Social

Bolnavi tratati din buzunarele doctorilor

Liliana Nenciu
17 iun 2005 881 vizualizări
Casa de Asigurari nu deconteaza tratamentul bolnavilor fara acte de identitate sau a celor care stau foarte putin in spital. Unitatile mici sint dezavantajate de sistemul pe DRG (Diagnosis Related General)

Spitalul Panciu a fost pus sa plateasca spitalizarea unui numar de 17 bonavi internati, in urma unei evaluari realizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate (INCDS). Aceasta pentru ca sistemul DRG, care acorda puncte pentru fiecare caz rezolvat in spital, nu ia in calcul tratamentele aplicate bolnavilor internati fara acte sau a celor care stau pina la 12 ore in spital. La Panciu, au fost invalidate astfel 17 cazuri, din lunile februarie si martie 2005. "Motivele invocate pentru invalidarea respectivelor cazuri tin de durata internarii, care a fost mai mica de 12 ore. Aceste situatii au fost initial acceptate de comisia de validare de la nivelul CAS Vrancea si se refera la transferuri intraspitalicesti, pacienti externati la cerere sau fugiti din spital, pacienti care au fost reinternati la mai putin de 48 de ore. O alta situatie este cea a pacientilor neasigurati, care beneficiaza de asistenta medicala gratuita in caz de urgenta medico-chirurgicala", a declarat Daniela Stoica, director interimar al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea.

Conform datelor furnizate de oficialii CAS Vrancea, in luna martie INCDS a validat la Panciu 245 de cazuri, din cele 274 raportate. Suma medie pentru fiecare caz invalidat se ridica la aproximativ 7,5 milioane lei/caz, ceea ce semnifica, pentru spital, o pierdere potentiala de 127 milioane lei. "O parte dintre cazuri au fost rezolvate, deoarece s-a instituit o comisie medicala pentru ca acestea sa fie validate. S-a ajuns la aceasta situatie deoarece s-au prezentat la spital oameni de la fermele din zona, care nu aveau asupra lor actul de identitate. O alta problema o reprezinta faptul ca lipsa CNP-ului face imposibila inregistrara bolnavilor in calculator. Luna aceasta nu am avut prea multe cazuri considerate invalide", a declarat chirurgul Mihai Ionescu, directorul Spitalului din Panciu.

Comisia de validare a cazurilor pe DRG, ce analizeaza lunar sau trimestrial situatiile raportate de unitatile spitalicesti, urmeaza sa se intruneasca si la Adjud si Focsani.


Sistemul pe DRG- dezavantaj pentru spitalele mici

Sistemul pe DRG, implementat din luna aprilie a acestui an, dezavantajeaza spitalele mici. Acestea nu au pot obtine fonduri mai mari, in primul rind datorita lipsei de complexitate a interventiilor care pot fi facute intr-o astfel de unitate spitaliceasca.

Ca sistem de lucru, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate (INCDS) initiaza colectarea si calcularea costurilor efective pe pacient, intr-un numar de spitale capabile si interesate in acest demers. Astfel, spitalele implicate stiu exact cit le costa fiecare pacient tratat si cit costa, in medie, fiecare tip de pacient (DRG). Informatiile de cost permit evaluarea eficientei spitalului pe sectii si tipuri de servicii. In acest an, finantarea bazata pe caz (DRG) a spitalelor s-a extins in aproape toate spitalele si sectiile de ingrijiri acute. Procesul de calculare a costurilor la nivel de pacient devine necesar pentru adaptarea sistemului DRG la specificul patologiei si practicii medicale din Romania. INCDS se ocupa si de elaborarea metodologiei si procedurilor de aplicare, evaluarea si pregatirea spitalelor, monitorizarea procesului de colectare si transmitere a datelor de cost, asistenta tehnica pentru spitale, calcularea costurilor la nivel de grupe de diagnostice, comunicarea si mediatizarea rezultatelor. Finantarea bazata pe caz a spitalelor face parte din strategia finantarii spitalelor pentru perioada 2005-2008.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.