Social

A venit și la ele Moș Nicolae, ca la toți copiii

Janine VADISLAV
5 dec 2017 4277 vizualizări

Sfântul Nicolae, cunoscut şi sub numele  de Sân - Nicoară, este sărbătorit de toţi creştinii, aşteptat cu nerăbdare de cei mici. Tradiţia  spune că Sfântul Nicolae  este milostiv faţă de săraci, ajută văduvele şi orfanii şi dăruieşte bani celor oropsiţi. 

 

Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic.  În timpul unei secete cumplite a adus grâu tocmai din Italia, împărţindu-l apoi la săracii şi înfometaţi.  Mai mult, a salvat  onoarea unui tată văduv care, din cauza sărăciei, voia să-şi vândă cele trei fete unor bogaţi amatori de plăceri. Aflând de intenţia lui disperată, episcopul Nicolae aruncă noaptea în casa lor, de trei ori la rând,  câte o pungă de galbeni. Sfântul Nicolae este  cunoscut şi ca protector al copiilor, fiind primul Moş darnic, care aduce cadouri odată cu venirea iernii. Pentru prima oara, Moş Nicolae, cel cu daruri multe, a ajuns şi în satul Petreanu, răsfirat pe dealuri, la mare depărtare de centrul comunei, singurul drum care îl leagă de lume fiind deseori rupt de alunecările mari de teren. S-ar părea că de astă dată cineva, impresionat de  dorinţa arzătoare a surorilor Stoica, 3 fetiţe care nu au primit niciodată daruri, a scris o  scrisoare care l-a impresionat foarte mult pe Moşul cel Bun La Petreanu, unde a ajuns în miez de noapte, a lăsat multe pachete  doldora de  dulciuri, jucării şi jocuri de tot  felul, dar şi  din cele de mare trebuinţă pentru familie.

 

Anişoara, Maria şi Felicia, cele 3 fetiţe ale familiei Andrei, şi-au dat seama imediat că se petrece ceva, când au văzut bradul adus de la pădure. Nu se aşteptau să vină Moş Nicolae care, de fiecare dată se oprea  în centrul localităţii. Degeaba rămâneau ore în şir cu privirea pe fereastră, doar, doar se va întâmpla o minune. Nu se întâmpla nimic şi dimineaţa  cizmuliţele,  curăţate cu grijă, erau tot goale.  De astă dată însă, Nicoleta, mama lor,  a scos din dulap globurile şi ornamentele sclipitoare să împodobească bradul.  E adevărat, nu erau multe, dar  umpleau casa de strălucire şi odaia, la lumina focului din vatră căpăta încet, încet,  un aer de sărbătoare.

 

„Haideţi fetelor să împodobim brăduţul, să vină Moş Nicolae, să pună daruri în brăduţ. Cu cea mai harnică dintre voi şi Moş Nicolae va fi mai darnic... ”, şi-a  zorit  Nicoleta  fetiţele.

 

Ele dau zor, curioase să vadă ce se mai întâmplă şi treaba merge strună.

 

„Mămică ce facem acuma, că am terminat...?”, întreabă Anişoara, fetiţa cea mare, elevă în clasa 0.

 

„Pregătiţi cizmuliţele că acum vine Moşul. Maria, unde sunt cizmuliţele tale? Ia uite, ţi-a luat-o Felicia înainte”, râde mama privind-o pe mezina familiei de doar 2 ani, ştergând de zor încălţările..

 

Lustruind de zor  încălţările,  copilele sunt cu gândul toot la darurile pe care şi le  doresc.

 

-  Maria, ce vrei să-ţi aducă Moş Nicolae?  întreb.

 

„Dulciuri şi jucării!”, răspunde sfioasă fetiţa de 4 ani.

 

- Dar tu, Anişoara, ce vrei să-ţi aducă Moş Nicolae?

 

„Îmbrăcăminte, încălţăminte şi o carte de poveşti.”

 

La lumina lumânării, Anişoara termină de scris pentru a doua zi apoi, până le vine Moş Ene pe la gene şi  adorm, mama le citeşte o poveste din singura carte pe care o au în casă. Nu doar acum, când îl aşteaptă pe Moşul cel Darnic, au aprins lumânări. Se întâmplă în fiecare seară.  Casa lor nu este încă racordată la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.  Aşa că, Moş Nicolae a intrat tiptil, să nu trezească fetele şi a lăsat darurile sub brad. Nu l-a văzut nimeni...  Dimineaţa,  fetiţele nu mai aveau cuvinte de uimite ce erau. Nu ştiau la ce să se uite, cu ce să se joace, ce bunătate dulce să mai guste. Anişoara întoarce pe toate părţile mândreţea de ghiozdan şi nu-i vine a crede!

 

- Pentru cine este ghiozdănelul? întreb. 

 

„Pentru mine.”, şopteşte ea fericită.

 

-  Maria, ce-ai primit? 

 

„Ceva bun!”, strigă ea  veselă.

 

Nicoletei nu-i vine a crede şi se bucură de bucuria copilelor ei.

 

-  A mai fost  vreodată Moş Nicolae aici?  întreb.

 

„N-a mai fost pentru că  ajunge mai greu aicea, e drumul rupt”,  

 

- S(i portofelul mai gol? întreb.

 

„Cam aşa ceva. 

 

-  Anul acesta cum e?

 

„Mai bogat ca în toţi anii. A venit şi la ele Moş Nicolae, ca la toţi copiii”, zâmbeşte fericită Nicoleta.

 

„Ne-a adus  jucării, hăinuţe, spune Maria, .... lenjerie  de pat, păturele pentru prinţese şi foarte multe dulciuri, spune Anişoara. Am primit jocuri, cărţi de colorat, rechizite pentru şcoală şi o carte de poveşti”.

 

 

Cea care i-a scris Moşului,  Adina - mămică şi ea cu mare dragoste de copii, n-a pierdut ocazia să se bucure de bucuria celor 3 surori, Anişoara, Maria si Felicia, mezina familiei, care a facut ce ştie ea mai bine, s-a înfruptat din toate bunătăţile.

 

„Deşi n-a existat obiceiul  de a-i scrie lui Moş Nicolae, atât de mult mi-a plăcut această familie încât n-aş fi vrut să mai treacă- şi în acest an - prin chinurile aşteptării, aşa că m-am apucat de scris... Recunosc, am aşteptat cu emoţie momentul şi am sperat să nu mă dezamăgească Moş Nicolae. N-a făcut-o, alături de familia lor, fetiţele merită tot ce e mai bun. Este o familie cu credinţă în Dumnezeu, o familie foarte curată, foarte bine organizată şi care are mereu speranţa în suflet.”, ne-a spus Adina Lăţcan, o mămică fericită.  ( Janine  VADISLAV )

 

P.S.  Povestea aceasta a început acum doi ani, când am cunoscut familia Andrei. Am sperat şi atunci, dar era greu de crezut că părinţii vor reuşi să se  smulgă din sărăcia lucie, că vor reuşi să transforme acel început de locuinţă, fără sticlă în ferestre, cu pături în geam şi-n uşă, căruia cu greu puteai să-i spui „ casă”, într-un cuib cald şi primitor pentru copii lor, un loc  curat în care  să te simţi bine şi tu, cel care-i treci pragul, indiferent de unde ai veni.  Au reuşit imposibilul folosind ajutorul primit  de la  oamenii de bine şi banii câştigaţi din muncă cinstită, cu ziua prin sat, de către tatăl celor  3 micuţe. Se spune că în curând vor avea şi lumină în casă,  şi fetele nu vor mai scrie la lumina lumânării. Documentele pentru racordare sunt gata. Din câte am văzut în 22 de ani umblând pe cele mai ascunse drumuri ale Vrancei, n-am  cunoscut  părinţi mai dedicaţi, care să cheltuiască fiecare bănuţ cu folos, pentru familie. Cei care i-au ajutat, pot fi mulţumiţi, darul lor a fost înmulţit. Pentru mine mulţumirea sufletească pe care am trăit-o a fost cel mai frumos dar de Moş Nicolae. Dacă doriţi şi dumneavoastră să bucuraţi sărbătorile celor cele 3 fetiţe, persoana de contact este Nicoleta A.  tel. 0767/ 969.601 ( J.V. )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.