Sport

Istoria catedralei sportului vrincean

Ciprian Fânaru
11 mai 2011 720 vizualizări
1975 - 1979 e perioada in care a fost construita Sala Polivalenta din Focsani u pe vremea comunistilor, un teren care statea degeaba a fost transformat in cea mai mare sala de sport din judet u cladirea a trecut prin etape succesive de modernizare, putind azi gazdui competitii internationale u casa pentru echipele vrincene si amfitrion al meciurilor de legenda, asta a fost si va fi Polivalenta din orasul Micii Uniri

De mai bine de trei decenii gazduieste meciurile echipelor vrincene si competitii de toate nivelurile din cadrul a numeroase discipline. "Catedrala sportului vrincean" sau "Templul", cum a mai fost numita, nu este atit de veche cum ar putea crede unii. Ne-am obisnuit ca cele mai importante evenimente din lumea fascinanta a intrecerilor sportive sa aiba drept gazda primitoare Polivalenta.

Dar cum a aparut, cum a luat nastere ceea ce a devenit si reprezinta de ani buni kilometrul zero al sportului din Vrancea? Impinsi de curiozitate dupa ce am auzit ca pe locul actualei sali s-ar fi aflat o gradina de zarzavaturi, am vrut sa vedem cum s-a luat decizia construirii celei mai mari sali de sport din judet. "Terenul proprietate de stat, in suprafata de 7354 mp, situat in municipiul Focsani bulevardul Bucuresti nr. 19-21 judetul Vrancea, identificat potrivit planului de situatie anexat se transmite pe durata nedeterminata din administrarea directa a municipiului Focsani in folosinta gratuita a Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport", se arata intr-un ordin semnat de prim ministrul de la acea vreme Manea Manescu si datat 13 ianuarie 1975. Dar ce se afla atunci in locatia cu pricina? Potrivit documentelor, un depozit de materiale. "Acolo nu a fost niciodata vreo proprietate privata si nu a fost revendicata cu legile proprietatii. Din arhiva si informatiile pe care le am reiese ca terenul era al Intreprinderii Judetene de Gospodarire Comunala si Locativa. Toate bolcurile din jur au fost ridicate dupa ce a fost construita sala. Sediul DJST a fost construit in 1981, cu destinatia spatii de lucru si antrenament. Sediul CJEFS a functionat in centru, pe linga Teatru", precizeaza directorul DJST Vrancea, Costica Ciuta. Procesul verbal de receptie preliminara dateaza din 1978. Cercetind actele, nu poate sa nu te uimeasca grija pentru detalii a fostului regim. Totul s-a facut ca la carte, fiecare surub este justificat, s-a realizat un studiu pedologic detaliat, toti banutii cheltuiti pentru constructie, instalatia de incalzire sint specificati s.a.m.d. La constructie s-au folosit stilpi de beton si inca de la inceput cladirea a fost prevazuta a fi compusa din corp A si corp B. A "" sala propriu-zisa, spatiul de joc plus sala de la intrare si B, cea din fata "" doua sali de antrenament, o sala de sedinte, birou arbitru, cabinet asistenta medicala, vestiare, dusuri baieti si fete, bazin de recuperare dupa efort si sauna. Cladirea a fost proiectata de fostul Atelier de Proiectare Judetean, fiind construita de Intreprinderea Judeteana de Constructii Montaj. In acea vreme, director era Constantin Salanti. La momentul cind s-a dat in folosinta, la conducerea CJEFS era prof. Iancu Patrascu, cu functia de prim vicepresedinte, iar contabil sef Florin Galan, tatal fostului presedinte al echipei de fotbal Unirea Focsani Sorin Galan. Interesant este ca din 1982 si pina in 1993 sala a fost data in folosinta Clubului Sportiv Unirea Focsani, revenind dupa aceea in administrarea DJST. Intre anii 1979 si 1999 administrator al Polivalentei a fost Emil Onea, in prezent functia fiind ocupata de Petrache Gurguiatu.


Poate gazdui competitii internationale


Dimensiunile terenului de joc sint 40m x 20m. "Chiar daca nu a fost inlocuita, suprafata de joc este una dintre cele mai bune din tara din punct de vedere al elasticitatii", spun cei care au in administrare Sala Sporturilor. Capacitate de 1353 de locuri pe scaune, iluminat de ultima generatie, cu astfel de dotari se lauda templul sportului vrincean. "Poate sa gazduiasca intreceri internationale de toate genurile (sporturile) datorita iluminatului de o calitate superioara", mentioneaza Petrache Gurguiatu. Desigur, de la inauguare si pina astazi, sala a cunsocut citeva perioade de renovare, dotare si modernizare, etapele fiind 2001 "" 2009 si 2009 "" 2010. In anul 2001 au fost renovate vestiarele, montindu-se gresie, faianta, termopane. Acoperisul este cu folie de aluminiu, atit pe sala cit si pe anexe. In perioada 2009 "" 2011 s-au pus termopane in partea din fata, cea dinspre bulevard, Polivalenta fiind dotata cu o sauna noua, cu generator electric si mai recent "placata" sau izolata cu polistiren in partea din spate. Instalatia termica a fost la rindul ei total renovata pe parcursul acestor ani. "Suprafata de joc s-a revopsit in fiecare an", spune Petrache Gurguiatu, cel care cunoaste cel mai bine istoria recenta a salii. Mai nou, aceasta se pregateste sa intre in rindul constructiilor eco. Daca va fi aprobat proiectul depus prin programul "Casa Verde", Polivalenta va avea incalzire si energie gratie panourilor solare care vor fi montate. (Ciprian FANARU)


Gazda pentru meciuri de pus in rama


De-a lungul anilor, Sala Polivalenta din Focsani a fost gazda unor meciuri memorabile. Cel mai recent a fost demonstrativul sustinut de galacticele de la Oltchim in ianuarie acest an. Nationala de futsal a Romaniei a jucat o dubla amicala cu Macedonia si Egipt in 2007. In 1990, nationala de handbal seniori a tarii noastre, avindu-l in componenta pe vrinceanul Costica Neagu, a jucat contra Ucrainei cu tribuna arhiplina. La mijlocul anilor "â"¢80, turneul final de baschet masculin, cu participarea echipelor Steaua si Dinamo, a avut loc la Focsani, in aceasta sala. Titlul national a fost acordat la Focsani. Nationala de baschet masculin a jucat la rindul sau citeva partide internationale in anii 90. In prezent, isi disputa meciurile de campionat in Polivalenta echipele de seniori ale CSM Focsani: handbalul, voleiul, futsalul, dar si cele de juniori precum baschetul. (C. F.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.