Social

Un loc de munca, o sansa pentru 1.000 de persoane cu handicap

Mihaela Beșleagă
5 aug 2008 988 vizualizări
Ieri s-a lansat la Focsani proiectul "Impreuna, alaturi de ei!", care isi propune sa modifice atitudinea societatii cu privire la integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati u 1.000 de persoane cu handicap mediu sau usor vor primi consiliere privind orientarea in munca

Persoanele cu dizabilitati constituie cel mai numeros grup minoritar din Romania, reprezentind 13% dintre romani, dar sint si printre cele mai supuse discriminarii, mai ales in ceea ce priveste accesul pe piata muncii. In acest context, ieri s-a lansat la Focsani proiectul "Impreuna, alaturi de ei!", care isi propune sa modifice atitudinea societatii cu privire la integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati. In sala de sedinte a Institutiei Prefectului s-au adunat in jurul unei mese rotunde reprezentanti ai Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA), Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC), Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Crucii Rosii, Consiliului Judetean si ai Prefecturii. "Speram sa adunam cit mai multe institutii in jurul unei mese rotunde si sa colaboram. Am avut semnale ca multe persoane cu deficiente au vrut sa se angajeze, dar nu au avut locuri de munca", a spus Orventina Leu, coordonatoarea proiectului. Programul, implementat pe parcursul a 12 luni, pina in aprilie 2009, de firma Educatia 2000 Consulting SRL, in parteneriat cu CCIA Vrancea, se adreseaza unui grup tinta format din 1.000 de persoane cu handicap mediu sau usor, sau care sufera de boli mintale, cu sau fara studii si calificare, din judetele Vrancea, Galati si Tulcea. Acestia vor fi sprijiniti sa obtina un loc de munca, primind consiliere privind orientarea profesionala si participind la tirgurile de joburi organizate in acest scop. In cadrul celor 72 de sesiuni de consiliere de grup, care vor fi organizate la sediul CCIA, vor participa circa 500 de persoane cu dizabilitati. De asemenea, 1.500 de angajatori vor fi informati cu privire la pericolul discriminarii si al excluziunii sociale a persoanelor cu nevoi speciale si o parte dintre ei isi vor prezenta oferta de locuri de munca pentru astfel de persoane in cadrul celor trei tirguri de joburi. Conform datelor furnizate de Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap (ANPH), in cele trei judete sint inregistrate 28.047 de persoane cu dizabilitati, neinstitutionalizate, dintre care 1.332 cu handicap mediu si usor. Proiectul este finantat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, prin Programul de Coeziune Economica si Sociala - Dezvoltarea Resurselor Umane, linia de buget Phare. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.