Sport

Campioanele de pe tabla cu 64 de patratele

Dan Chiriac
19 sep 2007 701 vizualizări
Trei sportive de la CSM Speranta Focsani au jucat sah in fata Salii Polivalente cu toti trecatorii care au vrut sa-si masoare puterile cu ele la sportul mintii u fetele sint componente ale lotului national si viseaza sa cistige titlul mondial

Trei adolescente din Focsani si-au gasit pasiunea vietii in sportul mintii si au singur vis: sa devina campioane mondiale. Gabriela Banciu, 10 ani, Andreea Toma, 10 ani si Elena Toma, 12 ani, sint legitimate la Clubul Municipal Speranta Focsani si il au antrenor pe profesorul Mihai Strimbu. Acestea fac parte din lotul national la diferite categorii de virsta si de sah. Luni dupa-amiaza, cele trei sportive au participat la o actiune organizata de Federatia Romana de Sah, Directia de Sport Vrancea si Asociatia Judeteana de Sah Vrancea. In fata Salii Polivalente, cele trei sportive au jucat sah cu toti trecatorii care au dorit sa se confrunte cu ele. Acestea nu au plecat acasa pina la lasarea intunericului si au disputat zeci de partide, marea majoritate cistigate.


Andreea Toma si sora sa, Elena, au fost insotite la actiunea de luni de tatal lor, Dan Toma, care este si sponsorul celor doua sportive. "Ca tata acest sport este costisitor, ginditi-va cit costa deplasarile la turnee, cazarea. Sint foarte multe competitii intr-un an, iar sumele cheltuite pot depasi 50 de milioane de lei vechi. Oricum, totul se uita in momentul in care fetele obtin performante, iar anul acesta chiar au avut, cistigind sau terminind pe locul secund la toate turneele la care au luat parte", spune Dan Toma. Gabriela Banciu este in lotul national la sah practic, Andreea Toma la sah rapid, iar Elena Toma la sah practic. Toate spun ca au ajuns din intimplare sa practice sportul mintii, dar ca acuma au un vis realizabil: sa fie campioane mondiale. "Anul acesta am cistigat peste zece turnee, iar la celelalte la care am luat parte am obtinut locul secund. Cind am venit la sah nici macar nu stiam sa mut piesele. Am invatat, acum visul e sa ajung la mondiale. Nu pot spune ca am un idol in acest sport", povesteste Elena Toma, care recunoaste ca are cistig de cauza in majoritatea partidelor disputate cu sora sa, Andreea. "Sora mea a fost cea care m-a luat dupa ea la sah. Partidele cu ea sint echilibrate, dar sint cistigate de cele mai multe ori de Elena. O mai bat si eu cind este neatenta. Am cistigat citeva turnee in acest sezon si imi doresc sa ajung campiona mondiala, dupa ce am intrat in lotul national", a spus Andreea Toma.


Dueluri intre colege


Cele doua surori Toma o au linga ele pe Gabriela Banciu, colega lor de club, dar si una dintre cele mai bune prietene. In asteptarea altor jucatori, cele trei adolescente au jucat mai multe partide intre ele. Si Dan Toma, tatal surorilor Toma, a fost unul dintre partenerii de joc ai fetelor. Gabriela Banciu recunoaste ca a ajuns in sportul mintii tot din intimplare. "Aveam o prietena care mi-a zis sa vin la sah, ca a fost si ea si e frumos. Acum imi place foarte mult ceea ce fac si am acelasi vis ca si colegele mele, sa ajung pe cea mai inalta treapta la mondiale", a spus si Gabriela Banciu. Cine se gindeste ca sahul este un sport ieftin, care nu necesita mari cheltuieli, trebuie sa stie ca un simplu ceas de joc costa trei milioane de lei vechi. Fetele de la CSM Speranta Focsani au mare grija de el, pentru ca ceasul reprezinta petru sahisti cam ce inseamna mingea pentru fotbalisti. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.