Social

La Spitalul Judetean se mananca de 5,5 lei

Cristina Palade
17 dec 2007 469 vizualizări
Un bolnav la comun maninca trei mese pe zi in valoare de 5,5 lei, iar in functie de afectiunea pe care o are, ratia creste pina la suma de 11,5 lei u bolnavilor de TBC li se aloca cea mai mare suma pentru hrana u desi suma pentru mincarea unui bolnav nu a mai fost marita din ianuarie, sefii blocului alimentar ofera mincaruri de fructe si de post in aceasta perioada, iar de sarbatori vor prepara mincaruri traditionale romanesti u bolnavii prefera sa-si aduca mincarea de acasa pentru ca, spune ei, cea din spital e apa chioara u

Vrincenii care au avut nenorocul de a se imbolnavi in aceasta perioada a anului si au fost internati in Spitalul Judetean "Sf. Pantelimon" au fost tratati cu mincaruri de soi, dupa cum sustin reprezentantii celei mai mari unitati cu paturi din judet. Pe de alta parte, bolnavii spun ca prefera sa-si aduca mincare de acasa, deoarece nu sint multumi de cea care li se ofera in spital. Potrivit asistentei sefa de la blocul alimentar, bolnavii care sint internati in spital in aceste zile ale Postului Craciunului primesc mincare de post doar miercurea si vinerea. "La comun se da mincare de post si in zilele de miercuri si vineri de peste an. In aceasta perioada nu am avut solicitari in mod expres pentru mincare de post pentru toate zilele, dar noi preparam mincaruri precum tocana de cartofi, supe, ciuperci, mazare. Sint anumite regimuri care nu permit carne, sau care permit doar carne de pasare. Oricum, toata mincarea pe care o facem noi in spital este dietetica, fara sare, prajeli sau rintasuri", ne-a declarat Rica Ghina, responsabila cu blocul alimentar. De partea cealalta, bolnavii sustin ca trebuie sa apeleze la rude sau prieteni sa le aduca mincare in fiecare zi deoarece, cea facuta in spital e mai mult «apa chioara». "Sint batrina si cind eram acasa tineam postul Craciunului, dar am ajuns aici ca am alunecat cind scoteam apa din fintina si acum am probleme cu piciorul. Mai maninc uneori si de la spital, dar am copii buni, aici in oras, care vin la mine in fiecare zi si-mi aduc de mincare. Preotul de aici de la spital mi-a zis ca pot sa maninc de dulce ca sint batrina si Dumneazeu ma iarta, dar tin si eu cit mai pot pentru sanatate si mai ales pentru copii", ne-a spus o femeie de 65 de ani, internata la sectia de chirurgie.


Ca sa maninci bine trebuie sa fii TBC-ist


Potrivit Ricai Ghina, asistenta sefa de la blocul alimentar, alocatia de bolnav pe zi nu s-a mai marit de la inceputul acestui an, din luna ianuarie. Astfel, suma de care maninca un bolnav in Spitalul Judetean este de 5,5 lei, bani in care personalul de la blocul alimentar trebuie sa prepare trei mese pe zi. Suma alocata pe fiecare pacient in parte este in functie de afectiunea de care sufera. Daca pacientii de la comun trebuie sa manince de 5,5 lei pe zi, bolnavii de diabet, neoplazicii si cei suferinzi de hepatita au alocata suma de 10,6 lei pe zi, in timp ce bolnavii de la TBC au alocata suma de 11,5 lei pe zi. "Dreptul de alocatie este stabilit de regimul pe care trebuie sa-l tina fiecare bolnav in parte. De obicei, un diabetic este mult mai costisitor decit un bolnav de la comun. Dar ar trebui sa se majoreze dreptul pe zi pentru fiecare bolnav, indiferent de sectia in care este internat, datorita preturilor actuale care sint destul de ridicate", ne-a declarat Rica Ghina. Cu toate acestea, responsabilii cu blocul alimentar promit ca cei care vor ramine internati in spital de sarbatori vor primi o masa imbelsugata. "Pentru cel care ramine internat de sarbatori in spital este o trauma, in primul rind pentru ca este bolnav si apoi pentru ca petrece sarbatorile in spital, asa ca noi incercam sa le alinam putin supararea cu specialitati culinare si mincaruri traditionale. In primul rind, toti vor primi fructe si cozonac, apoi cei de la comun vor avea friptura cu piure, brinza cu smintina si chiar chiftelute. Pentru diabetici si cei care tin regim pregatim friptura de pasare cu orez, chiftelute, ciulama", a mai adaugat Rica Ghina. Potrivit unei statistici oferite de purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean, cele mai aglomerate si, totodata, si cele mai costisitoare luni pentru unitatea spitaliceasca sint lunile ianuarie-februarie si sfirsitul lunii noiembrie si luna decembrie. "Lunile de toamna sint mai putin solicitate, practic spitalul se aglomereaza dupa ce oamenii termina cu munca cimpului", ne-a declarat Oana Racu, purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean. Cu toate acestea, cele 16 persoane care se ocupa de bucataria spitalului incearca sa faca fata atit perioadelor mai aglomerate cit si celor mai libere, preparind mincaruri in baza unui buget cam mic. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 737077 zile, 6 ore, 12 minute, 58 secunde
IT;S NOT INTERESTING.NO COMENT.
, acum 737077 zile, 6 ore, 12 minute, 58 secunde
vai da numai acolo sa nu mai ajung
, acum 737077 zile, 6 ore, 12 minute, 58 secunde
Vai da rau e sa ajungi la mancarea lor dar cand te gandesti ca aia care ia luat apa ...si nu au o zeama calda deci la spital e lux chia daca uni mai pleaca cu tristele sau portbajajele dodoloate asta citeste integral
, acum 737077 zile, 6 ore, 12 minute, 58 secunde
ham da asa e dupa cum eu vad ca nu prea sau uitat lumea pe sait sa vb despre art probabil sau holbat ca prontii uni dintre ei la protest asa cred ca multa gura casca era p acolo pacat oras care mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.