Social

E greu sa traiesti din 31 de lei!

Mihaela Beșleagă
17 iul 2008 677 vizualizări
Marturiseste cu naduf un barbat din Popesti, care primeste pensie de handicap, dupa ce a ramas cu o sanatate subreda in urma stagiului militar de acum 20 de ani

"Nu mai sint un om intre oameni", spune cu ochii plecati si ratacitori un barbat in toata firea, imbracat in haine cazone. Lucian Mocanu, in virsta de 40 ani, povesteste ca a fost soldat 1 an si 6 luni in armata din Transilvania, fapt care i-a schimbat iremediabil tot cursul vietii. A fost luat cu arcanul la 20 de ani, cind eram inca un copil. Marsurile zilnice de 30-40 km, disciplina stricta din cazarma, responsabilitatea armamentului din dotare, toate si-au pus amprenta asupra psihicului si starii sale fizice. Dupa ce si-a satisfacut stagiul militar, din cauza stresului, barbatul a ramas cu o inima si un psihic vulnerabil. Dar nu invinovateste pe nimeni. Barbatul mai are cinci surori si locuieste cu parintii, pe care ii ajuta dupa puteri la muncile cimpului si la animale, "pentru ca aici nu iti trebuie multa carte", dupa cum spune cu autoironie in glas. Ne insira povestea svasticii nemtesti, frinturi din descoperirea teoriei relativitatii a lui Einstein, dar isi aminteste si de Ciociolina, pe care o vazuse in urma cu 20 de ani la un post al televiziunii maghiare, cit a fost in Transilvania. Dupa 40 de ani de viata petrecuta mai mult prin spitale are o pensie de handicap de doar 31 de lei. "E greu sa traiesti din 31 de lei pe luna. Altii cu handicapul meu au si 600 de lei. Poate se gindeste cineva sa ma ajute", marturiseste Lucian Mocanu, din Popesti. Daca doriti sa ajutati ca existenta acestui om sa fie mai usoara, puteti sa faceti donatii in bani in conturile deschise la Banca Transilvania: LEI RO086BTRL04001201M3153XX si EUR RO61BTRL04004201M3153XX. De asemenea, ne puteti contacta si la sediul redactiei sau la numarul de telefon 0237/237.777. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.