Social

Populaţia judeţului, în picaj! În Vrancea au fost recenzate 340.000 de persoane

Mihaela Beșleagă
2 nov 2011 4004 vizualizări
Primele date de la sfîrşitul recensămîntului arată că populaţia din judeţul nostru a scăzut îngrijorător faţă de acum 10 ani, cu cîteva zeci de mii de cetăţeni u în Focşani s-au recenzat 73.000 persoane, cu mult sub pragul de 100.000 de locuitori cît avea municipiul cu ani în urmă

Recensămîntul scoate la iveală, la vederea primelor date, că populaţia judeţului Vrancea, dar şi a municipiului Focşani, a scăzut considerabil faţă de acum 10 ani. Astfel, la finalul recensămîntului au fost recenzate 149.481 locuinţe şi 339.510 de persoane. Dacă ne raportăm la populaţia judeţului cunoscută la ultimul recensămînt de acum 10 ani, care era de 400.000 locuitori, se pare că populaţia judeţului nostru a scăzut vizibil. Şi municipiul Focşani este pe minus, în reşedinţa de judeţ fiind recenzate 73.111 persoane. Populaţia municipiului la recensămîntul de acum 10 ani era de aproape 100.000 de persoane. Această diminuare a populaţiei are mai multe cauze, după cum ne explică Rodica Negruţ, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Vrancea. „În multe cazuri au fost locuinţe la care nu a răspuns nimeni la uşă, de aceea recenzorii nu au reuşit să cuprindă toate persoanele, pentru că nu au avut cu cine să ia legătura pentru a afla detalii despre gospodăriile respective, iar informaţiile au fost sărace. Alţi vrînceni au plecat din judeţ prin alte locuri mai atractive, la muncă. Un alt fenomen este migraţia din oraş la sat. Mulţi, majoritatea pensionari, au renunţat  la locuinţa din oraş, mai greu de întreţinut şi cu cheltuieli mai mari, şi s-au retras la ţară, de aceea la Focşani s-au înregistrat mai puţine persoane. Vor mai fi mici corecţii, dar acestea nu vor schimba prea mult datele actuale”, ne-a declarat Rodica Negruţ. La  Adjud s-au înregistrat 15.753 persoane, la Mărăşeşti – 9.972 persoane, la Odobeşti – 8.658 persoane şi la Panciu – 8.123 persoane. Cea mai numeroasă comună este Vulturu, cu 7.856 persoane recenzate. Cele mai puţine persoane au fost recenzate la Spulber – 1.321. La finalul celor 12 zile de înregistrare au fost recenzate în Romania 8.387.153 locuinţe şi 19.599.506 persoane prezente, temporar absente şi plecate pentru o perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte. Primele rezultate ale recensămîntului populaţiei şi locuinţelor vor fi făcute publice la sfîrşitul lunii ianuarie 2012. Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS) atrag însă atenţia, prin intermediul unui comunicat de presă, că numărul de persoane recenzate prezentat la final de recensămînt nu reprezintă populaţia stabilă a României. Numărul de persoane recenzate nu este egal cu numărul de persoane cuprins în populaţia stabilă a României deoarece nu cuprinde: persoanele care au apelat la metoda auto-înregistrării, persoanele din spaţiile colective de locuit, persoanele recenzate prin structurile MapN, MAE, MAI şi include o parte din persoanele plecate din ţară pe perioadă îndelungată (respectiv cele declarate de unul din membrii gospodăriei din ţară). Deocamdată nu se ştie cu siguranţă ce se va întîmpla cu persoanele care nu s-au recenzat sau cu cele care au refuzat să declare codul numeric personal, deşi iniţial se anunţase că acestea vor fi sancţionate cu amenzi usturătoare, de pînă la 5.000 lei. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


Chemaţi la recensămînt în noaptea ultimei zile

După brambureala cu declararea CNP-ului, mulţi recenzori din Focşani nu au mai revenit la locuinţele recenzate pentru completarea formularelor. În schimb, unii recenzori au găsit de cuviinţă să lase în seara ultimei zile de recensămînt , 31 octombrie, înştiinţări în scările de bloc prin care îi atenţionau pe cetăţeni că sînt pasibili de amenzi. Nu din vina lor, evident. “Vă rugăm să vă prezentaţi la sediul Primăriei municipiului Focşani în perioada 28,29,30,31 octombrie 2011, între orele 8-14, cu actele de identitate în vederea efectuării recensămîntului. În caz de nerespectare veţi suporta consecinţele legii”, se arată în avertisment. Cei nerecenzaţi sau recenzaţi pe jumătate erau ameninţaţi şi cu amenzile de care sînt pasibili din cauza incompetenţei recenzorilor, de la 1.500 la 4.500 lei pentru “refuzul de a furniza date”. De precizat că pe aceste anunţuri nu erau notate numerele de telefon ale recenzorilor. (I. C.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adriana, acum 4558 zile, 18 ore, 6 minute, 42 secunde
Recenzorii din Focsani si-au facut treaba superficial. Cei mai multi s-au prezentat la seful de scara si a luat de acolo ce date li s-a oferit. Bani cheltuiti aiurea , mii de oameni nerecenzati !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.