Social

Din 2007 vom avea pensii facultative

Iulia Crețu
21 nov 2005 782 vizualizări
Cei care vor o pensie mai mare vor trebui sa contribuie cu 15% din salariu cel putin 9 ani de zile

Din anul 2007 pensionarii vrinceni vor putea beneficia de calculul pensiei facultative, incercindu-se astfel o aliniere la cerintele normelor europene in domeniu. Cei care vor economisi din salariu luna de luna, la iesirea la pensie nu vor mai depinde de stat in acordarea banilor. Cei prevazatori isi pot investi banii de pensie de la tinerete, iar dupa virsta de 60 de ani nu vor mai avea grija cum ca medicamentele sint scumpe sau ca nu le ajung banii de tratamente in statiuni sau de calatorii. Guvernul a aprobat

saptamina trecuta un proiect de lege prin care se stabileste ca orice angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare activitati independente poate opta pentru acest sistem de pensii facultativ. Cei care vor sa aiba o batrinete fara griji vor fi nevoiti sa contribuie lunar cu pina la 15% din salariu. Aceste contributii nu vor fi nici impozitate daca plafonul nu depaseste echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an. Pentru ca beneficiarul sa se bucure de acesti bani strinsi din timp, acesta trebuie sa fi implinit virsta de 60 de ani si sa fi platit cel putin 90 de contributii lunare, adica pe o perioada de cel putin noua ani de zile. Cei care doresc sa contribuie la un fond de pensii facultative trebuie sa se adreseze unei societati care administreaza fondurile de pensii, unui fond de investitii sau unei companii de asigurare-reasigurare. Toate acestea trebuie sa fie obligatoriu autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru a nu arunca banii in vint. La batrinete, vrincenii care string cureaua in timpul anilor petrecuti in cimpul muncii vor primi lunar o suma in corelatie cu valoarea contributiei, cu perioada cit a cotizat la acest fond, dar si cu inspiratia societatii care ii administreaza ondul. "Introducerea sistemului de pensii cu mai multe componente in Romania va conduce la realizarea unor pensii mai mari decit cele obtinute printr-un sistem unic, de tip redistributiv, va asigura un ratament egal tuturor clientilor sai, precum si o infuzie semnificativa de capital pe piata interna, cu efecte pozitive asupra cresterii economice si implicit a standardului de viata", ne-a declarat Coman Andrei, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Vrancea. Proiectul de lege prevede ca activele fondului nu pot fi investite in actiuni, obligatiuni, valori imobiliare, masini sau obiecte de arta, ci numai in titluri de stat sau in depozite. Potrivit oficialilor CJP Vrancea, cind vor aparea societatile de administrare a fondului de pensii se va constitui si un fond de garantare asemanator celui bancar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.