Social

Asfixie alba in cazul mortii fetitei Olaru

Cristina Palade
14 dec 2007 5017 vizualizări
Comisia de ancheta nu a luat in calcul decit datele strict medicale, fara sa verifice daca femeia a primit sau nu ingrijire medicala adecvata u potrivit procesului verbal, cauza mortii micutei Daria a fost "asfixie alba prin dubla circulara strinsa de cordon"

Rezultatul verificarilor privind decesul fetitei familiei Olaru din Haret a fost facut public ieri de catre managerul general al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, dr. Nicolae Moise. Raportul nu lamureste nici pe departe tratamentul deficitar pe care il reclama tinara mama pe durata internarii si nici daca bebelusul ar fi putut fi salvat prin cezariana daca s-ar fi intervenit prompt de catre corpul medical. Procesul verbal semnat si asumat de doctorii Doina Carteleanu, Viorica Andronic, Gheorghe Munteanu, Mariana Aignatoaie si Rodica Soana a fost publicat pe site-ul web al spitalului abia ieri, la ora 16.00, desi termenul limita a expirat pe 12 decembrie. Comisia a insistat mai mult pe datele de natura strict medicala si, intr-un limbaj eminamente medical, greu de inteles de un om simplu, a concluzionat ca bebelusul a murit prin "asfixie alba datorata unei duble circulare de cordon ombilical", ceea ce se stia deja. Asta inseamna ca bebelusul s-a strangulat cu cordonul ombilical si ca nu a respirat normal dupa ce a iesit din pintecele mamei. Potrivit procesului verbal al comisiei de analiza a deceselor din cadrul spitalului, pacienta Nicoleta Olaru, de 27 ani, din Haret, a fost inregistrata in data de 30.11.2007 de catre doctorul Ion Sandulescu, care alaturi de doctorii Ana Maria Trus si Ioan Placinta au supravegheat-o pe tinara in cursul internarii.


Cum s-a ajuns la tragedie


Medicii sustin ca pacienta nu a pus probleme deosebite, a primit tratament local si antispastice. "In data de 4.12.2007, ora 21.00, se declanseaza travaliul si este dusa la sala de nasteri, etaj III, unde este consultata de dr. Ana-Maria Trus. La dilatatie de 5 cm s-au rupt artificial membranele, cind s-au eliminat 2-3 litri de lichid amniotic usor verzui, cu BCF normale si contractii la 4 minute. La ora 21.35 intra in expulzie asistata de dr. Trus si naste la ora 21.50 fat mort sex feminin, 3,800 gr, cu dubla circulara strinsa de cordon, cu asfixie alba. Se incep manevrele de resuscitare de catre doctor Trus si asistenta de neonatologie, apoi de dr. Darmanescu, medic de garda nou-nascuti. La ora 22.00 vine dr. Luminita Albu din sectia de ATI, care il intubeaza cu ventilatie manuala continuind resuscitarea. La ora 22.30, s-au intrerupt manevrele de resuscitare, nou-nascutul neprezentind nici un semn vital", se detaliaza in procesul verbal. Documentul, intocmit de medicii comisiei interne care a studiat cazul familiei Olaru, a mai stabilit ca "prin coraborarea datelor clinice si anatomopatologice decesul intra-partum a fost asfixie alba prin dubla circulara strinsa de cordon". Medicii nu spun insa ce anume a putut provoca respectiva asfixie irecuperabila a nou nascutului. Potrivit medicilor de specialitate, asfixia alba inseamna ca "acel copil nu a respirat, spre deosebire de asfixia albastra care inseamna ca acel copil a respirat la nastere". Fiind o nastere precipitata, o interventie chirurgicala rapida nu a mai fost posibila, dupa cum sustin cei care au analizat cazul. Potrivit managerului unitatii spitalicesti, comisia interna si-a terminat treaba, urmind ca de aici inainte investigatiile sa fie continuate de catre Colegiul Judetean al Medicilor. Concluziile anchetei interne i-au dezamagit pe parintii indoliati. Marin Olaru s-ar fi asteptat sa afle un raspuns si la indiferenta cu care a fost tratata Nicoleta Olaru pe perioada ultimelor trei zile de sarcina, cind nu a fost consultata de nici un medic ginecolog din spital in conditiile in care cezariana ar fi putut fi o solutie salvatoare, dupa cum spun medicii consultati de parinti. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 4 ore, 18 minute, 43 secunde
monitorizarea femeii gravide pe timpul sarcinii ar asigura o mai buna cunoastere a posibilelor nereguli, ceea ce ar duce la o preintampinare a unor astfel de situatii. cunoasterea = salvare
, acum 739399 zile, 4 ore, 18 minute, 43 secunde
poate ca nu von sti niciodata daca medicii au fost de vina sau nu. Gandim prea mult lumeste si prea putin duhovniceste. Daca mama in timpul sarcinii ar fi dus (poate a dus) o viata echilibrata, s-a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.