Social

Certificatele de handicap permanent vor fi înlocuite cu altele noi

Dana Lepădatu
24 mar 2017 11008 vizualizări
Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (SECPAH) - structură din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea responsabilă pentru evaluarea/reevaluarea complexă a adultului cu handicap, a demarat procedurile în vederea înlocuirii certificatelor de handicap cu termen de valabilitate permanent, conform prevederilor H.G. nr.927/2016.

Procesul de înlocuire a certificatelor de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent, cu noile modele de certificate de încadrare în grad de handicap, nu presupune parcurgerea procedurii de evaluare şi, implicit, nici prezenţa persoanei cu handicap al cărei certificat va fi înlocuit la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Noile certificate le vor înlocui pe cele deţinute în prezent şi reprezintă documente oficiale. Certificatele  de încadrare în grad şi tip de handicap  pot fi ridicate atât personal cât şi printr-o terţă persoană de la sediul Direcţiei Pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi, Vrancea, str. Cuza Vodă nr.56 (camera10). Potrivit datelor DGASPC Vrancea, în judeţul nostru sunt 15.398 de persoane încadrate cu grad de handicap permanent. Certificatele sunt deja tipărite şi trebuiesc doar ridicate de către titulari sau de terţe persoane care trebuie să facă însă dovada că sunt aparţinătorii titularului. Procedura de înlocuire ar trebui finalizată în 180 de zile. Conform legii 448/2006, pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice. Încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap conform legii nr. 448/2006, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, potrivit Ordinului nr. 762 din 31/08/2007 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 885 din 27/12/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap. În cazul în care aveţi o încadrare în grad de handicap şi consideraţi că încadrarea nu este corectă, certificatul privind încadrarea în grupa de handicap poate fi contestat , în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. În termen de 45 de zile de la această sesizare, în cazul în care nu primiţi raspuns ori consideraţi că raspunsul sau rezolvarea primită nu vă multumeşte puteţi să chemaţi comisia în instanţă - secţia contencios administrativ. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ovesea Nicolai, acum 2564 zile, 10 ore, 3 minute, 11 secunde
Cine va inlocui certificatele de handicap,cu termen de valabilitate permanent, emise de Comisia Superioara de Evaluare de la Bucuresti inca din 2009?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.