Social

Conform statisticilor DSP Vrancea - Doar o treime din copii sunt vaccinați împotriva rujeolei

Ionel Sclavone
26 iul 2017 1264 vizualizări

Mai puțin de o treime din copiii luați în evidență la nivelul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au fost vaccinați împotriva rujeolei, în luna iunie a acestui an.

Potrivit unei situații statistice a DSP, privind acoperirea vaccinală antirujeolă în Vrancea, au fost administrate 813 doze de vaccin antirujeolă ROR. La această dată, în județul nostru au fost luați în evidență la medicii de familie un număr de 2.522 de copii care au nevoie de doza ROR. Pe grupe de vârstă, conform situației, repartiția dozelor de vaccin ROR s-a făcut astfel: grupa 9 – 11 luni, din 497 de copii au fost vaccinați 204;  grupa 12 luni, dintr-un total de 834 copii au fost vaccinați 256; grupa 5 ani, dintr-un total de 1191 copii au fost vaccinați 353. În acest moment, în județul Vrancea au rămas nevaccinați încă 1.709 copii din totalul celor catagrafiați (luați în evidență), ceea ce reprezintă aproximativ 67%.

Din documentul citat mai reiese că în trimestrul I au fost vaccinați 41% dintre copiii din grupa de vârstă 9-11 luni, 38,7% dintre cei  din grupa 12 luni și 32,6% din grupa de 5 ani. În trimestrul II au fost vaccinați 32,9% din grupa 9-11 luni, 25,2% din grupa 12 luni, 20% din grupa 5 ani.

Reprezentanții DSP au justificat aceste procente, foarte scăzute, a acoperirii vaccinale antirujeolă, prin lipsa dozelor de vaccin și prin refuzul nejustificat al părinților.

În județul nostru au fost confirmate deja patru cazuri de rujeolă, primul fiind semnalat încă din luna mai. În ultimele trei cazuri este este vorba de copii nevaccinați, unul de șase luni din comuna Homocea alți doi cu vârste de trei și patru ani din Domnești.

Potrivit ultimului raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), s-au înregistrat cazuri de rujeolă în toate cele 41 de județe cele mai multe fiind semnalate în Timiș, Caraș Severin și Arad. De la izbucnirea epidemiei în România s-au înregistrat 31 de decese, cele mai multe în Timiș, Arad și Dolj.

În România și Italia sunt cele mai mari focare de rujeolă din Europa, conform rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Majoritatea cazurilor au fost semnalate în zonele în care nivelul de imunizare este foarte scăzut. Cele mai expuse la boală sunt persoanele nevaccinate sau insuficient vaccinate, indiferent de vârstă.

OMS recomandă autorităţilor să implementeze măsurile de vaccinare pentru evitarea unei epidemii grave. Pentru a stopa răspândirea virusului se recomandă atingerea și menținerea pragului de acoperire vaccinală de 95% prin două doze de vaccin anti-rujeolă. (Ionel SCLAVONE)

Rata de vaccinare împotriva rujeolei e sub 50% Vrancea

DSP dispune de acum de dozele de vaccin necesare pentru imunizarea copiilor și se speră că se va intra în normal până la finalul anului

 

În Vrancea s-au înregistrat patru cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă, iar rata de vaccinare este sub 50%, deoarece din ianuarie și până în iulie în județ a lipsit vaccinul ROR. Situația a fost discutată la Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii Vrancea. Medicul Janina Lazăr, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, a afirmat că din 2500 copii sunt 1700 copii nevaccinați, dar până la finalul anului se speră că toți vor fi imunizați. ”Vaccinul este disponibil, se află în depozitul DSP. Rata de vaccinare este sub 50%, iar pentru o protecție optimă ar trebui să fie de 95%”, a spus reprezentanta DSP. În cadrul ședinței s-au enumerat și factorii de risc în apariția rujeolei. Este vorba de comunitățile de romi, unde gradul de educație și de egienă este scăzut, prezența insuficientă a mediatorilor sanitari și a asistenților comunitari, acoperirea deficitară cu medici de familie, dar și localitățile în care se utilizează forță de muncă sezonieră, care provine din comunități cu probleme. Pentru angajarea de mediatori sanitari norma este un mediator la 700 de persoane. Atât reprezentanții, cât și cei ai DSP au arătat că acest număr este foarte mare și că pragul trebuie coborât la 200 de persoane. În Vrancea sunt 19 localități de etnie romă, însă doar în cinci dintre ele lucrează opt mediatori. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.