Social

Parteneriat cu suedezii la Crucea Roșie pentru comunitățile rome

Dana Lepădatu
21 iun 2017 2860 vizualizări

Un proiect al Crucii Roșii încurajează implicarea comunității pentru a găsi soluții pentru propriile nevoi

Crucea Roșie Vrancea a primit, în perioada 18-19 iunie 2017, vizita coordonatorului departamentului internațional pentru Europa și America al Crucii Roșii din Suedia, Elisabet Gadman. Aceasta se află în România pentru o vizită de monitorizare în cadrul proiectului"Dezvoltarea Participativă a Comunității", dedicat grupurilor și persoanelor vulnerabile din România,în special comunitățile de rromi. Din delegație, a fost prezentă, din partea Crucii Roșii Române (CRR), Andreea Furtună, coordonator național. 

Reprezentanții CR au vizitat mai multe obiective, printre care și o comunitate de romi, parte a unui proiect al CR Vrancea în curs de implementare. Proiectul utilizează metodologia Participatory Community Development (PCD) prin care comunitatea este sprijinită să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă prin identificarea nevoilor locale, prioritizarea acestora și elaborarea de microproiecte. Aceste acțiuni comunitare, ca și întreg procesul de "a învăța făcând",  îi sprijină pe beneficiari să contribuie la rezolvarea unei părți din problemele propriei comunități, dar și în procesul de dezvoltare personală și de dezvoltare a comunității în care trăiesc. Pentru aceste proiecte solicitantul este Crucea Roșie Română, iar finanțator Crucea Roșie Suedia.  

În Focșani, proiectul PCD, demarat în luna martie 2017, urmărește să sporească capacitatea și abilitățile la nivelul comunității din zona Argeș, îmbunătățind astfel condițiile de trai ale locuitorilor. Crucea Roșie va utiliza metodologia PCD pentru a abilita comunitățile țintă să identifice și să prezinte propriile nevoi și să adopte un rol activ în rezolvarea celor mai presante nevoi.Cu suportul activ al Crucii Roșii, se va răspunde nevoilor identificate prin implementarea de microproiecte în comunitățile țintă. Și tot comunitățile vor crea și planuri de dezvoltare pentru a asigura sustenabilitatea și dezvoltarea continuă și după implementarea microproiectelor. PCD oferă oportunitatea și uneltele necesare, atât lucrătorilor din teren cât și beneficiarilor, să decidă cum să rezolve problemele propriei comunități. O aplicare de succes a PCD poate și ar trebui să rezulte într-un proces de dezvoltare puternic la nivelul comunității, bazat pe nevoile și dorințele membrilor comunității. "Înțeleg importanța și susțin acest tip de demers, în care schimbarea pornește de la beneficiari. Este cea mai bună modalitate pentru o transformare reală și pe termen lung, atât pentru comunitate, cât și pentru toți cei implicați, anume prin dezvoltare participativă. Fiind primul proiect de acest tip, pilot, învățăm la rândul nostru, însă avem așteptări mari", ne-a spus Rodica Davidean, directorul Crucea Roșie- Filiala Vrancea. (Dana LEPĂDATU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.