Social

Tinerii vrânceni absolvenții de liceu sau facultate pot obține ajutor de șomaj pentru șase luni. Câți bani vor primi de la stat

Ionel Sclavone
21 iun 2023 1949 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:jurnaluldearges.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:jurnaluldearges.ro

Tinerii vrânceni absolvenți de studii liceale, postliceale sau universitare pot primi ajutor de șomaj dacă nu-și găsesc un loc de muncă în termen de cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor. Legea permite ca aceștia să solicite indemnizația plătită de stat dacă facă dovada îndeplinirii anumitor condiții.

Vrâncenii care și-au terminat studiile, fie că este vorba despre cele liceale, postliceale ori universitare, și care un loc de muncă în cel mult 60 de zile de absolvire au dreptul la ajutor de șomaj. Banii nu sunt plătiți pur și simplu ci doar acelor absolvenți care îndeplinesc o serie de condiții.

Conform reglementărilor în vigoare, pot primi ajutor de șomaj tinerii care au absolvit instituții de învățământ sau școli speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani. Atunci când se prezintă la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, aceștia trebuie să facă dovada că și-au căutat de lucru, în primele 60 de zile după absolvire, fără succes.

„Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, prevăd reglementările în vigoare.

Potrivit Legii nr. 76/2002, pentru a obține ajutorul de la stat, absolvenții fără un loc de muncă trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază în cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire.

Ajutorul va fi plătit pentru o perioadă de șase luni, calculate din momentul în care au expirat cele 60 de zile, iar valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă. Astfel, fiecare absolvent va primi o indembizație echivalentă cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Anul acesta, valoarea ISR, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj a fost majorată de la 525,5 lei la 598 de lei, cu începere de la 1 martie. Drept urmare, ajutorul de șomaj pe care îl vor primi absolvenți va fi de 299 de lei.

Nu beneficiază de indemnizație de șomaj persoanele care, la data solicitării ajutorului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor. Nu primesc ajutorul nici cei care nu participă la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

De asemenea, nu beneficiază de ajutorul de șomaj de șomaj absolvenții care au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/ sau acreditate, după caz, precum și absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi.

Pentru înregistrarea absolvenților în evidența AJOFM, aceștia trebuie să depună o serie de documente, precum: actul de identitate; actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii; Curriculum Vitae; acord de utilizare a datelor cu caracter personal; declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.