Social

S-a inaugurat Centrul de zi pentru copii cu autism Micul Print

Iulia Crețu
2 iun 2006 4231 vizualizări
27 de copii autisti lucreaza aici pentru a iesi din universul lor inchis.

Centrul de zi "Micul Print", infiintat de Asociatia "Speranta Andradei" din Focsani, a avut ieri, de Ziua Copilului, deschiderea oficiala. 27 de copii care sufera de autism vin aici in fiecare zi pentru terapie, ajutorul veniind de la sase profesionisti a caror singura dorinta este de a sparge "coconul" si universul inchis al micutilor si de a-i face sa comunice si sa interactioneze cu cei din jur. Specialistii spun ca autismul este acea stare patologica manifestata prin ruperea legaturilor psihice cu lumea exterioara si intensa traire a vietii interioare. Presedintele asociatiei, psihologul Alice Pruteanu, spune ca autismul poate fi invins, iar calea de a ajunge la succes este munca si dragostea. "Copiii cu autism mi-au schimbat viata. A fost vorba de Dragos care acum este in clasa a III-a. Mama lui m-a intrebat la una dintre sedinte: «Cum ai putea deschide lumea unui copil cu autism?». Si i-am raspuns: «Cu multa rabdare si dragoste poti sparge coconul in care sta». Iar acum, copilul este in clasa a III-a si este integrat. Aici, la centru, unii copii vorbesc, altii abia incep si sint multi de care sint foarte multumita. Daca micutii prezinta retard si deficiente severe si se lucreaza mai mult, si acolo se obtin rezultate. Tehnicile de lucru sint autodidacte, pentru ca noi nu am invatat la scoala cum sa ne purtam cu copii cu autism", a declarat Alice Pruteanu, presedintele Asociatiei "Speranta Andradei". La inaugurare au participat copii cu autism, parinti, logopezi, psihologi, consilieri locali, ziaristi, dar si Toader Ghetu, director la Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Vrancea. Cei mai multumiti de deschiderea oficiala a acestui centru sint parintii, cei care colaboreaza cu specialistii pentru transformarea copiilor cu autism in copii normali, care comunica si se bucura de viata. "Este o bucurie cind realizezi ce progrese se pot face, lucrurile simple te pot bucura nespus. Cind spune un cuvint, dupa ce in urma nu rostea o vorba, te bucuri. Cind am vazut lucrari la scoala ale lui Dragos notate cu 9 si 10, nu am avut cuvinte. Copiii trebuie integrati. Cind am vazut diagnosticul pus la 3 ani, nu stiam ce sa fac. Am inceput apoi terapia. Daca te informezi poti tine in friu autismul", ne-a spus Florentina Ivan, mamica unui copil care lupta cu autismul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.