Sport

Vlad Dulcescu, vrinceanul care a uimit lumea atletismului juvenil

Ciprian Fânaru
7 aug 2010 1063 vizualizări
Atletul focsanean este campion national de juniori in proba de 300 m garduri u performantele sportivului pregatit de Fanel Iliescu sint cu atit mai valoroase cu cit conditiile in care se antreneaza sint mai mult decit improprii

La atletism, ca de altfel, si in alte sporturi, gloria este efemera. Senzatia incomparabila de pe podiumul de premiere vine dupa o munca de cele mai multe ori titanica, dar efortul merita, spun sportivii. Vlad Dulcescu este un adolescent plin de viata, increzator in propriile puteri si dornic de reusita. Surprinzatoare la virsta lui este dezinvoltura, prin intermediul careia se poate intrezari un caracter specific marilor campioni. Unul dintre atletii juniori aflati "pe val", Vlad Dulcescu, reprezinta deocamdata o promisiune, startul bun de cariera constituind doar premisa unui urcus valoric cit mai ridicat. Baiatul in virsta de 15 ani practica atletismul de sase ani. Focsaneanul este de fapt un continuator al performantei, el provenind dintr-o familie de atleti careia, dupa toate probabilitatile, i-a mostenit genele de campion. "La atletism m-a adus tatal meu, asa am inceput. Mama si tata au fost sportivi de performanta", spune Vlad, care se lauda cu un palmares destul de consistent obtinut in cadrul primelor competitii majore la care a luat startul.


Bun si in sala si in aer liber


Primele satisfactii pentru atletul vrincean si antrenorul sau au venit inca de pe vremea cind Vlad concura la intrecerile rezervate categoriei de virsta Copii I. Primul loc pe tara in proba de triatlon si prima medalie de aur au fost elementele care anuntau si alte succese. Acestea nu s-au lasat prea mult asteptate, evolutia buna izbutita in cadrul probelor de 90 si 300 de metri garduri aducind cu sine primele satisfactii adevarate. "Ca junior III si-a cautat proba. Tinind cont de virsta lui, nu se poate spune ca se axeaza doar pe una dintre probe. Deocamdata s-a descurcat mai bine la «garduri», care pare ca ii place mai mult si pentru care are calitati. Se poate spune ca anul 2010 a fost unul al exploziei atletului legitimat la Clubul Sportiv Unirea, sezonul de sala si in special cel outdoor avindu-l printre protagonisti. Mai intii, "nationalele" de sala de la Bacau din februarie au insemnat locul III si medalie de bronz, dupa evolutia din proba de 60 de metri garduri. Campionatul National din aceasta vara a echivalat cu virful scurtei cariere de pina acum. Vlad a cucerit medalia de aur in proba de 300 de metri garduri, dar si pe cea de bronz in proba de 90 de metri garduri rezervata juniorilor III. Bucuria si recunoasterea de care se bucura acum il magulesc pe Vlad, dar sportivul este cu capul pe umeri si se declara constient de munca si seriozitatea care trebuie sa il calauzeasca in perioada urmatoare. In spatele zimbetului afisat pe podium stau insa repetari si efort sustinut. Dulcescu se antreneaza zilnic timp de doua ore neintrerupt. "In timp ce alti copii stau poate in fata calculatorului, el se antreneaza de-i sar capacele. Daca va dovedi seriozitate si putere de munca va fi bine. Pentru el acum incepe treaba", sint cuvintele lucide si mobilizatoare ale antrenorului Fanel Iliescu. Acesta explica si dificultatea probei care i-a adus medalii nationale lui Vlad, dar isi exprima si nemultumirea pentru lipsa oricaror conditii propice antrenamentelor pentru performanta. "Este o proba grea, care imbina viteza cu tehnica. Este foarte greu sa ai atletism de seniori in Focsani. Mai ales la «garduri». Antrenamentele se desfasoara in conditii improprii, si fiindca nu avem o pista corespunzatoare sintem nevoiti sa improvizam in sala", trage un semnal de alarma antrenorul Fanel Iliescu, singurul antrenor de pina acum al lui "ghepardului" Vlad, pe care acesta il poate "schimba" cind va ajunge speram la Steaua sau Dinamo. Interesanta este si observatia potrivit careia primii trei clasati la nationalele la care Dulcescu a luat medalie provin din orase in care nu au unde sa se antreneze normal, semn ca baza materiala nu e totul. "Este greu, sponsorii nu se inghesuie. Directorul Directiei de Sport i-a cumparat un set de echipament, pe aceasta cale ii multumim", adauga Iliescu.


Joaca baschet si il are ca model pe Tyson Gay


Vlad a absolvit in acest an Scoala "Nicolae Iorga", iar studiile le va continua la Liceul cu Program Sportiv Focsani. Il admira pe Tyson Gay, americanul campion mondial in probele de viteza de 100 si 200 de metri, posterul "idolului" sau regasindu-se pe un perete al salii de atletism de la CS Unirea. America pare prezenta in preferintele si hobby-urile campionului focsanean, a carui inaltime il ajuta sa domine panoul de baschet. "Nu-mi place Usain Bolt, il admir pe Tyson Gay. Imi place sa ascult muzica hip "" hop si sa joc baschet cu prietenii mei", ne-a spus juniorul focsanean. Cel mai bun atlet roman la 110 metri garduri este Alexandru Mihailescu, cel care nu a reusit sa se califice in finala la recent incheiatele Europene de la Barcelona. Campion european e britanicul Andy Turner. La anul, Vlad va trece la juniori II, acolo unde se va bate cu cei mai mari cu un an decit el. "Anul viitor va fi mai greu sa obtinem clasari pe podium, dar ne vom bate sa fim macar acolo, in primii opt", este obiectivul realist al tehnicianului Fanel Iliescu. Lui si antrenorului le uram putere de munca si sa continue trendul ascendent, chiar daca trebuie sa treaca peste lipsa conditiilor si a interesului din partea autoritatilor. (Ciprian FANARU)


Vlad Dulcescu

Locul si data nasterii: Focsani, 23 martie 1995

Inaltime: 1,80 m

Ocupatie: atlet

Hobby-uri: baschet, muzica hip hop

Titluri in 2010: bronz nationalele de sala Bacau

aur Campionatul National Bucuresti

bronz Campionatul National Bucuresti

Familie: o sora mai mica


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.