Social

Olandezii vor pune la punct sistemul de management al deseurilor

Mihaela Beșleagă
28 feb 2009 922 vizualizări
Proiectul vizeaza constructia unui Centru de Management Integrat a Deseurilor la Haret, dar si realizarea de centre de colectare a deseurilor voluminoase in Focsani, Adjud, Odobesti, Panciu si Marasesti, statii de transfer si puncte de colectare in tot judetul u valoarea totala a proiectului este de 43 de milioane de euro, din care 75% este finantare de la UE

Pina la sfirsitul anului 2010 in Vrancea urmeaza sa functioneze un sistem de management integrat al deseurilor solide, care sa duca la imbunatatirea modului de colectare, transport si depozitare a gunoaielor. Ieri, consilierii judeteni au aprobat in unanimitate studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici si valoarea cofinantarii proiectului din partea Consiliului Judetean. Masurile propuse prin proiect vizeaza constructia unui Centru de Management Integrat a Deseurilor in extravilanul comunei Movilita, la Haret, constructia de centre de colectare a deseurilor voluminoase in Focsani, Adjud, Odobesti, Panciu si Marasesti, constructia de statii de transfer in Focsani, Adjud si Vidra, realizarea de puncte de colectare a deseurilor (reciclabile, mixte, biodegradabile). Depozitul de la Haret va fi construit in trei etape, prima celula va avea 5 ha, iar celelalte doua vor avea 5,5 ha impreuna, fiind planificate sa fie gata in 2017, respectiv 2026. Alte componente ale proiectului se refera la imbunatatirea colectarii deseurilor, inclusiv colectarea selectiva, prin introducerea in toate localitatile judetului a unor containere de mari capacitati (240 si 1.100 litri), deseurile colectate urmind sa fie transportate catre patru statii de transfer, la Focsani, Gugesti, Adjud si Vidra. Proiectantul lucrarilor este consortiul olandez format din SC Intergroup Engineering SRL, ERM si Royal Haskoning. In prezent, in Vrancea exista cinci gropi de gunoi, pe linga orase, la Golesti, Adjud, Haret, Panciu si Odobesti. Din motive de mediu, dar si financiare, amplasamentele Panciu si Odobesti vor fi ecologizate si inchise, iar deseurile vor fi transportate la Adjud si Haret.


Doar 10% din sate au servicii de salubritate


In Focsani, acoperirea serviciilor de colectare este aproape de 100%, in celelalte centre urbane ajunge la 60%, in timp ce doar 10% din localitatile rurale sint deservite cu servicii organizate de management al deseurilor, in special cele aflate in imediata vecinatate a centrelor urbane. "Vrancea este unul din cele sase judete care va beneficia de fondurile UE in vederea rezolvarii problemelor de protectie a mediului. In judet, atit in mediul urban, cit si in rural, activitatile de colectare, transport si recuperare a deseurilor menajere sint la momentul actual neorganizate. In zonele urbane, sistemul de management al deseurilor este caracterizat de metodele traditionale de colectare si depozitare. In aceste zone colectarea deseurilor se face in cele mai multe cazuri de catre companii publice cu vehicule de transport si colectare vechi si intr-o stare precara de functionare", se arata in referatul intocmit de CJ. Ieri, la dezbaterea proiectului, in cadrul sedintei de CJ, consilierul liberal Romeo Seciu s-a aratat sceptic in privinta derularii proiectului. "Se observa ca este vorba de o majorare a contributiei proprii de la 5 la 13 milioane de euro. Intrebarea cea mai importanta dupa parerea mea este cit de serios este tratat acest subiect, atita vreme cit in momentul de fata nu este finalizat proiectul si nici macar negocierile privind terenurile pe care urmeaza sa fie amplasate aceste obiective, tinind cont ca termenul indicat pe proiect este 2009-2010, timp relativ scurt, inclusiv termenele pentru desfiintarea actualelor gropi de gunoi", a spus consilierul. "Lucrarea este in grafic. Proiectul a primit cofinantare in 21 ianuarie 2009, terenurile sint in actiune, in scurt timp urmeaza sa fie finalizate", a fost raspunsul directorului interimar al Directiei Tehnice a CJ, Romeo Iordache. Valoarea totala a proiectului "Sistemul de management integrat al deseurilor solide in judetul Vrancea 2009-2010" este de 43.565.628 euro, din care 75% reprezinta finantare nerambursabila UE. CJ cofinanteaza proiectul cu 10.132.584 euro, din care 5.066.291 euro reprezinta contributia pentru 2009. Perioada de executie a lucrarilor este de 24 de luni, pina in 2010. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.