Social

Adjudenii nu au nici azi cu ce se spala

Ana-Maria Cantia
10 ian 2008 723 vizualizări
Nici azi locuitorii din municipiul Adjud nu vor avea apa la robinet, in conditiile in care timp de 8 ore sint programate lucrari la o conducta u chiar pe 1 si 2 ianuarie, SC Urbis SA a avut probleme cu furnizarea apei, puturile nefunctionind din cauza consumului ridicat u incepind din 19 decembrie, adjudenilor li se furnizeaza apa fara ca operatorul de distributie sa aiba licenta de executie.

Joaca de-a "uite apa, nu e apa" continua si azi la Adjud. De aceasta data, insa, sistarea apei a fost anuntata de conducerea societatii Urbis, cea care se ocupa de furnizarea apei potabile in municipiul de pe Trotus. Directorul Dan Simionescu a anuntat o lucrare de refacere a unei conducte pe magistrala dinspre Onesti. "Miine (azi- n.r), intre orele 9.00 si 17.00, vom opri apa pentru a putea lucra pe coloana de distributie. Sint sparturi in coloana a caror reparatie nu mai putea fi aminata. Am asteptat sa treaca sarbatorile, o perioada in care oamenii aveau o mai mare nevoie de apa. Avariile de la alte doua conducte vor fi remediate in urmatoarea perioada", ne-a declarat directorul Urbis SA. Locuitorii din Adjud s-au obisnuit deja cu intreruperea apei. Zilnic, ei au parte de intervale orare in care nu au ce bea de la robinet. Nu au avut apa nici macar in primele doua zile ale acestui an. Seful Urbis SA sustine ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza instalatiilor foarte vechi, dar si a consumului foarte ridicat de apa din perioada sarbatorilor. "Nu am avut cum sa extrag apa. Instalatia e veche si nu poate face fata unui consum foarte mare si cum nu s-a mai facut nici o investitie"¦ Pe 31 decembrie am avut consumul foarte ridicat, acesta e unul dintre motivele care au dus la imposibilitatea de a furniza apa pentru citeva ore", ne-a declarat Dan Simionescu. Viceprimarul Gelu Diaconu nu a vrut sa vorbeasca despre nici una dintre problemele cu care s-au confruntat adjudenii la trecerea in noul an. "Nu stiu despre ce e vorba, am fost plecat din localitate. Nu va ofer nici o informatie, la multi ani", ne-a raspuns in bataie de joc viceprimarul municipiului Adjud.


Urbis furnizeaza apa fara licenta


Incepind cu mijlocul lunii decembrie, SC Urbis SA, aflata in proprietatea omului de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu, furnizeaza apa potabila catre populatie desi nu mai are autorizatie sa faca asta. In aceste conditii, Consiliul Local ar trebui sa revoce contractul de delegare a gestiunii cu Urbis, potrivit Hotaririi nr. 49/18.10.2001, care prevede concesionarea serviciilor comunitare de utilitati catre un operator sau altul. Neavind licenta, SC Urbis SA pierde calitatea de operator si nu mai poate asigura serviciul de alimentare cu apa si de canalizare, in conditiile in care aceste lucru este permis doar pe baza licentei emisa de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), potrivit Legii 51/2006. In conditiile actualei legi, Consiliul Local va trebui sa organizeze procedura de selectare a unui operator. Insa Consiliul Local Adjud nu pare a fi preocupat de faptul ca un operator de servicii publice presteaza in afara legii. Alesii adjudenilor spun ca, incepind cu luna martie, vor delega oricum un alt operator. Insa, pina atunci, adjudenii vor avea apa tot de la Urbis, in afara legii si cu aprobarea tacita a edililor. "Nu putem lasa oamenii fara apa doar pentru ca Urbisul nu mai are licenta"¦ Si la ce-i mai trebuie licenta daca din martie vom avea un nou furnizor de servicii pe piata?", ne-a declarat primarul Constantin Armencea. Atitudinea primarului e de neinteles atita vreme cit legea e clara si vorbeste de revocarea contractului de delegare. Potrivit Legii 51/2006, fapta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 de lei pina la 50.000 lei.


Legea pe care Consiliul Local nu o aplica


Potrivit Legii 51/2006, art. 9, al. 3 "autoritatile administratiei publice locale au dreptul sa rezilieze unilateral contractele de delegare a gestiunii serviciilor si sa organizeze o noua procedura pentru delegarea gestiunii acestora, daca constata si dovedesc nerespectarea repetata de catre operatori a obligatiilor contractuale si daca iau masuri care sa respecte conditiile contractuale, care sa asigure realizarea lor intr-un interval de timp prestabilit a parametrilor de calitate prestabiliti". Iar SC Urbis SA, inca operator al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, se poate "lauda" mai degraba cu non-realizari decit cu realizari in perioada de un an de la acordarea licentei de catre ANRSC. Conditia privind furnizarea apei potabile in regim continuu nu mai este respectata din luna februarie 2007, cind la cirma Urbisului a venit inginerul Mihail Vearba. De atunci, in Adjud se primeste apa cu portia, de la 5 dimineata la 11 seara. Investitiile Consiliului Local in infrastructura tehnica au fost, practic, nule. De asemenea, societatea de utilitati publice nu a realizat nici o lucrare din planul de revizii si reparatii si nu a achizitionat nici o electropompa pentru frontul de captare a apei. Nu s-au recuperat creantele societatii la nivelul prognozat, colectarea fiind greoaie si datorita sistemului ineficient de administratie. In ciuda acestor sincope, Consiliul Local se incapatineaza sa sustina Urbis. Directorul de la Urbis SA recunoaste si el ca nu mai are licenta pentru serviciul prestat catre oras. "Pina in martie pot furniza apa fara licenta, asa zice legea, operatorii care existau deja pe piata pot sa-si continue activitatea pina la intrarea pe piata a noului operator. Daca nu era cu noul operator intentionam sa aduc chiar si o statie de clorinare a apei", a spus Dan Simionescu. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.