Social

Mamele vor primi mai mult pentru cresterea copiilor

Nicoleta Cristea
5 nov 2005 619 vizualizări
De la 1 ianuarie 2006, indemnizatia pentru cresterea copilului va creste de la 7,8 milioane de lei la 8 milioane de lei vechi.

Aceasta suma va fi acordata lunar persoanelor care, inainte cu 12 luni de nastere, au realizat venituri supuse impozitului pe venit. Cresterea indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost stabilita de o Ordonanta de urgenta, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006. Indemnizatia se va acorda pina cind copilul implineste 2 ani, respectiv 3 ani, in situatia copiilor cu handicap. Concediul si indemnizatia lunara se vor acorda pentru primele trei nasteri. "De indemnizatia si stimulentul prevazute de acest act normativ beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului, persoana care a adoptat sau i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau persoanele care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore. Introducerea masurilor are drept scop reducerea abandonului copiilor si sporirea natalitatii", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Daca mamele vor totusi sa se intoarca la serviciu dupa ce au nascut, vor primi de la stat un stimulent de 3 milioane lei vechi pina la implinirea virstei de 2, respectiv 3 ani de catre copil. în aceasta perioada insa, plata indemnizatiei de 8 milioane de lei se suspenda. Alocatia de stat pentru copii, va fi in cuantum de 2 milioane lei vechi pina cind copiii au 2 ani sau 3 ani, in situatia copiilor cu dizabilitati. De acest drept vor beneficia si persoanele care nu sint asigurate in sistemul public de pensii, precum si cele care nu desfasoara activitate. Un element de noutate al actului normativ consta in finantarea acestor drepturi, pentru ca fondurile necesare platii drepturilor pentru cresterea copilului, cheltuielile administrative si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat si nu din bugetul asigurarilor sociale de stat ca pina acum.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.