Social

Se cauta singe din grupele A si AB pozitiv si negativ

Cristina Palade
8 ian 2008 962 vizualizări
Centrul de Transfuzie Sanguina Focsani a ramas, de trei saptamini, fara lada frigorifica in care era depozitat singele in conditii optime u media donatorilor este de 10-15 persoane pe zi, numar insuficient pentru a realiza un stoc in caz de calamitate

De aproape o luna de zile, Centrul de Transfuzie Sanguina din Focsani se confrunta cu o lipsa acuta de donatori de singe. Iar de trei saptamini lada frigorifica in care erau depozitate si pastrate pungile de singe in conditii ideale de temperatura este stricata. Ca urmare a acestei probleme, reprezentantii Centrului au fost nevoiti sa arunce, in ajunul Craciunului, 12 pungi de plasma care nu mai puteau fi folosite. "Ni s-a stricat lada frigorifica si nu mai avem cum sa pastram singele. Noua ne trebuie o lada care sa poata ajunge pina la temperatura de -40 de grade. Doar asa poate fi pastrata plasma pe o perioada de doi ani, iar daca se ajunge pina la -20 de grade plasma poate fi pastrata doar un an", a spus doctorul Mioara Hanta, seful Centrului de Transfuzie Sanguina. Pentru moment, se impune imprumutarea unei lazi, pina la stringerea de fonduri in vederea achizitionarii uneia noi. Potrivit Mioarei Hanta, pretul acestei lazi poate ajunge la 2.000 - 3.000 lei, in functie de capacitate si de coborirea temperaturii pina la -40 de grade Celsius. O alta problema stringenta a Centrului este si lipsa de donatori. Desi in ceilalti ani, in perioada sarbatorilor de Craciun si de Paste, crestea numarul donatorilor de singe, ajungindu-se pina la 30 de donatori pe zi, de sarbatorile acestea a cam batut vintul prin "banca lichidului vital". Doar citiva donatori fideli sau cei care donau singe in prag de sarbatori pentru a pune citeva bucate pe masa au mai trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguina. "Nu m-am asteptat ca in prag de sarbatori sa nu avem donatori. Practic, in momentul de fata avem in jur de 10-15 donatori pe zi. Cei care vin sint donatori fideli si oameni cu o situatie materiala mai deosebita, care vin special pentru bonurile pe care le dam in valoare de 52 de lei", ne-a declarat doctorul Mioara Hanta, sefa Centrului de Transfuzie. In momentul de fata, Centrul duce lipsa de singe din grupele A si AB pozitiv si negativ, iar urgentele se asigura cu foarte mare greutate. "Din celelalte grupe ne-am mai descurcat noi, dar nici aici nu stam prea bine. A fost un bolnav la sectia de oncologie care a asteptat o punga de singe timp de o saptamina. Au mai fost probleme si pe la Adjud. Ce sa mai vorbim de stocul de calamitate, in caz de urgenta, daca noi nu avem strictul necesar?", a mai spus ingrijorata Mioara Hanta. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.