Lume saraca, vinzatori nervosi in Piata Moldovei
Cu cit se apropie ziua cea mai sfinta din an, lumea pare din ce in ce mai neputincioasa pentru a pregati, asa cum se cuvine, o sarbatoare speciala in familie. Pietele par mai goale, insa nu pentru ca nu ar fi produse de cumparat. Produsele sint din belsug, dar banii lipsesc din portofel, lucru care incepe sa-i enerveze laculme pe vinzatori, dar si pe cei care misuna prin fata bunatatilor. Pauperitatea populatiei face sarbatorile mai pustii si vinzatorii mai nemultumiti si solidari cu clientii. "Nu te uiti in jur? De ce nu facetiun reportaj despre saracia poporului, nu despre preturi... Nu vezi ca nimeni nu mai trece pe aici?", au spus enervati citiva vinzatori de peste din Piata Moldovei. Si, intr-adevar, lumea este putina, darasta poate s-ar rezolva atunci cind Pastele se apropie mai mult.
Iepurasul de ciocolata
Daca vrei sa faci un cadou special si dulce care sa simbolizeze sarbatoarea Pastelui trebuie sa ai 29,50 de lei pentru un iepuras de ciocolata. Cele mai ieftine produse din sectorul dulciurilor sint de 1 leu, dar acestea sint de fapt si cele mai mici dintre dulciurile obisnuite. Intrind in zona produselor din carne insa, aproape ca nu se observa nici o reducere la pret, care apare de obicei in preajmasarbatorilor. Muschiul de vitel este 15 lei kilogramul. Preturile produselor din carne de vitel variaza de la 6 lei, cit costa coada,
care este cel mai ieftin produs, pina la 1 5 lei/kg, pretul pulpei. Pretul pestelui, pentru cei care nu vor sa se lipseasca la masa de aste de acest aliment, a ramas neschimbat: macroul costa intre 6-6,5 lei/kg, hamsiile intre 3,5-5,5 lei/kg, iar scrumbia 14 lei/kg. Novacul este 7 lei /kg, iar fileul de novac ajunge la 12,50 lei.
Mielul, o delicatesa
Mielul, una din cele mai importante delicatese ale mesei de Paste, pare sa-i cam faca pe cumparatori sa se gindeasca mult inainte de a-l cumpara si asta nu ca ar costa cu cine stie cu cit mai mult fata de anul trecut. De ieri, in Piata Moldovei a inceput comercializarea mieilor pe cele 100 de tarabe puse la dispozitia vinzatorilor de Administratia Pietelor. In opinia viceprimarului George Mardare, masura a fost cit se poate de buna, deoarece alternativa comercializarii acestora de catre tarani la putinele boxe
de carne existente in piata ar fi dus la o crestere artificiala a preturilor. "Primii comercianti veniti dimineata au fixat un pret de 18 lei kilogramul. Mai tirziu, pretul a ajuns la 16,5 lei/kg. Cred ca daca n-am fi asezat tarabele pentru carnea de miel aceasta ar fi trecut de 20 lei/kg", a declarat George Mardare. Kilogramul de carne de miel este de 16 lei, iar daca gospodina isi permite sa fie mai generoasa, poate cumpara un miel intreg, de greutate medie, cu aproape de 150 de lei. Toate acestea ar parea preturi normale daca nu chiar ideale pentru un cetatean european cu un venit normal, dar aici este Romania si "nu se pune". Aici orice sarbatoare a devenit un motiv de ingrijorare din cauza bugetului
care nu permite sarbatorirea unor evenimente, precum Pastele, asa cum se cuvine. Nu ne ramine decit sa speram ca vom reusi sa mai intretinem si anul acesta o sarbatoare de Paste in care sa mentinem traditia, cu oua rosii, cozonac, drob si stufat. (Lucian IRIMIEA)