Sport

Metin si Mezlum Can, strainii care promit pentru judo focsanean

Dan Chiriac
4 dec 2009 1963 vizualizări
Cei doi au obtinut deja medalii la campionatele nationale u mezinul plinge cind pierde la competitii, dar este incurajat de fratele mai mare

Doi copii nascuti intr-o familie internationala, cu tatal cetatean turc iar mama romanca, sint sperantele de viitor ale sectiei de judo de la Liceul cu Program Sportiv Focsani. Mezlum Can, de 12 ani, si Metin Can, de 9 ani, au inceput judo in urma cu aproape trei ani si au deja medalii obtinute la campionatele nationale. "Ne-am apucat amindoi o data, acum aproape trei ani. Aveam niste prieteni care ne-au spus ca putem face judo. Am venit la sala prima data si ni s-a parut ca este foarte greu. Numai cind vedeam caderile pe care le faceau cei de pe saltea ne lua putin teama. Dar pina la urma totul a fost bine si acum speram sa obtinem cit mai multe medalii", spun cei doi frati. Cind vine vorba de seriozitate, parerile sint impartite. "Eu sint mai serios, el mai lipseste din cind in cind de la antrenament", spune mezinul Metin, dar Mezlum are ultimul cuvint: "Ai uitat ca trag de tine in fata blocului sa mergem la antrenament?". Mezlum Can concureaza in acest moment la categoria ^ 55 kilograme, unde a obtinut patru medalii, dintre care doua de argint si doua de bronz. "Cea mai importanta medalie este bronzul obtinut la campionatele nationale de Severin. Mezlum s-a clasat pe locul trei la ne-waza, adica lupta la sol, la U 13, categoria ^55 kilograme. Si fratele sau, Metin s-a intors de la Severin cu o medalie de bronz, obtinuta la U 11, la categoria 27 de kilograme", a detaliat antrenorul Marinel Palade. "Avem si 30 de diplome cistigate, respectiv 28", au tinut sa-i reaminteasca fratii Can. Cei doi il au ca idol pe Adrian Croitoru, unul dintre cei mai cunoscuti judoka din tara. "L-am avut in preajma cu ocazia unui concurs care s-a desfasurat la Odobesti. Ne-a dat autografe pe centura si pe kimonoo. Vrem sa-i urmam performantele si sa cistigam multe medalii", ne-a spus increzator Metin Can. Cei doi pusti combina sportul cu invatatura. Mezlum invata la Liceul cu Program Sportiv, iar Metin la Scoala "Stefan cel Mare" Focsani. "Le combina foarte bine pe amindoua. Sint seriosi, muncesc mult pentru ca daca nu invata bine nu pot face sport", spune maestrul lor, Marinel Palade.


Plinge cind pierde


Mezinul Metin accepta foarte greu infringerile. Vrea sa fie mereu invingator, lucru aproape imposibil in sport, unde concurenta e pe primul plan. "Amindoi au perspective deosebite, mai ales ca sint medaliati la nationale de la aceasta virsta. Au inceput foarte bine, sint cei mai seriosi din grupa. Avem insa si probleme, Mezlum il mai trage pe fratele sau la competitii sa nu mai plinga. Nu accepta sa piarda. Problema este ca de multe ori incepe sa plinga inainte sa se termine meciul si isi pierde concentrarea. Astfel, in loc sa obtina victoria, in fata adversarului de pe saltea, poate pierde meciul pentru ca nu mai este atent", spune Marinel Palade. Totusi, pustiul invata sa se concentreze, dar autocontrolul va veni o data cu trecerea anilor. Cei doi copii vor participa la finalul acestei saptamini la un turneu puternic la Bacau. La Cupa "1 Decembrie" vor lua parte sportivi din toata Moldova, dar si din Muntenia, la categoriile U 11 si U 13. Cei doi frati pot deveni judoka de valoare pentru Vrancea. "Ambii au centura galbena si au perspective frumoase. Mezlum va deveni un greu, care va lupta la categoriile superioare, in timp ce Metin va fi un «usor», care va lupta la maxim 60 de kilograme. Amindoi sint agitati, e foarte bine, dar e important sa-si foloseasca energia pentru sport", adauga Marinel Palade. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.