Social

Metodele babesti de contraceptie se practica inca in Vrancea

Mihaela Beșleagă
27 mar 2008 7141 vizualizări
In medie, o romanca face 3-4 avorturi, în timp ce în Europa Occidentala se înregistreaza mai putin de un avort pe toata durata vietii unei femei u chiuretajul implica numeroase riscuri, precum infectii, sterilitate, hemoragii interne, aparitia cancerului de col uterin sau de sin, dar si probleme psihice u aproape jumatate din femeile din Romănia nu folosesc nici o metoda contraceptiva u Asociatia Sociograd si-a propus sa faca educatie sexuala printre tinere

Ginecologii vrinceni sustin ca multe femei isi incep viata sexuala la o virsta foarte frageda, la care nu isi doresc un copil si nu folosesc nici un mijloc de contraceptie. Romania are o rata a avorturilor de cinci ori mai mare decit in statele europene. In medie, o romanca face 3-4 avorturi, in timp ce in Europa Occidentala se inregistreaza mai putin de un avort pe toata durata vietii unei femei. Cert este ca, desi riscurile la care se supune o femeie care avorteaza sint evidente, mentalitatea multora este ca un avort nu dureaza mai mult de jumatate de ora, insemnind putine batai de cap, putine dureri si costuri. "Infertilitatea, unul dintre riscurile avortului, este ignorata de zecile de femei care nu doresc decit sa scape de o sarcina nedorita. Sint sacrificate, zilnic, vieti, desi prezervativele sint vindute la fiecare chiosc, iar contraceptivele hormonale se gasesc in toate farmaciile, iar cabinetele de planning familial ofera gratuit produse contraceptionale femeilor care nu au posibilitati materiale de a le cumpara", detaliaza dr. Carmen Turcan, specialistul pe planning familial al Autoritatii de Sanatate Publica. Medicii spun ca multe dintre femeile care recurg la avort nu stiu care sint riscurile la care se expun, chiuretajul fiind ceea ce specialistii numesc "operatie oarba". In urma unui avort, intotdeauna exista posibilitatea aparitiei unei infectii, care poate duce la sterilitate sau riscuri de hemoragii interne, atrage atentia Veronica Ionita, reprezentanta Asociatiei Sociograd din Focsani, care a demarat un proiect de informare a tinerelor. Un alt pericol la care se expun femeile care au facut mai multe intreruperi de sarcina este aparitia cancerului de col uterin sau de sin, forme de cancer des intilnite in judetul nostru. Specialistii mai afirma ca avortul la virste mici poate cauza si probleme psihice, de la aparitia unei depresii, pina la forme grave de psihoza.


Rusinea, principalul motiv al avortului


La categoria de virsta sub 20 de ani, motivele invocate sint de genul "mi-a fost rusine", jena de a merge la cabinetul de planning sau de a cumpara anticonceptionale. Motivele pentru care se recurge la avort sint de obicei aceleasi: rusine fata de colegi, de parinti, instabilitatea financiara, imposibilitatea de a creste un copil in conditiile in care tinara nu a terminat inca scoala, nu are un loc de munca stabil ori nu este casatorita. Unele femei recunosc ca recurg la avort pentru a nu-si pierde locul de munca. Medicii subliniaza ca, pe linga factorul social si economic, educatia si mentalitatea reprezinta cauzele principale ale numarului mare de avorturi. "Exista idei preconcepute, cum ar fi aceea ca anticonceptionalele ingrasa sau provoaca cancer de sin, sau ca steriletul rugineste. Nici una din toate aceste povesti nu are legatura cu realitatea, iar persoanele care vin la cabinetul de planning familial, sau la cabinetul medicului de familie, beneficiaza de toate facilitatile pentru a nu ajunge in situatia de a fi nevoite sa apeleze la intreruperi de sarcina", a mai spus dr. Carmen Turcan.


Contraceptivele nu sint la moda


Conform celui mai recent Studiu al Sanatatii Reproducerii, realizat de Ministerul Sanatatii in 2004, romancele prefera inca metodele traditionale de contraceptie. Astfel, 24,2% dintre ele folosesc metodele naturale, in timp ce rata de utilizare regulata a contraceptiei moderne este 34%. Aproape jumatate din femeile din Romania nu folosesc nici o metoda contraceptiva in mod curent, adica 42%. Cea mai utilizata metoda contraceptiva la femeile in cuplu ramine coitul intrerupt: 25.5%. în comparatie, doar 14% dintre femeile in cuplu folosesc pilula si 12% prezervativul. Datele Studiului Sanatatii Reproducerii releva faptul ca o data cu cresterea nivelului de educatie si a nivelului socio-economic scade utilizarea metodei coitus interruptus si creste utilizarea pilulelor si/sau a prezervativelor. Motivele pentru care romancele prefera inca metodele traditionale, in defavoarea celor moderne, sint variate: preferinta partenerului (52%), lipsa de cunostinte despre alte metode (39%), costul metodelor moderne (38%), metodele moderne sint greu de obtinut (35%), recomandarea altei persoane (13.9%), convingeri religioase (13.7%). Toate studiile de specialitate arata ca eficienta metodelor traditionale este semnificativ redusa in comparatie cu cele moderne. (Mihaela BESLEAGA)


"Protejeaza-te intotdeauna! Contraceptia salveaza vieti!"


Asociatia Sociograd Focsani, in parteneriat cu Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au demarat recent un proiect comun care are ca scop cresterea nivelului de informare a populatiei privind utilitatea folosirii metodelor contraceptive, dar si importanta prevenirii si tratarii bolilor cu transmitere sexuala. O alta problema supusa informarii corecte este scaderea incidentei avortului, a unei sarcini nedorite, a ITS/HIV/SIDA, prin folosirea constanta a metodelor de contraceptie moderne de catre tinerii cu virste intre 15-21 ani, care reprezinta si grupul tinta al proiectului. Astfel, vor fi organizate opt sesiuni de informare cu participarea specialistilor din cadrul ASP, dr. Carmen Turcan, si sociologul Mihai Mazilu, care vor ajunge in modulele de tip familial, structuri de protectie din cadrul DGASPC din Golesti, Odobesti, Focsani, Panciu, Marasesti. De asemenea, va fi organizata si o campanie de informare la nivelul orasului Focsani, cu ocazia Zilei Internationale a Contraceptiei, pe 26 septembrie 2008. Veronica Ionita spune ca activitatile proiectului constau in principal in diseminarea a 300 de pliante cu informatii despre sanatatea reproducerii, intilniri cu tinerii, vizionarea si dezbaterea unor filme documentare tematice. Proiectul se va derula pina in luna octombrie, cind se va elabora un ghid de contraceptie, destinat tinerilor, care urmeaza sa fie distribuit prin structurile DGASPC si va putea fi accesat pe site-ul Asociatiei Sociograd, www.sociograd.org. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 53 minute, 37 secunde
Ma bucur tare mult ,ca dupa multi ani in Romania se poate redacta un articol clar cu informatii despre prevenirea si riscurile unui avort ,sau a unei sarcini nedorite.Trebuie indrumata populatia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.