Social

Pensionarii, datori la CAR pentru a fi Mos Craciun pentru nepoti

Sorin Tudose
1 dec 2010 658 vizualizări
Pensionarii s-au impumutat de la CARP pentru a face cadouri nepotilor de sarbatori u medicamentele si intretinerea reprezinta alte doua motive pentru datoriile batrinilor

Sarbatorile de iarna ce stau sa vina au adus zeci de pensionari, membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) "Milcov", la institutie pentru a imprumuta diferite sume de bani. Daca la ei s-au gindit mai putin sau chiar deloc, in ceea ce priveste traditionalul brad de Craciun si obiecte decorative de sezon, nepotii au fost principalul motiv pentru luarea banilor cu imprumut. Pensionarii vor sa fie Mos Craciun pentru copii si sa le faca o multime de cadouri. De la inceputul lunii, nu mai putin de 90 de membri CARP au solicitat imprumuturi in valoare de circa un miliard de lei vechi. Majoritatea sumelor variaza intre 100 si 1.900 lei, dar au fost si 11 membri ai institutiei de ajutor reciproc care au solicitat imprumuturi si mai mari. "Membrii nostri s-au pregatit din timp pentru sarbatorile de iarna, dar nu neaparat pentru ei, ci mai curind pentru nepoti. In functie de virsta copiilor, acestia vor primi jucarii si dulciuri. Oamenii se mai imprumuta si pentru a iesi cu bine din iarna in ceea ce priveste intretinerea, dar si pentru izolatii termice la locuinte", a declarat Georgeta Paraschiveanu, reprezentant CARP. Victoria Manea, o pensionara din Focsani, tocmai facea ieri un imprumut de 500 de lei si, cum era de asteptat, o parte din bani erau programati pentru nepoti. "Sigur ca o parte din bani se vor duce pe cadourile celor doua nepoate ale mele. Am una la liceu si una in generala si nu ma lasa inima sa nu le fac nici un cadou. O alta parte din bani se vor duce pe medicamente", ne-a spus Victoria Manea. O pensionara de 71 de ani, Maria Cojocaru, membra de zece ani a Casei de Ajutor Reciproc spune ca va face cadouri mai putine nepotilor. "Anul acesta voi darui jucarii si dulciuri la mai putini nepoti, pentru ca multi dintre ei au plecat cu parintii in strainatate", a declarat Maria Cojocaru. Asadar, multi dintre pensionari vor fi tine locul celor doi Mos Nicolae si Craciun si vor aduce bucurie nepoteilor. La rindul lor, copiii le fac viata mai senina si mai usor de suportat in aceste vremuri de restriste. Prin comparatie, in luna octombrie au venit la institutie, pentru imprumuturi, doar 71 de membri, care s-au imprumutat de 900 de milioane de lei vechi. Cotizatia de membru CARP este de 1% din pensie pentru cei care au activat in cimpul muncii. Fiecare pensionar are un fond propriu, iar cind doreste sa imprumute bani poate solicita de maximum trei ori valoarea fondului. "Dobinda imprumutului este de 12% anual, fara nici un fel de comision. Imprumuturile de pina in 500 de lei se acorda pe loc, in timp ce pentru imprumuturi mai mari se fac cereri care se dezbat in sedintele consiliului director al CARP ce se intruneste bilunar", ne-a mai declarat Georgeta Paraschiveanu. (SorinTUDOSE)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.