Sport

Portarul focsanean George Trifan, la un singur pas de Euro U 17

Ziarul de Vrancea
14 apr 2011 3014 vizualizări
Jucatorul de 16 ani se bate pentru al treilea post in lotul de la Europene cu un portar de la CFR Cluj u Trifan nu a debutat inca la echipa de liga a treia CSM Focsani, dar a fost convocat la singura echipa nationala care a ajuns la un turneu final u acesta face parte din lotul largit al Romaniei si ar putea merge la turneul final din Serbia

24 de pusti parasesc terenul de la Mogosoaia cu gindul ca ar putea imbraca intr-un viitor nu prea indepartat tricoul "nationalei" Romaniei. Provin de la mai multe cluburi din tara, mai mult sau mai putin cunoscute, si fiecare spera ca evolutia sa l-a scos in evidenta. A fost un meci-scoala, un trial, sau oficial o actiune de selectie organizata de Federatia Romana de Fotbal la care au participat 24 de jucatori. "Au fost fotbalisti propusi de Comisiile Tehnice Judetene, altii decit cei care au facut parte din lotul care a realizat calificarea la Campionatul European. Unii dintre ei au mai fost la actiuni de acest gen, actiuni care au ca scop monitorizarea tuturor juniorilor susceptibili de a fi convocati la reprezentativa Under 17", a explicat selectionerul Adrian Vasii pentru gsp.ro. Printre acestia s-a aflat si George Marian Trifan, portarul de 16 ani legitimat la CSM Focsani. Sa nu ai inca la activ un meci la liga a treia si sa ajungi in vizorul unei echipe nationale, fie ea si de juniori, se cheama ca ai valoare, ca cineva a vazut in tine un posibil aparator al buturilor tricolore. "Tatarusanu de Vrancea" s-a nascut pe 12 octombrie 1994, la trei luni dupa cea mai mare performanta reusita vreodata de echipa nationala a Romaniei, sfertfinalista la Campionatul Mondial din Statele Unite. Portarul Stelei este de altfel cel pe care il admira cel mai mult din campionatul intern. Colegul sau nascut in 1992, George Marcu, a debutat etapa trecuta in Liga a treia, la meciul cu FCM Bacau, iar Trifan este nerabdator sa faca acelasi lucru.


A jucat si fundas central


Dar care este povestea tinarului fotbalist vrincean, unul dintre talentele care continua traditia postului de portar, cu predecesori importanti ca Ion Paraschiv sau Marius Bratu? George este la CSM Focsani din aprilie 2007, dar nu a purtat intotdeauna manusile de portar. Fizicul il recomanda, la 16 ani avind deja 1,90 m inaltime. "Jucam fotbal pe maidan, iar un prieten m-a adus apoi la fotbal. El s-a lasat ulterior. Mi-a placut de mic, dar nu neaparat de placere intram", povesteste juniorul care locuieste in cartierul Sud, in vecinatatea stadionului "Milcovul". A capatat experienta aparand poarta celor de la CSM Focsani in campionatul de juniori republicani B si apoi pe cea a selectionatei judetene a jucatorilor nascuti in 1994. Nu a fost de la inceput portar, asta pentru ca, cel mai probabil datorita inaltimii, antrenorul Dan Banica l-a bagat pe teren pe postul de fundas central. I-a urmarit la meciuri pe portarii vrinceni Ivanciu si Ionel pentru a "fura meserie", dar a ramas impresionat si de paradele reusite la virsta de 50 de ani plus de fosta legenda Ion Paraschiv, care apara buturile Unirii Focsani in perioada de glorie. "L-am vazut cind a aparat in liga a patra un penalty", isi aminteste juniorul. Planurile de viitor sint ambitioase dar in acelasi timp realiste. "Imi doresc sa ajung cit mai sus, vreau sa muncesc si sa ajung la o echipa mare din Romania. Sint stelist de mic", marturiseste goalkeeper-ul focsanean, care il are drept model in fotbalul international pe Julio Cesar, coechipierul lui Cristi Chivu de la Internazionale Milano.


"Este un portar de viitor"


Ion Paraschiv, antrenorul cu portarii de la CSM Focsani, crede ca Trifan ar putea avea un viitor deosebit. "Max" ii face urmasului sau o caracterizare obiectiva, mai ales ca experienta insemnata si ochiul format il ajuta in acest demers. "Este un portar de viitor, dar care trebuie sa lucreze. Pornirea este facuta. Prin munca si seriozitate poate ajunge mai departe. Calitatile motrice sint bune, dar trebuie sa mai lucreze la calitatile tehnice. Impingerea din picioare o are buna. Speram ca in campionatul acesta intra si in focul luptei la Divizia C. Poate vom lupta pentru alte obiective cu aceasta echipa formata din tineri", spune Ion Paraschiv. "Fizicul este perfect pentru acest post. Mai are de lucrat la iesiri unu la unu, la degajari", explica Paraschiv, exigent cind vine vorba de elevii sai.


S-a descurcat bine la trialul nationalei U17


Despre recenta participare la selectia desfasurata la Mogosoaia, tinarul jucator vorbeste cu insufletire, dar si cu luciditate. "Domnul Banica m-a nominalizat pentru a lua parte la selectia lotului national U17 de la Mogosoaia. Au fost doi portari, celalalalt de la CFR Cluj. «Selectioner» este Adrian Vasii, iar antrenor cu portarii Dorin Arcanu (fost jucator la FC Brasov ""n.r.). La echipa nationala am facut antrenamente usoare, dar bune. Va mai fi inca o testare pentru lotul largit, mai vedem daca voi fi chemat. Cred ca as putea ajunge la Europenele din Serbia", este increzator viitorul gardian al buturilor focsanene. Sub privirile directorului tehnic al loturilor juvenile, Miodrag Belodedici, si ale altor responsabili cu acest sector, Dan Ionescu, Romeo Chihaia ºi Cornel Jurca, formatia "albilor", din care a facut parte si Trifan, a invins "galbenii" cu 3 "" 1. Si echipa nationala a avut un delegat la acest trial, e vorba de secundul Stefan Iovan. La turneul final Euro 2011, selectionata U17 a Romaniei face parte din grupa B, alaturi de Germania, Olanda si Cehia. Grupa A este compusa din Serbia, Danemarca, Franta si Anglia. Nationala s-a calificat la turneul final dupa ce a invins Ungaria si Rusia cu 2 - 1 si a terminat la egalitate, scor 0 - 0, meciul cu Islanda. (Ciprian FANARU, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.