Social

Deschide-ti inima! Sint la fel ca tine!

Cristina Palade
26 iul 2007 840 vizualizări
Vrancea are probleme cu seropozitivii, cea mai importanta fiind legata de comunicarea intre institutiile care ar trebui sa se ocupe de acesti bolnavi u in Romania sint 10.264 de cazuri HIV/SIDA

De ce sa faci diferente intre noi? Ce este discriminarea? Cine se intilneste cu ea? Ce inseamna toleranta? Sint intrebari la care au incercat sa raspunda, ieri, la Ateneul "Maior Gheorghe Pastia" reprezentanti ai mai multor institutii din judet in cadrul unei dezbateri pe tema HIV/SIDA. Pornind de la cazuri reale cum ar fi intr-o casnicie, sotul este infectat cu HIV si se afla in stadiul de negare a infectarii in timp ce sotia este sanatoasa. Pentru a fi ca el, sotul o violeaza si ea devine seropozitiva in urma acestui act neconsimtit. Dezbaterea, la care au participat reprezentati ai ASP, CAS, DGASPC, presedintele grupului comunitar al rromilor din Cornetu, psihologi si asistenti sociali, precum si reprezentanti ai mass-media a purtat titlul "O comunitate informata, o comunitate implicata" si face parte din campania de informare publica cu acelasi titlu, care se desfasoara in perioada 1 iunie-30 noiembrie, in cele opt judete ale Moldovei sub egida campaniei nationale "Deschide-ti inima! Sint la fel ca tine". Obiectivele dezbaterii sint constientizarea autoritatilor locale ca discriminarea persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA exista si se manifesta in cele mai variate forme, cresterea gradului de informare a reprezentantilor autoritatilor publice cu privire la infectia cu HIV si legislatia in vigoare, prevenirea situatiilor de incalcare a drepturilor fundamentale, stigmatizare si discriminare a persoanelor infectate cu HIV prin informare. Dezbaterea de ieri a fost organizata de Fundatia "Alaturi de voi" (ADV) Romania, in parteneriat cu Liga Studentilor Electronisti Iasi si a avut drept scop prevenirea discriminarii fata de persoanele care traiesc cu HIV, prin informare si diseminarea informatiei. In Romania, cele mai frecvente cazuri de discriminare sint legate de accesul in scoli, la locul de munca, unde de multe ori drepturile acestor persoane sint incalcate. Concluziile dezbaterii au fost prezentate de Mihaela Munteanu, organizator al proiectului: "In Vrancea sint probleme reale, cea mai mare dintre acestea fiind lipsa de comunicare intre institutii". Campania este finantata de UE prin programul Phare cu suma de 90.790 euro si co-finantata de catre ADV Romania cu 10.088 euro.


Ce este HIV/SIDA?


HIV (Virusul Imunodeficientei Umane) este un agent patogen care ataca celulele din sistemul imunitar multiplicindu-se in interiorul acestora si, in final, distrugindu-le, scazind astfel apararea naturala a organismului impotriva infectiilor si a bolilor. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Umane Dobindite) este cea mai grava forma a infectiei cu HIV. SIDA nu inseamna doar o boala, ci este o suma de boli ce afecteaza in mod specific persoanele infectate cu HIV. Organizatorii proiectului au expus modalitatile de transmitere a virusului HIV. Acestea sint prin contactul cu singele infectat, prin contact sexual neprotejat cu o persoana infectata, dar si de la mama infectata la copil in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii. Pornind de la definirea corecta si exacta a termenilor HIV si SIDA precum si de la prezentarea unor cazuri reale si a unui film intitulat "Oameni intre oameni", coordonatorii proiectului, Mihaela Munteanu si Eugenia Stanilescu, au prezentat si o statistica a persoanelor infectate cu HIV realizata de Comisia Nationala de Lupa Anti-SIDA si Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals". Conform acestor statistici, in Romania, la finalul anului trecut erau10.264 cazuri de SIDA, din care 6.613 cazuri erau purtatoare de HIV. La nivel mondial, statisticile sint mult mai ingrijoratoare, deoarece in 2006 erau 39.5 milioane de persoane in viata cu HIV/SIDA, dintre care 2.3 milioane copii sub 15 ani. Aproape 14.000 de persoane nou infectate pe zi in 2006, 95% provenind din tarile sarace si din cele in curs de dezvoltare. Tot anul trecut s-au inregistrat si 2.9 milioane de decese cauzate de SIDA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.