Un nou laborator oenologic in Vrancea
Conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea intentioneaza deschiderea unui nou laborator de analiza a vinurilor in Vrancea, la Focsani. Pentru acest lucru directorul DADR, Costica Neata, a inaintat un proiect catre Comisia Tehnica de Evaluare (CTE) din cadrul Ministerului Agriculturii. In tara noastra exista doar trei laboratoare de analiza a vinurilor subordonate MADR. Unul dintre ele se afla la Odobesti si deserveste toata zona Moldovei, al doilea este la Valea Calugaresca, judetul Prahova, si cel de al treilea la Blaj, in judetul Alba. Potrivit sefului DADR, pe linga aceste laboratoare de stat, in Vrancea de exemplu mai exista inca 5-6 laboratoare particulare la care pot apela producatorii de vinuri pentru analiza produselor. Analizele se executa contra cost, la solicitarea agentilor economici, persoanelor fizice si juridice, si constau in determinari de compozitie fizico-chimica si microbiologica, precum si analize senzoriale asupra productiei de struguri, must de struguri si vinuri. Cele trei laboratoare sint dotate cu aparatura de import si fac analize pentru calitatea vinurilor, pentru controlul denumirilor de origine, evolutia procesului de maturare in scopul declansarii recoltarii in momente optime, stabilirea originii vinurilor. O activitate de baza este si controlul falsurilor si fraudelor. în domeniul analizei vinurilor insa in tara noastra nu exista un laborator functional de certificare a vinurilor obtinute. în acest sens, laboratorul de oenologie propus trebuie sa poata certifica, prin metodele de analiza propuse, atit calitatea vinului cit si autenticitatea si tipicitatea sa. Aceasta aparatura noua permite efectuarea de analize fizico-chimice conforme cu metodele de referinta OIV sau metode rapide agreate si validate de forurile internationale cum sint: metode de analiza conforme cu directiva 85/591/CEE si metode recomandate de Organizatia Internationala a Standardizarii (ISO). «Noi nu avem in tara un laborator care sa depisteze, asa cum se face la Londra, spre exemplu, apa din vin. Adica sa faca deosebirea dintre apa din boaba strugurelui, care este normala, si apa obisnuita pe care o folosesc falsificatorii. Noi vrem sa facem deocamdata inca un laborator la fel ca cel de la Odobesti, dar mai performant, aici, la Focsani. Avem un teren la marginea orasului pe care vom amplasa statia antigrindina si vom rezerva o suprafata de vreo 400 mp pentru inca un laborator de analize, pentru ca unul singur intr-o zona asa de bogata, aflat sub autoritatea statului, este insuficient», ne-a declarat directorul DADR, Costica Neata. Potrivit acelorasi declaratii, cu timpul, prin completarea suportului tehnic, la noul laborator se poate extinde aria analizelor ce pot fi efectuate in conformitate cu standardele internationale. In acest fel, laboratorul va putea efectua, pe linga intreaga gama de analize curente, si o serie de alte analize cu grad mare de complexitate care vor putea duce la o diversificare si specializare a cercetarilor. (Doina GANEA)