Politică

Senatorul vrâncean Angel Tîlvăr despre salariul minim la nivel european

Ziarul de Vrancea
11 feb 2021 1838 vizualizări
Vrânceanul Angel Tîlvăr este Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României
Vrânceanul Angel Tîlvăr este Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României

Senatorul vrâncean Angel Tîlvăr: ”Salariul minim adecvat reprezintă o prioritate a Uniunii Europene și o modalitate de protecție și pentru lucrători vrânceni, mai ales în această perioadă”.

Nu este prima dată când îmi exprim suportul pentru salariul minim la nivel european. Ultima dată, pe 27 octombrie 2020, în declarația preluată de presă, spuneam că un salariu minim adecvat la nivel european ar asigura o protecție lucrătorilor din UE, care să le permită să ducă un trai decent, oriunde ar lucra.

Acest obiectiv, care-i ajută și pe vrâncenii care lucrează în străinătate, dar și pe cei care lucrează în țară, ar trebui să fie valabil atât pentru salariile minime prevăzute prin lege, cât și pentru cele care se bazează pe negocieri colective.

Rolul salariilor minime devine chiar mai important, în perioadele de recesiune economică. Suntem tocmai în acest tip de scenariu, când pandemia de COVID-19 a afectat mai ales sectoarele cu lucrători cu salarii mici, având un impact negativ asupra nivelului de trai al acestora.

Aproximativ 5.6 milioane de români erau înregistrați oficial ca salariați în România, la finalul anului 2020, 25% dintre aceștia încasând salariul minim pe economie, adica 1 din 4 angajați.

Conform statisticilor, angajații vrânceni au printre cele mai mici salarii din țară, mai bine de jumătate dintre ei primind salariul minim. Nu este de mirare că Vrancea se află în topul județelor cu cea mai redusă putere de cumpărare. De ani buni, firmele cu activitate în zonă plătesc salarii la nivelul minim pe economie. În 21 de state membre ale Uniunii Europene, salariile minime sunt stabilite prin lege, în timp ce în 6 state membre salariul minim este stabilit prin negocieri colective.

Vreau să subliniez că o abordare a diferențelor mari în ceea ce privește acoperirea și gradul de adecvare al salariilor minime contribuie la sporirea echității pieței muncii din UE, valoare de stânga care are ca efect și promovarea progresului economic și social.

Inovarea și creșterea productivității muncii trebuie bazate și pe standarde sociale ridicate.

În acest context am susținut și votat, în cadrul Comisiei pentru afaceri europene din Senat,“Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în UE”, directivă care se bazează pe articolul 153, alineatul (1), litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

În vederea asigurării unui grad corespunzător de adecvare a salariului minim legal, criteriile naționale trebuie să includă cel puțin puterea de cumpărare a salariilor minime, nivelul general al salariilor brute și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor brute și evoluțiile la nivelul productivității muncii.

Angel Tîlvăr -Senator PSD de Vrancea

Angel Tîlvăr - Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.