia a fost programată la Suraia, dar din cauza vremii nefavorabile echipele s-au mutat în sală, la Focşani. Echipele au fost restrînse de la 11 la şase jucători. Pe primul loc s-a situat Biruinţa Gherăreşti - Neamţ, urmată de Energia Rîmnicelu - Buzău, Victoria Surdila Greci - Brăila, Speranţa Tătaru - Brăila şi Siretul Suraia. La competiţie au fost prezenţi Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Romane de Oină, Sergiu Frangulea, membru în Biroul Federal, şi Gheorghe Vlase - antrenor emerit. Ca invitat special a fost prezent Neculai Păsărică - cel mai mare jucător de oină din toate timpurile şi Mihai Matei din partea Biroului de presă al FRO. Cupele şi diplomele echipelor clasate pe primele trei locuri au fost înmînate de Florin Chiper din partea Directiei Judeţene de Tineret şi Sport Vrancea. Arbitrii competiţiei au fost Ovidiu Răsărit şi Cristian Bereşoaie. Oina este sportul naţional în Romania, dar popularitatea sa a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Numărul echipelor participante a scăzut foarte mult în ultimii ani. Aruncarea mingii de oină era una din probele de bază la orele de educaţie fizică şi sport în şcolile din ţară. După ce s-a renunţat la această probă, oina s-a practicat din ce în ce mai puţin în Romania. „Oina a fost un fenomen sportiv la noi. Din păcate, după dispariţia oinei din programa de învăţămînt şi dispariţia susţinătorilor cluburilor, aria sa de răspîndire s-a restrîns“, a spus Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Romane de Oină. (Dan CHIRIAC)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.