Social

Saracii judetului nu mai intra gratuit la doctor

Raluca Manolache
3 dec 2008 842 vizualizări
4.700 de saraci primesc servicii gratuite in sistemul sanitar

Asistatii sociali din 36 de localitati risca sa nu mai primeasca servicii medicale gratuite in aceasta luna pentru ca autoritatile locale au "uitat" sa trimita la Casa de Asigurari de Sanatate lista cu beneficiarii Legii 416 privind venitul minim garantat. Chiar daca au aceasta obligatie, primarii nu s-au conformat, astfel incit saracii din aceste localitati nu vor mai beneficia de gratuitati. Mihai Copaci, presedintele bancii sanitare, spune ca a cerut listele prin adresa, deoarece asistatii sociali trebuie sa fie introdusi in baza asiguratilor din sistemul informatic unic integrat (SIUI) implementat in acest an de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. "Am atentionat toate autoritatile in ceea ce priveste transmiterea datelor privind baza de date cu asiguratii, in asa fel incit trecerea pe acest sistem sa nu scoata din evidenta persoane care trebuie sa beneficieze de servicii medicale. Fac mai ales referire la Legea 416. Am facut numeroase solicitari catre primarii, dar 36 dintre acestea nu au trimis listele cu beneficiarii Legii 416 si in luna decembrie aceste persoane nu vor beneficia de servicii medicale gratuite. Fac apel la primarii din aceste comune sa trimita cit mai repede, in aceasta saptamina daca se poate, lista cu beneficiarii ajutorului social, in asa fel incit sa poata beneficia de servicii medicale", spune Copaci. Pe lista neagra se afla orasul Marasesti si comunele Garoafa, Golesti, Gologanu, Gura Calitei, Maicanesti, Paltin, Pufesti, Racoasa, Rastoaca, Soveja, Tifesti, Tulnici, Urechesti, Vulturu etc. "Se reactualizeaza baza de date cu persoanele care beneficiaza de ajutor social si dupa aceasta actiune va fi trimisa lista", a declarat viceprimarul din Marasesti, Valerica Chitic. Conform legislatiei in vigoare, beneficiarii Legii 416 primesc in mod gratuit asistenta medicala. In baza de date a CAS figureaza in acest moment 4.700 de vrinceni care au calitatea de asigurat pentru ca sint beneficiarii Legii 416. (Raluca MANOLACHE)


SIUI merge anevoios


Chiar daca sistemul informatic unic integrat ar trebui sa fie functional, acest lucru nu se intimpla pentru ca deocamdata nu exista o situatie clara privind persoanele asigurate din judet. Mihai Copaci spune ca nu exista o baza de date cu persoanele cu dizabilitati, cu studentii si elevii si nici cu copiii institutionalizati, toti acestia intrind automat in categoria asiguratilor. "Exista probleme de validare, de evidentiere si de raportare a serviciilor. Au existat deficiente privind decontarea serviciilor medicale oferite", a recunoscut Copaci, care spera ca programul sa functioneze la parametri normali din ianuarie 2009 cind va exista o evidenta clara a celor care cotizeaza la Fondul de Sanatate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739411 zile, 20 ore, 26 secunde
HEnwCV aaknxcovmxua, [url=http://vzliqlgkwcmt.com/]vzliqlgkwcmt[/url], [link=http://hmxbjhmujrnt.com/]hmxbjhmujrnt[/link], http://kiaujozzrqub.com/
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.