Sport

Sport de performanta cu bani la jumatate

Ciprian Fânaru
25 feb 2011 836 vizualizări
21 de milioane a fost bugetul clubului pe anul trecut, iar in 2011 va fi redus la jumatate u celelalte sectii au ingropat fotbalul , afirma Dan Dumitru u daca se doreste oxigenare, asta facem , a spus si Petrache Gurguiatu, antrenorul de la futsal u municipalitatea si conducerea clubului vor sa introduca criterii de performanta

Discutii neasteptat de calme in sedinta de analiza a Clubului Sportiv Municipal Focsani 2007. Reprezentantii sectiilor sportive din cadrul CSM Focsani si-au spus pe rind pasurile si nevoile stringente. La fel ca la intilnirile precedente, punctul fierbinte al discutiilor a fost situatia echipei de fotbal, care activeaza in Liga a treia. Inca de la infiintarea clubului, senzatia de impartire a "doua paie la trei magari" persista. Handbalul, futsalul, atletismul, judo-ul, artele martiale, voleiul au avut rezultate bune cu care sa se laude. Sportul rege e insa pe buza prapastiei, fiind evident ca nu poate supravietui doar cu bani de la municipalitate. "De la inceputul campionatului ne-au plecat cinci jucatori, trei dintre acestia titulari. Nu stiu cum sa impartim banii pe acest an. Ne-am propus sa aducem doi jucatori de la «judet», dar nu am putut. La acest moment nu avem nici contractele in regula", a spus antrenorul jucator Adrian Toma. Presedintele AJF Vrancea e de parere ca nu banii putini sint problema, ci modul cum sint acestia distribuiti. "Daca se continua politica sustinerii sectiilor cu mai putina atentie, la fotbal vom disparea de harta. Din lotul pe care l-am dat in 2008, a ramas doar Craciun. Pe ceilalti nu s-au incasat bani. Pe nimeni nu doare ce se intimpla in cadrul sectiei de fotbal, nu pune nimeni suflet. Trebuie facuta o analiza mai atenta", a precizat Dan Dumitru, care a fost transant: "Va spun eu care e problema. Celelalte sectii au ingropat fotbalul". Media de virsta a lotului, 20 de ani si doua luni, e motiv de mindrie pentru primarul Decebal Bacinschi. "Cind am cazut din Divizia B am zis «hai sa cladim o echipa cu tinerii din Focsani». Singurul lucru imbucurator e ca opt jucatori din oras evolueaza la echipa mare", a subliniat edilul. "Vreti sa va arat ca aduc jucatorii inapoi si promovez in sezonul viitor?" a fost provocarea lansata de fostul conducator al sectiei de fotbal, care a prefatat un viitor sumbru fotbalului focsanean in contextul in care va fi adoptata regula interzicerii finantarii cluburilor de catre autoritatile locale. "Se doreste ca in tara sa ramina probabil 100 de echipe profesioniste. Noi nu vom ramine in acele echipe de fotbal profesionist", a conchis Dumitru.


Handbalistii n-au treninguri, iar adidasii si-i cumpara singuri


Nici celelalte sectii nu stau pe roze, ba din contra. "In acest an cind banii sint la jumatate e greu sa ma pronunt. In ultimii ani am incercat sa ne luptam cu adversari mai grei cu fondurile clar insuficiente. Niciodata n-am depus armele, am reprezentat clubul cit mai bine. Mi-as dori sa prind un moment in care echipa sa intre in normalitate in ceea ce priveste finantarea. Sint multe de spus, n-avem un rind de treninguri, adidasii ni-i cumparam singuri", a dezvaluit Lucian Tucan, antrenorul formatiei de handbal de Divizia A. "Acesta echipa a avut o ascensiune clara in ultimele sezoane. Anul trecut obiectivele au fost atinse. Ne mai trebuie 30.000 de lei deoarece nu s-au luat in calcul cheltuielile din Cupa Romaniei, vizele la Federatie. Sa se spuna ce se doreste. Daca se doreste oxigenare, oxigenare facem. In 2011 ne dorim sa avem un parcurs cit mai bun Cupa", si-a expus parerea Petrache Gurguiatu, antrenorul singurei echipe vrincene de prima liga, cea de futsal. "Cu suma care a fost alocata, performantele au fost bune. Anul trecut am avut 20.000 de lei, acum am la dispozitie 4000. Avem doi sportivi la loturile nationale de juniori, Ana Roberta Anghel si Catalin Voicu. M-am zbatut sa ramina in Vrancea, ajutati-ma sa ramina in judet", a fost doleanta principala a lui Stefan Munteanu, de la sectia de atletism.


"Vom finanta doar sectiile care au rezultate"


Noul presedinte al Comitetului Director al CSM Focsani 2007, Petre Plopeanu, si-a propus sa eficientizeze clubul. "Vom analiza performantele fiecarei sectii si nu vom finanta decit acele sectii care au rezultate. Trebuie sa facem demersuri ca Sala Polivalenta sa fie data in administrare Primariei, cum s-a intimplat in alte orase. Normal ar fi sa nu platim chirie la Polivalenta. CSM 2007 are doua surse de venit: subventii de la primarie si venituri proprii. Sectiile care nu vor mai gasi sponsori nu vor mai putea functiona. Deocamdata am redus numarul de sportivi la loturi. Avem 380.000 de lei pina in vara si apoi 300.000 pentru partea a doua anului, pentru performante si ce mai e nevoie. Vom incerca sa imbunatatim fisa postului la cei 18 angajati ai clubului", a spus Plopeanu. De surse suplimentare de venit precum sponsori si vinzare de bilete a amintit si edilul sef. "Bugetul de anul acesta e la jumatate fata de anul trecut. Hai sa vedem cum ne descurcam cu acesti bani putini. Sponsorii s-au departat de noi. Vreau sa ma sustineti cu rezultate ca eu sa pot convinge Consiliul Local, sa am argumente", le-a cerut Bacinschi oamenilor din club, care se reuneste si azi intr-o noua sedinta de Comitet Director in care va incerca sa puna la punct strategia pentru viitorul apropiat. (Ciprian FANARU)


Li s-au promis "haine" noi


Primarul Bacinschi a promis ca se va rezolva si problema echipamentelor pentru sportivi, dar a pus conditia ca pe acestea sa fie inscriptionate cu numele Primariei si Consiliului Local. "E dureros cind mi se spune ca sportivii nu au echipament. Faceti o evaluare a costurilor si sa vedem cum rezolvam aceasta problema. Am fost si eu sportiv si stiu cum e. Cind te duci in alt oras si iti reprezinti clubul ai alta incredere cind imbraci un echipament adecvat". "Le dau eu echipament. Scriu Dan Dumitru si pe fata si pe verso", a propus mai in gluma, mai in serios seful AJF. (C. F.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.