Social

Absolventii iau o prima de 500 lei daca se angajeaza pe 12 luni

Daniel Garleanu
25 iul 2009 1068 vizualizări
Interesul tinerilor de a-si gasi un job a scazut cu 12% fata de perioada similara a anului trecut

Absolventii institutiilor de invatamint sau scolilor speciale, in virsta de minim 16 ani, inregistrati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii. In prezent, indicatorul social de referinta se ridica la 500 de lei. In urma unui sondaj realizat in rindul tinerilor rezulta faptul ca interesul absolventilor de a-si gasi un job a scazut cu 12% fata de perioada similara a anului trecut. Preferintele absolventilor in ceea ce priveste ocuparea unui job se orienteaza catre domenii precum comert - 37%, constructii - 16%, servicii - 16% si in sistemul bancar - 7%. Ca si anul trecut, tinerii considera ca experienta si aspectul fizic sint factori care cintaresc greu in relatia dintre posibilul angajat si angajatori. Pe de alta parte, tinerii care doresc sa primeasca indemnizatia de somaj imediat dupa terminarea unei forme de invatamint trebuie sa se prezinte la unul din sediile AJOFM din Focsani sau din judet (Adjud, Panciu, Marasesti, Vidra sau Maicanesti). Termenul maxim este de 60 de zile de la data absolvirii, perioada care curge la data de 1 a lunii urmatoare. Actele necesare pentru inregistrare in baza de date a AJOFM sint: copie dupa actul de identitate, adeverinta medicala de la medicul de familie, copie dupa actul de invatamint care a fost absolvit, iar cei care detin carte de munca, copie dupa prima, a doua si ultima fila din carnetul de munca. Indemnizatia de somaj se ridica in prezent la 300 de lei, perioada pentru care se face plata prelungindu-se la 9 luni. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 14 ore, 52 minute, 3 secunde
ba, lasa dreakuy ziaru si bea si tu o bere
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.