Social

Ministrul Sănătăţii şi sindicatele au ajuns la o înţelegere privind gărzile medicilor

Dana Lepădatu
10 aug 2016 1593 vizualizări
Oferta făcută medicilor, un pas spre normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar, se arată într-o declaraţie comună a ministrului Voiculescu şi a sindicatelor din sănătate u ministrul a declarat că vrea să repare modul în care sunt „tratate” gărzile în sistemul sanitar u sindicaliştii au cerut reglementarea veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar

Pentru a ajunge la o înţelegere privind remuneraţia medicilor din sistemul de stat, Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a avut luni o discuţie cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate, în urma căreia a fost redactată o declaraţie comună. În document se precizează că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar. „Oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar”, se arată în declaraţia comună. Decizia de creştere a plăţii gărzilor va fi implementată prin Ordonanţă de Urgenţă imediat ce Executivul va putea emite din nou acest tip de act normativ, respectiv după încheierea vacanţei parlamentare, termenul pentru definirea paşilor legislativi fiind 1 octombrie 2016.

Vom asigura continuitatea, afirmă sindicatele

Reprezentanţii sindicatelor au dat confirmări după discuţiile avute cu ministrul că vor asigura continuitatea în spitale prin efectuarea gărzilor. „Vom asigura continuitatea. Din punctul meu de vedere, noi ne-am atins ţinta financiară. O să facem gărzile", a declarat după negocieri Florin Chirculescu, reprezentantul Federaţiei Solidaritatea Sanitară. „Aceste gărzi sunt timpul liber al oamenilor. După ce şi-au terminat serviciul, dacă vor să mai lucreze peste normă este alegerea lor. Modul în care se va face plata rămâne de văzut. Sunt multe probleme juridice care trebuie rezolvate, iar semnarea unui contract de muncă individual pentru timpul liber este alegerea fiecăruia”, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat, Eleodor Cârstoiu.
Nu doar plata gărzilor a fost subiect de discuţie cu ministrul, dar şi reglementarea veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar. „Noi, cei de la Federaţia Sanitas, am deschis şi subiecte legate de introducerea sub o forma sau alta a celorlalte categorii care nu au intrat în ordonanţa 20, personalul tehnic administrativ, colegii din Direcţia de Sănătate Publică, funcţionarii publici, creşele şi grădiniţele şi ridicarea sistemului de salarizare pentru colegii din asistenţă socială raportat la colegii din sistemul de sănătate. Dacă este să fiu corect faţă de toţi colegii pe care îi reprezentăm, pot să spun că în continuare un ochi râde şi unul plânge”, a declarat Marius Sepi, reprezentant al Federaţiei Sanitas. Ministrul Muncii, Dragoş Paslaru, care a fost prezent la discuţii, şi-a exprimat speranţa că după 1 octombrie „vom avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii”. Sindicatele vor continua discuţiile cu Ministerul Sănătăţii referitoare la reglementarea timpilor de lucru în sistemul sanitar. Aceştia se aşteaptă ca Guvernul să găsească soluţii pentru toate categoriile profesionale din sectorul de Sănatate. Discuţiile cu sindicatele vin după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat la finele săptămanii trecute că Guvernul României a decis alocarea a aproximativ o sută de milioane de lei pentru anul 2016 în vederea creşterii plăţii gărzillor medicilor, începând cu data de 1 octombrie. Ulterior, sindicatele au precizat că vor să vadă concret care este oferta ministerului.

Reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar

Ministrul Sănătăţii a declarat după întâlnirea cu sindicaliştii din sănătate că vrea să repare modul în care sunt „tratate” gărzile în sistemul sanitar. „Ce facem noi astăzi este să reparăm ceva punctual. Reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar. Vorbim de remunearea gărzilor şi de flexibilizarea timpului de lucru, (...) revenim la normal”, a spus ministrul Sănătăţii. Potrivit declaraţiilor ministrului, un alt lucru avut în vedere este flexibilizarea timpului de lucru şi plata sporului de noapte. " Medicii sunt importanţi pentru noi, trebuie să arătăm respect şi sunt sigur că acest respect va fi întors către pacienţi”, a spus ministrul Voiculescu. Reamintim că în Vrancea, medicii au semnat deja contractele individuale de muncă privind gărzile, înainte de runda de discuţii avută de sindicate cu Ministerul Sănătăţii. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetatean, acum 2814 zile, 20 ore, 30 minute, 59 secunde
de conflict de interese ati auzit??? de ce unui medic ii este permis sa racoleze clientii in spitatul de stat si sa deconteze la cabinetul particular???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.