Social

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi, despre planta medicinală numită „Iarba tâlharului”(Mycellis muralis)

Vasile Tarciniu
20 sep 2023 4181 vizualizări

Farmacia verde are leacuri pentru tot felul de afecțiuni. Iarba tâlharului, folosită cum trebuie, alină dureri şi vindecă răni din cap până în picioare, afecţiuni externe, dar şi interne.

Plantele tămăduitoare sunt daruri cerești care ne vindecă și ne înviorează. Nu este boală fără remediu, rămâne doar ca oamenii să-l caute şi să-l găsească. În toate timpurile, omul de la sat a folosit plante şi buruieni ca mijloace pentru menţinerea vigorii fizice şi a sănătăţii sau ca remedii pentru recăpătarea lor. Să ne aplecăm asupra naturii pentru a-i descifra și culege, cu atenție și delicatețe, darurile, pe care le oferă tuturor celor deschiși la astfel de alternative. Vă recomand să beneficiați de proprietățile curative ale plantelor medicinale, fără a mai apela la un intermediar (medicamentul). Natura are, câteodată, leacurile cele mai bune. Trebuie doar să le cunoști și să crezi în ele. Am învățat să cunosc plantele și să înțeleg la ce sunt bune. Astăzi am să vă vorbesc despre puterea vindecătoare a plantei ”Iarba tâlharului” care a fost folosită timp de secole de poporul nostru. Puțini sunt cei care știu cu adevărat ce este și cum se folosește. De aceea, m-am gândit să dedic un material întreg acestei plante, din care și tu vei avea ocazia să afli tot ce ar trebui să știi despre ea.

Este o plantă cu proprietăţi medicinale deosebite care crește spontan, în zonele de deal și de munte, preferă umbra, locurile umede de la marginile de drum și de pe malul pâraielor. Ea face parte din categoria „Ierburi uitate”. Te invit să parcurgi rândurile următoare pentru a afla informații imortante despre această plantă. O cunosc și o recoltez cu plăcere, dar cu timpul s-a împuţinat. Mi-am propus, că ar fi bine să ştiţi mai multe despre această plată, cu acest nume sonor, „Iarba tâlharului ”, ce face parte dintre remediile valoroase ale fitoterapiei. Există nenumărate leacuri pe bază de ”Iarba tâlharului”, în special pentru puterea sa de vindecare a rănilor, arsurilor și durerile de stomac.

Descrierea botanică a plantei. Recunoaștere

Denumirile populare, așa cum este cunoscută planta în anumite regiuni ale țării sau cum era pomenită de către străbunii noștri: „susai sălbatic”, ”susai de munte”, ”susai de pădure”, ”susai pădureț”, ”tâlhărea”, ”crestățea”, ”floarea-hoțului”, ”foaia tâlharului”, ”lăptuci”, ”iarba bubii”, ”iarbă de rană”, ”buruiană de tăietură”. A nu se confunda cu planta otrăvitoare Iarba tâlharului (Actaea spicata). Ca să recunoașteți ”iarba tâlharului” trebuie să știți că este o plantă care creştede la 25 cm până la 150 cm înălţime. Are tulpini adesea roşietice, din care curge un suc lăptos și lipicios atunci când este ruptă. ”Iarba tâlharului” (”Susai Pădureţ”), cuvântul ”susai” pare a proveni din slavonul susu (țâță) pentru că produce un suc asemănător laptelui.Planta degajă un miros aromatic şi are gust amar. Frunzele inferioare sunt dințate și strânse, în formă de liră, cu lobii triunghiulari, iar frunzele superioare sunt mai mici, mai puţin lobate şi fără peţiol. Frunzele prezintă și ele o nuanţă roşietică. Inflorescenţele sunt galbene, înflorește în perioada iunie-septembrie, fructele sunt achene, cu papus, cioc scurt, în formă de fus și negre. Planta crește la deal și munte, în locurile curate din păduri.

Recoltarea

Dincolo de aerul proaspăt și de verdele reconfortant al pădurii, ai șansa să vezi și această plantă. Poate fi găsită în păduri, în special de fag, la marginile drumurilor. Pentru recoltare trebuie să o cunoașteți, să știți zona unde o puteți găsi, să știți cum o puteți culege, cum să o păstrați și cum să o folosiți. Aveți în ajutor fotografii clare și descrierea pentru fiecare parte a plantei: frunză, flori, tulpină, rădăcină, ca să știți cum să o identificați, dar și precizări a locurilor unde crește. De la ”iarba tâlharului” se folosesc frunzele, florile, tulpina. Se recoltează planta cu flori, în perioada iunie-septembrie, din flora spontană, numai din zone curate, nepoluate. În general este puţin cunoscută, chiar dată uitării. În prezent, nu este atât de folosită ca remediu natural în comparaţie cu alte plante medicinale.

Povestea ierbii tâlharului.

Această plantă vindecătoare este folosită în medicina populară tocmai pentru efectul cicatrizant puternic. Este o plantă cu mult iz popular, bunicile puneau frunze de iarba tâlharului pe răni și tăieturi, pentru efectul cicatrizant rapid. Păcat că oamenii de azi nu mai știu lucruri simple. Altădată, bătrânii noștri știau ce să facă, nu aveau nevoie de multe ori de doctor. Pentru o vindecare rapida a tăieturilor, a rănilor cutanate sau a arsurilor, poți încerca cu încredere să folosiți iarba talharului. Aplicată pe zona cu probleme; aceasta acționează ca un cicatrizant eficient. ”Iarba tâlharului” este una dintre plantele folosite și cu care s-au obținut pentru răni rele vindecări nesperate, în timp foarte scurt. Totodată, planta aceasta vindecă și pe interior, căci e un remediu valoros pentru afecţiunile aparatului digestiv. ”Iarba tâlharului” este folosită până în zilele noastre atât ca plantă medicinală, cât și ca aliment. Este ştiută şi folosită ca remediu naturist mai mult de către călugării de la mănăstiri şi de oamenii de la sate. Se crede că denumirea de „iarba tâlharului” ar proveni din faptul că, pe vremuri, tâlharii răniţi fiind, culegeau în grabă această plantă și își oblojeau rănile cu ea, deoarece avea un teribil efect cicatrizant. Era folosită și de haiduci tot pentru oblojirea rănilor, acestea vindecându-se repede. Se spune că a fost descoperită de către o bătrână care s-a rănit la mână şi neavând altceva prin preajmă şi-a pansat rana cu această plantă. Lovitura s-a vindecat foarte repede și de atunci ”iarba tâlharului” este din ce în ce mai apreciată.

Iarba tâlharului, proprietăți

Conține minerale și antioxidanți puternici, este emolientă, calmează spasmele și durerile, este un cicatrizant eficient, folosită atât pentru vindecarea rănilor externe, a tăieturilor şi arsurilor, dar şi cu destul de mult succes, în cazul gastritei şi ulcerelor gastrice.Acționează ca un pansament atât la exterior cât și la interior.Are rolul de a reduce inflamația în zona leziunii și favorizează o vindecare mai rapidă. Are efect analgezic, reduce durerea prin scăderea inflamației locale.Are acțiune emolientă,de a înmuia pielea sau mucoasele congestionate și formează un strat protector pe acestea, creând o barieră protectoare de neînvins. Are efect calmant,calmează senzația de mâncărime. Are efect antiiritativ, reduce instantaneu senzația de disconfort, calmează roșeața și iritarea pielii, ameliorează mâncărimile, fortifică bariera cutanată și hidratează pielea. Având un rol antioxidant, ajută pielea să-și accelereze procesele de regenerare.

Iarba tâlharului”, întrebuințări

Se folosește sub formă de infuzie (ceai), decocţie (fiertură), maceraţie, digestie (plămădeală la cald), pulbere, tinctură, macerat cataplasmă, sirop, vinuri, oţeturi etc. Pentru a obţine substanţa activă din plantă, se folosesc diverse procedee şi solvenţi: apa, vinul, alcoolul, oţetul, uleiul etc.

Infuzia. Se opăresc 1-2 lingurițe cu vârf de plantă cu 250 ml de apă și se lasă să stea acoperită 10 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

Macerat la rece. Se prepară dintr-o lingură cu plantă adaugată la 250 ml de apă rece, se menține timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

Pulberea. Se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea sau în piuă și se administrează câte o linguriță rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 min. Apoi se înghite cu apă.

Frunza crudă. Frunza crudă de iarba tâlharului este folosită prin ingerare în durerile de stomac. Sucul din plantă contribuie la sănătatea stomacului.

Tinctura. Se obține din pulberea plantei uscate (prin măcinarea cu rașnița electrică de cafea), cu care se umple pe jumătate un borcan, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se filtrează prin tifon și se trage în sticluțe mici, închise la culoare. Administrarea se face pe stomacul gol, de trei ori pe zi,cîte o linguriță diluată în jumătate de pahar cu apă.

”Iarba tâlharului” are grijă de sănătatea sistemului digestiv.

„Iarba tâlharului” contribuie la protecţia mucoasei gastrice și ajută la eliminarea disconfortului digestiv. Calmează spasmele și durerile, este sedativă și cicatrizantă.Ceaiul face bine la stomac, reduce aciditatea, indicată în digestie lentă. Folosind produse cu ”iarba tâlharului” se vindecă gastrita și ulcerul gastric sau duodenal, care sunt afecțiuni frecvente ale omului modern. Cu această plantă se tratează colita și diareea. În cazul bolnavilor de gastrită, cele mai eficiente sunt curele de lungă durată folosind zilnic, înainte de mesele principale, infuzie de „iarba tâlharului”, luată separat sau în amestecuri cu gălbenele, tătăneasă, muşeţel, coada şoricelului, patlagină, nalbă, lavandă, roiniţă, păpădie, pir, troscot, sovârf. În ulcerul duodenal cu hemoragii se recomandă plantele medicinale care au proprietăţi cicatrizante, antihemoragice, emoliente, antiinflamatorii şi antibiotice, antialgice (împotriva durerii) şi conţin vitamine regeneratoare (”iarba tâlharului”, gălbenele, răchitan, patlagină, muşeţel, obligeană, sunătoare şi ienupăr).

„Iarba tâlharului” și asurile gastrice (hiperaciditatea)

Printre plantele medicinale recunoscute pentru proprietățile lor antiacide și protectoare gastrice se numără și ”iarba tâlharului” (Mycelis muralis). Alte plante fiind:lemnul dulce, mușețelul, salcâmul, obligeana, sunătoarea, smochinul, gălbenelele, isopul .Plantele medicinale pot fi folosite drept alternativă terapeutică, dar și în asociere cu terapia clasică, având efecte complementare, protectoare gastrice foarte valoroase.

„Iarba tâlharului” are grija de sănătatea pielii si ajută la regenerarea ei.

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru, însă nu întotdeauna este tratată ca fiind extrem de importantă. Trebuie să acordăm o atenție sporită fiecărei porțiuni a ei, să tratăm cu seriozitate erupțiile sau semnele apărute pe piele.Planta acționează ca un pansament atât la exterior cât și la interior, contribuie la cicatrizarea rănilor de la nivelul pielii și al mucoaselor. Pentru o vindecare rapidă a juliturilor, tăieturilor, a rănilor cutanate, dermatitelor, ulcerelor varicoase sau a arsurilor, poți încerca cu încredere să folosești ”iarba tâlharului”. Aplicarea frunzelor proaspete sau uscate și măcinate pe zona cu probleme, aceasta acționează ca un cicatrizant eficient, grăbind vindecarea. Ajută la vindecarea herpesului. Se aplică zilnic pe cicatrice frunze zdrobite. Bunicile puneau frunze de ”iarba tâlharului” pe răni și tăieturi, pentru efectul cicatrizant rapid. 

 Cum ne influențează Luna sănătatea

Luna plină produce tulburări. Nu ar trebui să consumi alimente acide sau prea condimentate, mai ales dacă ai ulcer sau gastrită hiperacidă pentru că pot produce arsuri stomacale, mai mult ca în alte perioade. În schimb, uleiul de ”iarba tâlharului” ar putea fi leacul pentru astfel de probleme.

Tratamente interne cu iarba tâlharului

Remedii pentru probleme digestive.

Unul din trei români are o suferință digestivă, ca urmare a stresului. Prezint în continuare 10 remedii cu ”iarba tâharului”.

Remediul 1: Combinație de 3 plante. Stenoză rectală (Scaun ca o panglică)

Ingrediente: ”iarba-tâlharului”, gălbenele și coada şoricelului în părţi egale.Se pune 1 linguriţă de amestec la 250 ml de apă clocotit, se infuzează 3 minute. Se beau 3 căni pe zi, timp de 7 zile pe lună, pauză 15 zile şi se poate relua.                                                                                                                                     

Remediul 2: Combinație de 4 plante. Afecțiuni digestive, hepatice și biliare.

Ingrediente în părți egale: ”iarba talharului”, gălbenele, pătlagină și rizomi de obligeană. Aceste plante se pot folosi separat sau în combinație, sub formă de infuzie sau pulbere. Plantele uscate se macină, apoi se amestecă într-o pungă de hârtie. Poți folosi aceste pulberi ca atare,dacă nu ai probleme cu senzația pe care ți-o dau când le mesteci sau folosești infuzie ori decoct. Infuzia se face din 2 lingurițe de amestec la o cană de apă clocotită. Se consumă 1 cană de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale, timp de 4-6 săptămâni. Rezultatele benefice apar în 4 săptămâni de la prima administrare.

Remediul 3: Combinație de 5 plante.

Se recomandă urmatoarele plante medicinale în părți egale:”iarba talharului”, iarbă mare, tătăneasă, sunătoare, gălbenele. Aceste plante se pot folosi separat sau în combinație, sub formă de infuzie,1 linguriță de plantă la o cană de 250 ml de apă clocotită sau decoct.

Remediul 4:

Combinație de 6 plante.Ingrediente în părți egale:”iarba tâlharului”, gălbenele, pătlagină, sunătoare, lemn dulce și isop. Acest preparat ajută la protecţia mucoasei gastrice şi la funcţionarea normală a stomacului. Este eficient în tratamentul gastritelor, duodenitelor (bulbitelor), a refluxului gastro-biliar, ulcerului gastric și duodenal. Substațele din compoziția acestor plante au efect antiinflamator, cicatrizant al mucoasei gastrice, dar şi antialgic (calmează durerile). Se consumă 1 cană de ceai, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale. Dacă este nevoie de un efect mai puternic se pot administra până la 6 căni pe zi. Preferabil este să fie administrate ca pulbere din acest amestec, o linguriță de 3 ori pe zi. Pentru efecte mai intense se asociază cu ceaiul pentru stomac (gălbenele, mușetel, troscot, coada șoricelului, mentă, frunze de păpădie, fructe de fenicul, frunze de roiniță).

Mod de preparare: Peste 1-2 lingurițe amestec de plante se toarnă o cană cu apă clocotită și se lasă 10-15 minute acoperit, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, cu o jumatate de oră înainte de masă. Durata unei cure obișnuite este de 6-8 săptămâni. Cura se poate relua la nevoie.

Remediul 5: Combinație de 8 plante.

Ceaiurile medicinale de ”iarba tâlharului”, mentă, mușețel, gălbenele, pătlagină, roiniță, flori de salcâm, rădăcină de lemn dulce sau sunătoare, ajută în remedierea problemelor digestive, fiecare având rolul lui (unul reduce balonarea, altul scade aciditatea, altul are efect cicatrizant sau emolient).

Remediul 6: Combinație de 9 plante.

Tinctură penru colon iritabil.

Ingrediente: ”iarba tâlharului”, năpraznic, afin, ghințură, mentă, obligeană, mușețel, pelin, coada șoricelului.Mod de folosire,1 linguriță de tinctură dimineata,1 la prânz și 1 seara cu 15 minute înainte de mesele principale, simplă sau diluată într-un pahar cu apă sau ceai. Dacă este nevoie de un efect mai puternic se poate administra 1 lingură de tinctură de 3 ori pe zi.

Remediul 7: Combinație de 9 plante.

Tinctură pentru afecțiuni gastrice.

Compoziție: ”iarba tâlharului”, salvie, sunătoare, coada șoricelului, gălbenele, salcâm, roiniță, lemnul Domnului, zburătoare, alcool etilic.

Indicații: ulcer gastric și duodenal, gastrite, duodenite, meteorism abdominal.

Remediul 8: Combinație de 12 plante.

Afecțiuni hepatice și gastrointestinale.

Ingrediente:”iarba tâlharului”, gălbenele, pojarniță, salvie, păpădie, lucernă, rostopască, sovârf, turiță mare, lumânărică, isop, frunze și fructe de cătină.

Mod de preparare: La o cană de 250 ml se pune o linguriță de plantă la macerat cu apă rece timp de 10 minute, apoi se toarnă apă fierbinte și se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară și se bea cu înghițituri mici.

Remediul 9: Combinație de 13 plante.

În cazul bolnavilor de gastrită. Cele mai eficiente sunt curele de lungă durată folosind zilnic,înainte de mesele principale, infuzie de ”iarba tâlharului” luată separat sau în amestecuri cu gălbenele, tătăneasă, muşeţel, coada şoricelului, patlagină, nalbă, lavandă, roiniţă, păpădie, pir, troscot, sovârf.

Remediul 10: Ulei de iarba tâlharului. Recomandat pentru gastrită acută și cronică,ulcer gastric și duodenal.

Pentru preparare, luăm 400 de grame de ulei de floarea soarelui, adăugați cinci linguri de plantă proaspăt tocată și două linguri de oțet. Se amestecă toate ingredientele și se lasă să macereze timp de 14 zile într-un loc întunecat și răcoros.

Afecțiuni reumatice.

Iarba tâlharului” are un efect antiinflamator recomandat în afecțiuni articulare (entorse, luxații, dureri articulare, reumatism).

Remediul: Combinație de 3 plante.Ingrediente: ”iarba tâlharului”, scoarță de salcie, flori de crețușcă. Acest amestec de plante are un conținut bogat de derivați ai acidului salicilic, taninuri, mucilagii și principii care acționează favorabil în calmarea durerilor reumatismale și de calmare în stările nervoase induse de durerile reumatice. Se bea ceai,1 cană de 2-3 ori pe zi,după masă, timp de minim 14 zile. Extern, se recomandă masajul zonelor afectate cu unguentul pentru dureri reumatice. Acest remediu este recomandat în afecțiuni reumatice cu caracter degenerativ, cum sunt artrozele și în cele cu caracter inflamator ca poliartrita reumatoidă, reumatismul articular acut, spondilită, tendinite, crampe musculare. În ”iarba tâlharului” și florile de crețușcă s-au identificat flavonele și mucilagiile, cu rol antireumatic, antiinflamator și de protejare a mucoasei stomacale. Spre deosebire de aspirină care în doze ridicate provoacă ulcerul gastric, combinația dintre salicilați, taninuri și celelalte principii active, protejează mucoasa stomacală și intestinală, prin efectul antiinflamator.

Chist si cancer ovarian

Remediu: Combinație de 5 plante. Extract uleios din amestec de iarba tâlharului, gălbenele, cătină, creţişoară, coada şoricelului, din care se iau câte 25 picături, de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Recuperare după radioterapie

Remediu: Combinație de 5 plante. Infuzie din amestec, în părți egale, cu ”iarba tâlharului”, năpraznic, tătăneasă, trifoi roșu și gălbenele, cu bune efecte la bolnavii care au fost supuși unui tratament cu radioterapie.

Tratamente externe cu iarba tâlharului

Infuzie cicatrizantă.  Se face din ”iarba tâlharului”, coajă de stejar, iarbă mare, tătăneasă, gălbenele, traista ciobanului, creţişoară, în părţi egale.Se face infuzie din 1 lingură din amestecul de plante la 1 l de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se fac spălături pe răni, până când se vindecă.

Tamponări locale.

Planta se mai foloseşte în cazuri de răni, eczeme, arsuri, ulceraţii cutanate și de ulcer varicos. Tratamentul este acelaşi ca în vechime şi nu este necesar sfatul medicului, pentru că se aplică rapid tamponări pe locurile afectate.

”Iarba-tâlharului” închide rapid rănile.

Gargară.Pentru dureri în gât se face gargară pentru curățare și calmare, cu ceai sau tinctură de ”iarba tâlharului”. Cu ceai se poate face gargara o dată la două ore, după care ceaiul nu trebuie înghițit. Pentru gargară cu tinctură, puneți o linguriță (5ml) de tinctură într-o ceașcă cu apă călduță. Faceți de trei ori pe zi gargară cu acest ceai, după gargară tinctura diluată nu se înghite.                                           

Comprese

Tratăm rănile și vânătăile. Pe locul învinețit trebuie aplicată ”iarba tâlharului” pre-aburită. Pentru a face acest lucru, se pune în apă fierbinte planta și acoperim. Scurgem infuzia sau o folosim în alte scopuri și punem frunzele pe locul dureros și înfășurăm cu o cârpă de bumbac.

Cataplasme.  Pentru răni (escare, ulcer varicos).  Remediul: suc obţinut proaspăt, prin zdrobirea frunzelor de plantă de iarba tâlharului, se fac cataplasme direct cu maceratul obţinut sau comprese cu tifon îmbibat cu suc de iarba tâlharului. Frunzele proaspete zdrobite sunt folosite cu succes pentru hemoragiile din cauza leziunilor. Sucul proaspăt vindecă rănile. Se mai poate folosi seva plantei sau frunzele pisate aplicate direct sau amestecate cu grăsime – pentru tratarea rănilor şi tăieturilor, iar frunzele pisate amestecate cu răşină – aplicate pe buboaie, pecingine.

Inhalații cu abur.

Inhalația sau terapia prin abur cu ”iarba tâlharului” este un remediu naturist foarte important pentru calmarea mucoasei nazale și ale căilor respiratorii, eliberând mucusul din nas, gât și plămâni. Se pune apă la foc, iar când începe să clocotească se adaugă planta uscată. Se acoperă vasul câteva minute,apoi îţi pui pe cap un prosop şi stai 5-6  minute deasupra vasului care emană aburii vindecători, cu efect emolient, calmant, antiinflamator. Se fac de obicei seara, înainte de culcare, după ce în prealabil camera a fost aerisită şi încălzită. După ce ai făcut inhalaţiile, ca să nu respiri direct aerul mai rece din cameră, ar fi bine să stai cu faţa acoperită circa 15  minute, cu acelaşi prosop pe care l-ai avut pe cap sau să respiri printr-o batistă, până se face reacomodarea căilor respiratorii la temperatura mediului ambiant. O sesiune de inhalație poate dura între 5 și 15 minute, în funcție de preferințele și nevoile fiecărei persoane, dar nu trebuie să depăşească 15 minute. Inhalaţii mai poţi face punând în apă și muşeţel, cimbru, salvie, busuioc sau max 10 picături de uleiuri esențiale de eucalipt, mentă, lavandă, cuișoare.

Baia cu aburi. Băile de aburi sunt un adevărat tezaur pentru sănătate. Acest răsfăț regal îți redă rapid vitalitatea, are efect detoxifiant, ameliorează nevralgiile, îngrijește pielea și curață porii, estompează celulita, stimulează circulația sanguină, detensionează mușchi.

Baia cu aburi este perfectă pentru curățarea pielii, a feței și a corpului în ansamblu. Deoarece activează circulația în tot corpul, aburul ajută pielea să aibă mai multă strălucire și să arate sănătos. Poți sta în baia de aburi în jur de 15-20 de minute. La final, poți crește efectul băii de aburi, aplicând pe tot corpul câteva picături de ulei volatil de lămâie sau de eucalipt. Acestea stimulează circulația, calmează tensiunea musculară și ajută la revigorarea întregului organism. Una, două sedințe pe săptămână sunt suficiente.

Crema 1: Combinație de 2 plante.Crema cu ”iarba tâlharului” și aloe vera ajută la regenererea pielii.

Crema favorizează regenererea pielii, este cicatrizantă recomandată în cazul leziunilor pielii, arsurilor sau dermatitelor. Se aplică local de 2 ori pe zi, însă nu pe răni deschise.

Crema 2: Combinație de 3 plante. Cremă pentru sclerodermie. Pentru stimularea microcirculației de la nivelul pielii se pot folosi uleiuri esențiale de cimbru, lavandă, mentă sau lămâie, rozmarin și arbore de ceai. Se vor îngloba într-o cremă medicinală (iarba tâlharului, gălbenele, tătăneasă) și se vor aplica printr-un masaj blând la nivelul zonelor afectate. O echilibrare energetică generală a organismului se face mergând mult timp afară, în natură, preferându-se zonele deluroase, împădurite, sau zonele de munte.

Crema 3: Combinație de 4 plante. Cremă pentru tumori ale pielii cu, ”iarba tâlharului”, lavandă, cătină și rostopască.

Crema 4: Combinație de 7 plante. Cremă cu: ”iarba tâlharului”,castan sălbatic, mărul lupului, tătăneasă, gălbenele, spânz, mentă(ulei), ulei vegetal, ceară de albine.                 Recomandări: varice, dureri provocate de varice, capilare fragile. Mod de folosire: Aplicații locale de 2-3 ori pe zi,pe piele până la absorbția totală.

Crema 5: Combinație de 8 plante.Cremă cu:”iarba tâlharului”, aloe vera, gălbenele, sunătoare, rașină de brad, muguri de plop, cătină(ulei), lavandă(ulei) și lanolină, vaselină, ceară de albine,propolis. Toate componentele au potenţial de cicatrizare a rănilor, favorizând procesul de vindecare a leziunilor cutanate, arsuri, julituri, tăieturi, escare, dermatite.Acestea au efect antimicrobian, antiinflamator, antiseptic, analgezic şi antialergic.”Iarba tâlharului” din compoziție are efect puternic cicatrizant cutanat şi acţiunea emolientă. Formează un strat protector pe mucoase și are efect antiinflamator. Se aplică local de 2-3 ori pe zi. Nu se aplică pe răni deschise.

Crema 6: Combinație de 9 plante. Cremă cu: ”iarba tâlharului”, gălbenele, sânziene, rostopască, lavandă, mărul lupului, lemnul Domnului, sulfina, cătină(ulei) și ceară de albine.              Un remediu naturist pentru: tumori al pielii, iritații, răni, dermatite, micoze, acnee, psoriazis, herpes, insuficiență venoasă, varice, dureri reumatice, nodulii hormonali şi ganglionari, arsuri. Mod de utilizare.După curăţarea în prealabil a pielii, crema se aplică în strat subţire pe pielea umedă. Apa ajută la transportarea uleiurilor în straturile profunde ale pielii. Se masează uşor până la absorbţie completă, până la uniformizarea culorii naturale a pielii, folosind mişcări ample şi circulare. Masați uşor pe zonele afectate în jurul lor.

Crema 7: Combinație de 9 plante. Cremă cu: ”iarba tâlharului”, mărul lupului, iarba șarpelui, vâsc(ulei), tătăneasă, rostopască, brusture, sunătoare, lemn dulce și ulei de măsline, ceară de albine, lanolină.

Alifie antitumorală,cu proprietăți, antioxidante, cicatrizante, remineralizante.Se aplică de 2-3 ori pe zi  pe zona cu probleme, pâna la absorbția totală.

Recomandat pentru orice afecţiune dermatologică, cancer de piele, noduli, eczeme, răni, crăpături şi bătături în călcâie, arsuri, psoriazis, zona zoster, dermatoze, infecţii cu ciuperci, acnee, urticaria, ulcer varicos, hemoroizi, fisuri anale, oprește hemoragiile. ”Iarba tâlharului”(minerale, antioxidanți puternici), mărul lupului (cea mai puternică plantă anticancerigenă din țara noastră), iarba șarpelui (taninuri, săruri minerale),vâsc (antioxidanți puternici).

Întineriți pielea cu ulei de ”iarba tâlharului”.

Uleiul preparat pe baza de ”iarba tâlharului” are un efect foarte benefic asupra pielii corpului și a mâinilor.

Pentru preparare, luați: 400 de grame de ulei de floarea soarelui, adăugați cinci linguri de plantă proaspăt tocată și două linguri de oțet de masă. Se amestecă toate ingredientele și se lasă să macereze timp de 14 zile într-un loc întunecat și răcoros. Vitaminele liposolubile care se găsesc în uleiul de floarea soarelui și proprietățile benefice ale plantei pot face pielea mătăsoasă și netedă. Vergeturile și pielea neuniformă vor dispărea după câteva săptămâni de utilizare regulată a uleiului. Ajută să vă mențineți frumusețea și tinerețea, vă va îmbunătăți tenul, vă face pielea netedă și delicată.

Infecție a pielii. Pentru stimularea microcirculației de la nivelul pielii se pot folosi uleiuri esențiale de cimbru, lavandă, mentă sau lămâie, rozmarin și arbore de ceai. Se vor îngloba într-o cremă medicinală cu ”iarba tâlharului”, gălbenele, tătăneasă și se vor aplica printr-un masaj blând la nivelul zonelor afectate.

Băi cu ”iarba tâlharului”

Sunt recomandate pentru picioare umflate.

Foto:Locurile curate unde găsesc ”Iarba tâlharului”

Foto:Recoltă bogată de ”Iarba tâlharului”

Foto:”Iarba tâlharului” găsită în jurul mănăstirilor

Foto:Un frumos buchet de ”Iarba tâlharului”

Foto: În mijlocul pădurii după ”Iarba tâlharului”

Acest articol este pentru informare și înainte de a începe un remediu, consultați medicul specialist.

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.