Social

20 de cazuri de rubeola la Gradinita nr. 21

Cristina Palade
14 iun 2007 3270 vizualizări
De citeva zile, medicii epidemiologi din judet sint in alerta din cauza citorva cazuri de rubeola si varicela, unul dintre focare facind victime intr-o colectivitate de copii.

In judet si varicela isi face simtita prezenta Cele doua boli infecto-contagioase sint cunoscute in popor sub denumirea de «pojarel» si «varsat de vint». "Exista cazuri de rubeola si varicela in judet, dar nu ne confruntam cu o morbiditate exagerata", a declarat doctorul Marina Maiorov, director executiv la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP). Potrivit medicilor infectionisti, cele doua tipuri de boli sint mai greu monitorizate in aceasta perioada, deoarece cele mai multe cazuri nu necesita internare, ci izolare la domiciliu. Acesta este si motivul pentru care cei de la ASP Vrancea nu au o evidenta clara a numarului de oameni bolnavi. Cert este ca in Focsani, de exemplu, sint chiar si familii intregi care au contactat boala. Pina in prezent s-au inregistrat 20 de cazuri de rubeola, toate fiind la Gradinita 21 din Focsani, unde copiii cu probleme au fost trimisi acasa. Directorul executiv al ASP a dispus o ancheta pentru a depista focarele de infectie, precum si de cit timp copiii sint bolnavi. Ambele afectiuni sint boli ale copilariei, care au o perioada de incubatie cuprinsa intre 14 si 21 de zile si se manifesta prin febra, stari de oboseala, dureri de cap, usoare secretii nazale si conjunctivale, apetit diminuat. Cele doua boli se caracterizeaza prin eruptii cutanate, pe piele, sub forma de urticarie care provoaca mincarimi destul de neplacute. Atit rubeola, cit si varsatul de vint se transmit prin aer, prin stranut sau tuse, dar si pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselornazale si bucale ale persoanei bolnave. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.