Social

Romanii, printre ultimii din Europa la numărul de zile de concedii

Iulia Crețu
26 aug 2012 3060 vizualizări
Munca multă şi concediul puţin pentru romani sunt motive de „frustrare şi stres”, după cum consideră deputatul PSD Angel Talvăr

Deputatul PSD Angel Talvăr îi plange pe romani, care au avut anul trecut, potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă, cea mai lungă săptămană de lucru comparativ cu alte ţări ale Uniunii Europene - de 41.3 ore în medie, la fel ca în 2010. În timp ce, la zilele libere pentru sărbătorile legale am fost clasaţi pe ultimul loc, iar la zilele de concediu plătit am ocupat penultima poziţie la nivel european. „În Uniunea Europeană media săptămanii de lucru este de 39.7 ore, orele lucrate se referă doar la locul de muncă principal, excluzand o a doua slujbă sau activităţi part-time. În clasamentul orelor lucrate, Romania este urmată de Luxemburg cu 40.7 ore, Germania 40.6 ore, Estonia şi Marea Britanie 40.5 ore, Austria şi Bulgaria 40.3 ore, Cehia şi Polonia 40.2 ore. La polul opus se situează angajaţii din Finlanda, cu 37.8 ore, care lucrează cu 3.5 ore pe săptămană sau cu 4.5 săptămani pe an mai puţin decat romanii. Programul de lucru negociat colectiv este de 40 ore pe săptămană în Romania, considerat maxim în Uniunea Europeană, la fel ca în Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Luxemburg şi Malta”, spune deputatul Talvăr. Potrivit parlamentarului, Romania se situează pe penultima poziţie în UE la concediul mediu anual plătit, cu 21 de zile. Germanii, francezii şi danezii au avut anul trecut cele mai lungi concedii, de cate 30 de zile. „Avand în vedere că săptămana de lucru depăşeşte 40 de ore, şi numărul de zile de concediu plătit este foarte mic, un roman nu mai poate avea un al doilea loc de muncă, nu mai are timp de a fi alături de copii şi de a le modela comportamentul, toate acestea generand frustrări şi stres. Iar reversul este că, la un moment dat dezechilibrul în viaţa personală va determina un dezechilibru şi în viaţa profesională şi implicit rezultate mai slabe”, mai susţine deputatul. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.