Social

Neagoe Basarab, sfantul înţelept al Ţării Romaneşti

Valentin Muscă
25 sep 2012 1732 vizualizări
Încet, încet, fondatorii statelor feudale româneşti, ai culturii şi limbii române au intrat în eternitate prin canonizarea lor de către Biserică.

La loc de frunte îl întâlnim pe Neagoe Basarab, autorul faimoaselor învăţături către fiul său, Teodosie. Prinţ renascentist, fin cunoscător al culturii timpurilor sale, cu solide noţiuni de teologie şi filosofie, Neagoe Basarab a fost cel care a reuşit între 1512-1521 să introducă Ţara Românească în circuitul diplomatic european, iar în plan religios să asigure un echilibru între catolicism şi ortodoxie. În ce priveşte sfaturile pe care i le dă fiului său, învăţăturile lui Neagoe Basarab sunt un adevărat tratat de teologie, unice în felul lor în cultura română şi printre primele scrieri sapienţiale din spaţiul românesc. Nu în ultimul rand, Neagoe Basarab a ctitorit perla arhitecturii medievale româneşti – Mănăstirea Curtea de Argeş şi a iniţiat cu ocazia sfinţirii bisericii din Curtea de Argeş prima canonizare pe pământ românesc, în persoana fostului patriarh al Constantinopolului şi mitropolit al Ţării Româneşti – vestitul Nifon. Judecând după timpul de care are nevoie Biserica Ortodoxă pentru recunoaşterea sfinţeniei unora din membrii ei (5 secole de la urcarea pe tron a voievodului muntean!!!), înţelegem de ce ţârcovnicii din Palatul Patriarhiei nici nu au început încă demersurile pentru canonizarea sfinţilor din gulagul comunismului românesc. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.