Social

Elevii majori primesc in continuare alocatia, dar la cerere

Mihaela Beșleagă
6 mar 2008 7758 vizualizări
Pentru a beneficia de alocatie, cei 3.300 de elevi vrinceni cu virsta de peste 18 ani trebuie sa depuna o cerere la scoala unde invata

Elevii care au peste 18 ani isi primesc in continuare alocatiile, dupa modificarea legii in vigoare, in urma protestelor din toata tara. Principala schimbare adusa legii privind acordarea alocatiei de stat pentru copii scolari se realizeaza prin Ordonanta de Guvern nr. 16 din 27 februarie 2008, aprobata de Guvern. In urma acestui act vor beneficia 3.300 de copii vrinceni care au implinit deja 18 ani. In articolul 2 al Ordonantei, publicata in Monitorul Oficial, se precizeaza ca "elevii beneficiaza de alocatie incepind cu luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante", ceea ce inseamna, cel mai probabil, ca scolarii majori isi vor primi prima alocatie din acest an scolar pentru luna februarie. Pentru a putea intra in posesia banilor, elevii trebuie sa completeze o cerere tip la unitatea scolara de care apartin, la care trebuie sa ataseze o copie a actului de identitate si, eventual, numarul contului curent bancar sau al contului de card pe care li se vireaza banii, dupa caz. "Scolile vor realiza liste centralizatoare cu datele elevilor, inclusiv cu adresa si codul numeric personal, pe care le vor transmite Inspectoratului Scolar. Aceste date vor fi comunicate in continuare Directiei de Munca, pina la data de 1 a fiecarei luni. Miine (azi, n.r.) vom primi de la Ministerul Muncii modelul formularului pe care trebuie sa il completeze copilul, noi il vom transmite ISJ, apoi va ajunge la scoli, pentru ca, in cel mai scurt timp, sa se completeze cererile", ne-a spus Gheorghe Costin, directorul Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS). O alta modificare adusa legii stipuleaza faptul ca in perioada verii elevii nu vor primi alocatiile, urmind ca, la inceperea anului scolar, acestia sa beneficieze retroactiv de aceste sume. Cuantumul alocatiei de stat pentru copii este de 32 lei, iar de la 1 martie se va mari si va ajunge la 40 lei.


300 de copii nu si-au primit alocatiile prin mandat


Din datele centralizate pina in acest moment de Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Vrancea, 300 de copii nu si-au primit alocatiile pentru luna ianuarie, intrucit mandatele postale au fost returnate. Dintre acestea, 150 au mentiunea "negasit la adresa", ceea ce inseamna fie ca adresa trecuta in dosarul pentru alocatie este gresita, fie ca acesti copii sint plecati din tara. "Pina acum s-au intors la noi 300 de mandate. Dintre acestea, jumatate sint pentru «negasit la adresa», ceea ce reprezinta un semnal de alarma pentru noi. Este putin probabil ca acestia sa-si fi schimbat adresa intr-un timp atit de scurt, cea mai posibila varianta fiind ca acesti copii sa fie plecati in strainatate", ne-a declarat Gheorghe Costin, directorul DMPS Vrancea. Acesta a adaugat ca mandatele vor continua sa fie trimise la aceste adrese timp de trei luni, dupa care, daca in continuare nu se gasesc destinatarii, se va sista transmiterea alocatiei. Din cei aproximativ 40.000 de copii care ar trebui sa beneficieze de alocatia de stat, in prezent exista 1.255 de «invalizi informatic», care au datele incomplete sau incorecte si care nu isi pot ridica banii. "Sint destul de multi cu datele personale incorecte. La unii, de exemplu, la codul numeric personal al parintilor sint trecuti doi barbati sau doua femei. Multi copii nu iau in serios, neglijeaza si completeaza unii dupa altii CNP-urile parintilor. Noi inca asteptam de la ISJ sa ni se comunice datele corecte, pentru ca si acesti copii sa fie pusi in plata", a mai precizat Gheorghe Costin. Acesta sfatuieste parintii ca in cazul in care nu se primesc alocatiile, sa contacteze primariile de domiciliu pentru a completa dosarul cu datele corecte. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.