Politică

VIDEO | Congresul USR. Delegații au decis strategia electorală pentru 2024. Se caută înființarea unui pol de dreapta, alternativă la actuala guvernare

Ziarul de Vrancea
21 iun 2023 2084 vizualizări

Congresul USR, la care au participat peste 800 de delegaţi din toată ţara, a discutat astăzi politică de alianțe și a stabilit strategia pentru anul electoral 2024. La reuniune au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei, printre care şi liderul UDMR, Kelemen Hunor. A fost prezent și președintele PMP, Eugen Tomac, cât și cel al Forței Dreptei, Ludovic Orban.

 

VIDEO:Stirile TVR Online

 

Un pol de dreapta, care să contracareze actuala coaliţie PSD-PNL. Aceasta este soluţia pe care și-o dorește USR pentru anul electoral 2024. În plus vrea să combată măsurile actualului guvern în Parlament. USR a organizat un congres în care delegaţii au mandatat conducerea să înceapă negocierile cu partidele de dreapta şi alte organizaţii. Primul pas a fost făcut chiar la congres: Kelemen Hunor, Eugen Tomac şi Ludovic Orban au dat de înţeles că aceste partide n-au altă variantă decât să colaboreze.

La doar câteva zile după rotativa care a îngroşat rândurile opoziţiei cu UDMR, USR a organizat un congres pentru construirea unui pol al dreptei. Uniunea Salvaţi România a stabilit şi o platformă cu zece principii pe care să se bazeze formațiunile care vor adera. Printre ele, reconstrucţia statului, consolidarea democraţiei şi viitorul european al României.

Cătălin Dulă, preşedintele USR: Planul nostru este să unim în jurul USR toate forțele de dreapta într-o singură mișcare, suficient de puternică să câștige alegerile, să reformeze statul și să garanteze destinul european al României. Putem face asta! Au spus-o și antevorbitorii mei, de fiecare dată când viitorul democratic al țării noastre

Invitaţi au fost lideri ai partidelor aflate în opoziţie de mai multă sau mai puţină vreme, dar şi primarul Capitalei, pe care USR îl sprijină în continuare. Prestaţia puterii actuale, dar şi pericolul extremismului sunt două dintre motivele pentru care partidele de dreapta consideră că trebuie să se unească.

"Indiferent în ce condiţii am colaborat, în ce condiţii din când în când ne-am contrat, ştiam un singur lucru: demnitatea este acea valoare de care nu ne atingem. Şi atunci, putem să mergem mai departe. Noi trebuie să arătăm societăţii că perioada aceea 'lasă, că merge şi aşa' s-a terminat, fiindcă nu se mai poate aşa. Dacă omul vede că cei care cer votul lui promit orice pentru acel vot, după care întorc spatele şi fac altceva, sigur că vom pierde, iar locul va fi ocupat de alţii, de cei care propagă ură, de cei care caută conflict, cei care promit răzbunare. Şi eu cred că asta ar fi cea mai mare greşeală, să lăsăm ca ideile extremiste, ideile care se întorc împotriva fiecărui om, până la urmă, să câştige teren. Dacă ne uităm la peisajul politic, vedem că acest pericol există. Şi va fi responsabilitatea noastră - şi a voastră, şi a noastră, şi a PSD, şi a PNL, până la urmă - dacă reuşim să spunem 'stop' la un moment dat extremismului", a spus Kelemen Hunor.

"Aţi devenit (USR - n.r.), într-un timp foarte scurt, cea mai mare ameninţare pentru partidele învechite în rele şi aţi putut simţi acest lucru în toate bătăliile prin care aţi trecut. Ţara se află într-un moment de răscruce, iar cei cărora le este teamă să şteargă privilegiile fac tot ce le stă în putinţă pentru a-i ţine pe oamenii cinstiţi şi oneşti din această ţară departe de politică, departe de implicare. Vor totul doar pentru ei. Pentru ei nu există decât un singur lucru, vor linişte şi stabilitate. Sub acest slogan de fapt vor să fure în linişte. Vor să fure din pensii, vor să fure din salarii, vor să fure din munca intelectuală. Au umplut doctorii din politică tribunalele, încercând să explice cât de deştepţi sunt (...). Cine se teme de noi? Exact partidul care a trădat electoratul de dreapta. PNL avea o şansă acum să spună: până aici. Dar îi place să se urce în remorca PSD şi tocmai de aceea suntem obligaţi să gândim soluţii comune. USR are în faţă o mare provocare, o provocare nu doar pentru a salva onoarea dreptei, o provocare uriaşă pentru a da semnalul unităţii către toţi cei care vor ca România normală să însemne o Românie în care ne creştem copiii în linişte şi pace", a transmis şi Rugen Tomac, preşedintele PMP.

"Întotdeauna am fost partizanul colaborării cu USR. În PNL, începând din 2016, am fost acuzat sistematic de colegii mei că nu am acceptat niciodată să răspund la atacurile care veneau din partea USR, pentru că întotdeauna am considerat că singurul partener decent, singurul partener cu care avem afinităţi şi cu care putem să asigurăm o guvernare modernă, o guvernare înclinată spre reforme, este USR (...). Altfel, cu asemenea opoziţie, PSD-ul va părea decent în faţa partenerilor euro-atlantici, deşi el nu este în realitate decent deloc, este la fel cum era în 1990. Au băgat un programul de guvernare să nu mai fim sclavii moderni ai Europei. Ei nu vor să fie sclavii Europei, ei vor să fie sclavii baronilor locali, baronilor judeţeni, să fie sclavii tuturor trepăduşilor şi satrapilor care s-au obişnuit să calce în picioare demnitatea, drepturile şi voinţa oamenilor. Mi-am dat seama că este nevoie de o nouă construcţie şi (...) am vrut să fiu parte din această construcţie. Acesta este şi motivul pentru care am decis să rămân în politică", a transmis Ludovic Orban.

"Noi suntem în aceeaşi paradigmă de 30 de ani. Nu este între dreapta şi stânga. Este între dreapta şi PSD. Şi ce înseamnă PSD în Bucureşti? Dacă îmi permiteţi o metaforă zoologică, este o caracatiţă, împreună cu nişte rechini, care se ascund în spatele unor iepuraşi gigant şi a unor ouă de dinozaur. Şi sunt convins că o să avem cu toţii înţelepciunea politică să ne punem în acord cu ceea ce vor oamenii de la noi şi să nu permitem revenirea la putere a PSD-ului în Bucureşti", a spus edilul general al Capitalei.

Deocamdată nu este clar cum ar urma să funcţioneze acest pol al Dreptei, dacă USR va avea liste comune cu PMP şi Forţa Dreptei.

Text informații :stiri.tvr.ro

Citiți și: Congres USR cu șefii UDMR, Forța Dreptei și PMP printre invitați. Kelemen Hunor: „Bine v-am găsit după aterizarea noastră forţată”

Citiți și :”Filiala USR Vrancea și-a desemnat candidatul la Consiliul Județean Vrancea. 

Acesta este consilierul județean, Carabă Ionel, unul dintre cei mai implicați și apreciați consilieri județeni, printre proiectele sale de succes numărându-se:

- echiparea școlilor din județ cu table inteligente

- susținerea elevilor din județ prin proiecte educative (vizite la Muzeul Antipa și Palatul Parlamentului din București)

- dotarea Spitalului Județean Vrancea cu echipament modern.

- De asemenea, Ionel Carabă a transmis petiții către Ministerul Agriculturii pentru a semnala situația dramatică din viticultura românească.

-Au fost alese și noile structuri de conducere pentru următorii 4 ani, în cadrul filialei USR Vrancea. În urma voturilor exprimate, Liviu Mălureanu a fost reconfirmat în poziția de Președinte Județean. El va fi asistat de un Birou Județean format din următorii membri:

- Ionel Carabă - Prim Vicepreședinte

- Corina Atanasiu

- Petruț Lupu

- Marian Isac

- Nicolae Petrișor

- Daniel Severin

- Valentin Barbu

- Radu Petre”-USR Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.