Ultima oră

Eroii vrînceni, omagiaţi prin lansarea cărţii „Vrancea eroică. Vrancea tragică

Ciprian Fânaru
1 oct 2012 3001 vizualizări
Direcţia de Cultură are în plan ridicarea unui monument al eroilor din rezistenţa anticomunistă

Zeci de vidreni, printre care primarul şi viceprimarul comunei au fost prezenţi sîmbăta trecută la un eveniment cultural de suflet, anume lansarea cărţii „Vrancea eroică. Vrancea tragică“, volum semnat de profesorul Ştefan Neagu. Pentru găzduirea acestui moment a fost ales Monumentul Eroilor din Vidra, un loc încărcat de semnificaţii. Cu acest prilej a fost oficiată şi o slujbă de pomenire a eroilor vrânceni. Cartea cuprinde o istorie a rezistenţei anticomuniste din judeţul Vrancea şi mărturii ale celor care au suferit de pe urma represiunii, dar evocă şi eroii care au făcut din acest ţinut un areal al demnităţii, spiritualităţii şi identităţii naţionale. Invitat de onoare a fost academicianul Valeriu D. Cotea, cel care a semnat prefaţa lucrării. Fiul al comunei, reputatul om de ştiinţă a evocat memoria eroilor din primul război mondial relatând şi fapte mai puţin cunoscute. Printre vrîncenii executaţi de germani în august 1917 se numără şi bunicul acestuia, Toma Cotea. Elevii prezenţi au aflat cu această ocazie şi detalii legate de momentul inaugurării acestui sanctuar, în 1936, când V. D. Cotea însuşi a văzut “pe viu” o adevărată sărbătoare, la care au fost prezenţi oameni din toată Ţara Vrancei. “Citind această carte mi s-a făcut pielea găină, e una din cele mai bune cărţi scrise despre sfinţii şi eroii din Vrancea. E vorba de rezistenţa celor care au crezut în ceva. Dumnezeu le e îndatorat acestor oameni care au crezut că va veni ziua cînd idealul lor va fi răsplătit. Tinerii de azi n-au identitate precisă, nu ştiu ce vor din cauză că nu cunosc trecutul. Dacă ar şti ar aprecia mai mult valorile fundamentale. Cred cu tărie că Vrancea are nevoie de un monument al eroilor din rezistenţa anticomunistă”, a  spus Florin Micu Iliescu, directorul Direcţiei de Cultură, instituţie care doreşte să amenajeze la Suraia şi la Bîrseşti camere memoriale care să amintească de această perioadă de tristă amintire din istoria vrîncenilor. În aceeaşi zi, cartea a fost lansată şi la Bîrseşti, Tulnici şi Păuleşti. (C. FÂNARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.