Social

FOTO | O familie din Boloteşti - Vrancea, cu 8 copii, are nevoie de ajutor

Janine VADISLAV
8 iul 2020 11858 vizualizări

O familie din comuna Boloteşti, cu 8 copii, dintre care 6 la şcoală, nu ştie cum să cum să facă să se mai descurce. Viaţa celor doi părinţi este zilnic pusă la grea încercare, iar problemele cu care se confruntă le ocupă tot timpul. Singura bucurie a Vasilicăi şi a soţului ei sunt copiii, frumoşi, sănătoşi până acum, harnici şi  ascultători. Banii însă sunt puţini, iar cheltuielile ca pentru 10 suflete. Până la pandemie, nici ajutor de la primărie - pentru susţinerea familiei numeroase - n-au avut, cât despre lucru cu ziua prin sat nici nu mai poate fi vorba. Părinţii sunt harnici, dar degeaba, dacă nu găsesc de muncă. Locuiesc într-o căsuţă care stă să cadă pe ei care nu este nici măcar racordată la rețeaua de alimenntare cu energie electrică. Părinţii sunt fericiţi că au copii buni şi nefericiţi pentru că nu le pot oferi, uneori, nici strictul necesar. Cât despre un acoperiş deasupra capului, în care să nu mai doarmă câte 5- 6 într-o odăiţă de 4/4, nici nu poate fi vorba.

Familia Vasilicăi Sîrbu, are 6 băieţi, cu vârste cuprinse între 2 şi 16 ani şi două fete de 4 şi 6 ani. 6 dintre ei sunt la şcoală, iar fetiţa de 4 ani la grădiniţă. Singurul care rămâne acasă cu mama este mezinul familiei, care abia a împlinit 2 ani. Vasilica a crescut într-o familie cu 13 copii, ea fiind printre cei mai mici. Din această cauză, părinţii nici nu au dat-o la şcoală. Nu ştie nici să scrie şi nici să citească. Munca a fost singurul lucru la care s-a priceput mai bine. Acum, de când copii s-au mai mărit, mai merge cu ziua în sat, să mai aducă un ban în casă. Şi tatăl copiilor munceşte cu ziua, iar lucrul e plătit doar cu 100 lei/zi.

Împreună cu Vasilica stă şi unul dintre fraţii ei pe care-l întreb ce se poate face cu 100 lei..., adică un milion”

- Un milion la 10 suflete? întreb.

„Da”, răspunde omul cu obidă.

- Şi ce cumpără de milionul acesta?

„Cumpără ulei, zahăr, orez, ce le trebuie.”

Cu o familie atât de numeroasă şi greutăţile sunt pe măsură. Lunar, cei doi soţi au de cheltuit 1400 lei, alocaţia copiilor, la care se adaugă ce mai câştigă cu ziua prin sat. Când rămân fără bani, iau alimente pe datorie, de la magazin.

„Luăm pe datorie de aici, de la magazin şi ne dă...”, spune Vasilica.

- Şi când plătiţi?

„Plătim la alocaţie”.

- Şi rămâneţi iar fără bani...

„Da, da ce să facem? Aşa  trăim,” spune Vasilica.

Aşa au dus-o mereu, alt mod de viaţă nu cunosc.

„Cu banii din ce lucrează soţul meu,  acum îi are, acuma nu-i mai are. Scumpe toate..., toate-s scumpe”, spune Vasilica resemnată.

De când au mai crescut, o ajută la treabă şi copii. Căsuţa în care locuiesc cu toţii, cu o camera pentru fratele ei şi una pentru ea, este curată şi gătită ca un ou de Paşti, strălucind de curăţenie. Aici dorm cei 5 băieţi mai mari. Când le-a luat foc casa, Vasilica a fost nevoită să-şi facă bucătărie într-un  grajd în care ar fi trebuit să stea vaca. Acum, aici dorm cei doi soţi cu cei trei copii mai mici. Cel mai mult o ajută la treabă Paul.

- Cu ce îţi ajuţi mama?

„O întreb ce are de făcut şi fac tot ce-mi zice, de obicei treburi mai grele. ”

Paul a trecut în clasa a IX-a şi pasiunea lui este croitoria.

Aş vrea să devin croitor, îmi place foarte mult. Îmi place să cos.

- Îţi place şi să înveţi?

„Da”.

- Ai note bune?

„Da.”

Paul îşi iubeşte părinţii foarte mult şi le este recunoscător pentru tot ce au făcut pentru el şi fraţii lui.

Mihaela are 6 ani şi este la clasa pregătitoare. Acasă este tot pe lângă mama pe care o ajută la treabă.

„O ajut să măture prin casă, să facă curăţenie şi am grijă de frăţiorii cei mici”, spune Mihaela.

Cea mai mare dorinţă a Mihaelei este să devină profesor, iar Cosmin, care a trecut în clasa a III-a, vrea să devină învăţător, să-i înveţe carte pe copii. Aceasta dorinţă le-a fost insuflată de Vasilica, mama lor, care n-a avut parte de carte. Pentru devotamentul faţă de copii şi dragostea ce le-o poartă, este foarte iubită de cei care o cunosc.

- Cum se descurcă?

„N-are lumină, e greu. A crescut copii ăştia pe întuneric. Le-a ars şi casa, numai necazuri. 

- Îs harnici? 

„Aha, cum să nu, ea singură mi-a prăşit în grădină.”

„Se descurca prin munca, spune şi ..... e fată gospodină, curată, ordonată. După părerea mea - eu răspund fără întrebare - merită nişte ajutoare substanţiale, chiar şi o casă”

Şi-ar dori o casă, dar Vasilicăi îi este teamă că totul va rămâne doar un vis.

„Visăm, dar de făcut n-avem cu ce. Banii ăştia, acum îi ai, acuma nu-i mai ai. N-ai cu ce să iei materiale, toate-s scumpe. N-avem cu ce,” spune Vasilica Sîrbu.

Dacă doriţi să ajutaţi această familie, puteţi suna la tel. 0723/ 93. 31.47. Vasilica Sîrbu, com. Boloteşti - jud. Vrancea. Orice ajutor, cât de mic, este binevenit. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.