Social

Gerul a decimat sindicaliştii din educaţie: cinci protestatari îngheţaţi la “Morcov”

Mihaela Beșleagă
30 ian 2012 1586 vizualizări
Profesorii sînt nemulţumiţi că în acest an nu li se vor mări salariile şi că alocarea pentru finanţarea învăţămîntului este de doar 2,3% din PIB u sindicaliştii se pregătesc de grevă generală, la începutul lunii martie

Gerul tăios şi slaba mobilizare au făcut ca ieri, în Piaţa Unirii din Focşani, să se adune, cu chiu cu vai, cinci protestatari din rîndurile Sindicatului Liber în Învăţămînt (SLI) Vrancea. Aceştia au dat piept cu frigul năpraznic şi, mai puţini ca număr chiar decît jandarmii care trebuiau sa-i aibă sub supraveghere, nu au mai avut glas să-şi strige nemulţumirile. Prima zi de proteste, care vor avea loc pînă pe 15 februarie,  nu a strîns cei 100 de sindicalişti aşteptaţi, însă liderul SLI Vrancea este încrezător că în zilele următoare se vor alătura mai mulţi dascăli.  “Sîntem puţini pentru că iarna nu-i ca vara, parafrazînd poetul naţional actual, cu ghilimelele de rigoare. E posibil ca o parte dintre colegi încă să mai aibă ore, pînă au ajuns acasă, pînă şi-au luat haine groase… E o situaţie meteorologică cu totul deosebită. E un semnal tras şi cu siguranţă din zi în zi vor fi mai mulţi. Important e că am venit noi aici”, a declarat Emil Tudor, liderul SLI Vrancea. Cele mai mari nemulţumiri ale profesorilor sînt: faptul că în acest an nu se acordă nicio majorare a salariilor personalului din învăţămînt, alocarea pentru finanţarea învăţămîntului, prin Legea bugetului de stat pe anul 2012, a unui procent de doar 2,3% din PIB, decizia Ministerului Educaţiei de a nu se mai reţine cotizaţia de sindicat pe statul de plată şi practica de asumare a răspunderii guvernamentale pe proiectele de legi esenţiale, cum ar fi Legea educaţiei naţionale. “Este o bătaie de joc la adresa profesorilor. Anul acesta ni s-a dat doar 2,3% din PIB nu aşa cum spunea legea, 6%. Acest procent nu ajunge nici pentru salarii, dar pentru celelalte probleme din şcoli. Eşalonarea aceasta a sumelor pe care le-am cîştigat în instanţă pe 5 ani. Anul acesta, de exemplu, ne dă 5%, împărţit în patru trimestre. Cotizaţia pe care nu ne-o mai opreşte pe statul de plată, deci vor să anihileze sindicatele. S-a mizat pe faptul că cei din învăţămînt stau cu capul plecat tot timpul, dar nu e aşa, vom avea un cuvînt de spus”, a spus Adriana Leu, lider de sindicat la Şcoala “Nicolae Iorga” din Focşani, care a venit la protest împreună cu soţul şi colegul său. Aceasta a pus lipsa colegilor pe faptul că solicitarea de participare la protest a venit vineri şi de abia ieri s-a anunţat prin şcoli, aşa încît mobilizarea s-a făcut în pripă. Liderul de sindicat Emil Tudor a spus că nu este exclus ca sindicaliştii din educaţie să se alăture protestului de la ora 17.00 anti-prezidenţial, organizat în fiecare zi în Piaţa Unirii. Aseară, după ora 17.00 se adunaseră cîteva zeci de protestatari care strigau “Jos Băsescu!”. Sindicaliştii se pregătesc şi de grevă generală, prefigurată pentru începutul lunii martie. În acest sens s-a realizat un sondaj prin şcoli, conform căruia 65-70% dintre cadrele didactice sînt de acord cu declanşarea grevei generale. Profesorii pot să îşi strige nemulţumirile timp de două săptămîni în Piaţa Unirii, timp de o oră, în intervalul orar 16.00-17.00. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.