Nu uitaţi cardul acasă: cum poţi să te internezi în spital!
Nu toate persoanele bolnave care ajung la spital se pot interna pentru tratament de specialitate. Oficialii Ministerului Sănătăţii de la Bucureşti au stabilit o serie de condiţii ce trebuie respectate de doctori în momentul în care doresc să interneze o persoană. Astfel, serviciile medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă şi de zi se acordă pe baza biletului de internare eliberat de: medicul de familie, medicul de specialitate din policlinici, indiferent de forma de organizare, medicii din unităţile de asistenţă medico-socială şi din centrele de dializă private aflate în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi de medicii care îşi desfăşoară activitatea în dispensare TBC, în laboratoare de sănătate mintală, în centre de sănătate mintală, în cabinete de medicină dentară care se află în structura spitalelor şi de medicii de medicina muncii. Biletul de internare nu este necesar în cazul gravidelor care se internează pentru naştere, pentru urgenţele medico-chirurgicale sau pentru persoanele care suferă de boli cu potenţial endemo-epidemic şi necesită izolare şi tratament. Nu se solicită bilet nici pentru cazurile care au recomandare de internare într-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordată de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru transferul intraspitalicesc în situaţia în care se schimbă tipul de îngrijire, pentru transferul interspitalicesc sau pentru spitalizare de zi dacă se acordă servicii de: chimioterapie, radioterapie şi administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Cand pot fi internate persoanele neasigurate
Şi persoanele care nu cotizează la sănătate pot fi internate în spital. Sunt trataţi gratuit cei care prezintă o urgenţă medico-chirurgicală în care le este pusă în pericol viaţa sau care au acest potenţial până la rezolvarea situaţiei de urgenţă, au boli cu potenţial endemo-epidemic până la rezolvarea completă a cazului sau naşterea. “Pentru criteriul urgenţă medico-chirurgicală, spitalul acordă serviciile medicale având obligaţia să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să îl externeze dacă serviciile medicale de urgenţă nu se mai justifică. Pentru spitalizarea continuă, la solicitarea pacientului se poate continua internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitaliceşti de către pacient pentru perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgenţă”, spun oficialii CAS Vrancea.
Cardul de sănătate, obligatoriu
Nu trebuie să uităm că din luna acestui an toate spitalele din judeţ au trebuit să se doteze cu cititoare de card. Aceasta pentru că şi pacienţii care ajung la spital trebuie să demonstreze cu acest document că au trecut pe acolo şi au beneficiat de o serie de servicii medicale. Cardul se foloseşte la internarea şi externarea din spital, cu excepţia mai multor situaţii astfel: la internare în spital dacă criteriul la internare este urgenţă medico‐chirurgicală, la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital şi la internare ca şi caz transferat, la externare pentru situaţiile în care s‐a înregistrat decesul asiguratului.
Cat au stat anul trecut vrancenii prin spitale
Conform informaţiilor postate pe site-ul Centrului de Cercetare şi Evaluare a Serviciilor de Sănătate, în spitalele din Vrancea bolnavii au strâns anul trecut peste 374.000 de zile spitalizare. Cei mai mulţi bolnavi s-au adresat Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani.
Astfel, la Spitalul Militar de Urgenţă cei 7.302 de pacienţi au fost internaţi 46.867 de zile, la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani cei 33.619 de pacienţi au stat internaţi 205.111 de zile, iar la Spitalul Adjud cei 9.659 de pacienţi au stat internaţi 49.000 de zile. La Spitalul orăşenesc Panciu cei 2.698 pacienţi au stat internaţi 16.530 de zile, la Spitalul Vidra cei 2.330 de pacienţi au stat internaţi 13.513 de zile, iar la Spitalul de Psihiatrie Dumbrăveni cei 1.627 de pacienţi au stat internaţi 43.640 de zile. (Raluca MANOLACHE)