Social

Memento: emanciparea ţiganilor din Moldova

Valentin Muscă
30 ian 2012 2172 vizualizări
Pe 31 ianuarie 1844 ţiganii robi aparţinînd schiturilor, mănăstirilor şi aşezămintelor Bisericii din Moldova au fost declaraţi liberi la propunerea domnitorului Mihail Sturza, după ce, cu două săptămîni mai devreme fuseseră eliberaţi ţiganii robi aflaţi în proprietatea statului.

În contextul în care în anul de graţie 2012 cetăţenii romani de etnie romă figurează printre categoriile cu cel mai înalt grad de delicvenţă, merită să ne amintim că jumătate de mileniu, ţiganii au fost trataţi în ţările Romane de către Stat şi Biserică mai rău ca animalele, fiind vînduţi în pieţe aşa cum erau vînduţi negri pe plantaţiile de bumbac din America. Aceasta nu scuză imaginile cu ţiganii romani delicvenţi din Paris şi Londra, dar aduce o explicaţie sociologică acestui gen de comportament. Pe de altă parte este bine ca  noi, majoritarii, să judecăm cu bemoli pe cei de lîngă noi  şi mai ales să nu uităm că străbunicii acestor ţigani delicvenţi erau, nu o dată, ţinuţi în lanţuri şi vînduţi ca nişte obiecte de la un proprietar de moşie la altul sau de la o mănăstire la alta. Asta ca să nu uităm istoria Romaniei, şi să nu mai urlăm ca din gură de şarpe că am fost şi sîntem un popor ales! De altfel, CL Focşani ia în calcul alocarea de fonduri pentru reprezentanţii ţiganilor pentru sărbătorirea zilei dezrobirii. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mercedesa 4x4 cu anvelope de iarna, acum 4469 zile, 2 ore, 24 minute, 57 secunde
Multumesc domnu Musca ca ne bagi in seama si pe noi,mancatias ochii tai frumosule ! Neam bucurat si noi de libertate da nu ca altii.Noi nu neam imancipat ca domnu Nini ca strabunicii lui au fost mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.