Politică

A venit ora decontului: PSD Vrancea așteaptă „o decizie bărbătească” din partea lui Oprișan

Ionel Sclavone
1 oct 2020 7633 vizualizări

PSD Vrancea așteaptă ca Marian Oprișan să ia „o decizie bărbătească”, după oficializarea înfrângerii în alegeri de la Consiliul Județean, și să facă un pas în spate. Surse politice ne-au relatat că există o mulțime de nemulțumiți în organizație care îl acuză că a lăsat partidul pe mâna lui Nicușor Halici și a Ralucăi Dan, iar acest lucru i-a fost fatal. Nemulțumiții se bucură și de susținerea lui Marcel Ciolacu care a declarat în prima zi după scrutinul localelor că acei ce au pierdut trebuie să-și asume responsabilitatea.

„Dacă colegii ar fi înțeles că este nevoie să facă o schimbare, am fi avut un rezultat mai bun”, a spus Ciolacu la un post de televiziune. Chiar dacă președintele PSD la nivel național a evitat să nominalizeze pe cineva, el a lăsat să se înțeleagă că printre cei vizați ar fi și Marian Oprișan, președintele PSD Vrancea, care ar fi trebuit să realizeze că alegătorii își doresc o schimbare. Cunoscătorii realităților interne din Partidul Social Democrat n-au îndoieli că declarațiile lui Marcel Ciolacu reprezintă semnalul schimbării la nivelul conducerii organizației PSD Vrancea.

Surse din partid ne-au relatat că zilele acestea, după oficializarea înfrângerii în alegerile locale de la Consiliul Județean Vrancea, se așteaptă ca Marian Oprișan să-și asume responsabilitatea pentru rezultat și să ia „o decizie bărbătească”. Mai exact, să se retragă din poziția de președinte al PSD Vrancea și să lase locul altora.

Necazurile lui Marian Oprișan nu s-au oprit odată cu pierderea alegerilor la președinția Consiliului Județean Vrancea, duminică 27 septembrie 2020. Informațiile noastre arată că baronul a pierdut și o bună parte din organizație și, în special foarte mulți primari. Se pare că oamenii în care s-a încrezut, Nicușor Halici și Raluca Dan, cei de care a ascultat orbește și pe care i-a lăsat să controleze și să ia decizii în numele său, sunt și cei care îl vor îngropa politic.

Oprișan este considerat principalul responsabil pentru rezultatul prost înregistrat la alegeri, pentru pierderea conducerii Consiliului Județean Vrancea, a mai multor primării și a majorităților din Consiliul Local Focșani și Consiliul Județean.

I se reproșează că s-a izolat și s-a rupt de organizația de partid, dându-le puteri discreționare deputatului Nicușor Halici și principalei sale colaboratoare Raluca Dan (chiar dacă nu este înregimentată în partid, aceasta este considerată vocea și brațul lui Marian Oprișan).

Potrivit surselor noastre, influența pe care cei doi o au asupra lui Oprișan, de foarte mulți ani, i-a fost fatală de această dată.

La sfaturile lor, Marian Oprișan a impus în funcții publice dar și politice persoane care nu se bucurau de popularitate și nici de susținerea celorlalți membri. Între cei contestați se numără fostul viceprimar al municipiului Focșani, Gabriel Necula, consilierul local Emanuel Gongu sau actualul vicepreședinte al CJ, Dănuț Cristian.

Conform surselor citate, nemulțumirile au crescut din cauză că orice promovare într-o funcție publică ori politică a fost condiționată de „depunerea jurământului de credință” față de Nicușor Halici și de Raluca Dan.

„Doar oamenii lor, pe care îi considerau ei de încredere, erau băgați în față la Oprișan să fie promovați, iar acesta îi asculta orbește și făcea tot ceea ce îi ziceau ei. Puterea era concentrată într-un singur loc, la ei, fapt ce a stârnit foarte multe nemulțumiri. Oprișan nu asculta și nu se uita la nimeni dacă nu venea din partea lui Halici și a Ralucăi Dan”, ne-a relatat sursa din PSD.  

Halici șef de campanie, o decizie proastă

Decizia lui Marian Oprișan de a-l numi pe Nicușor Halici șef de campanie electorală pentru alegerile locale a fost picătura care a umplut paharul și a iritat cel mai mult. Halici a fost considerat vinovat pentru pierderea ultimelor două rânduri de alegeri, europarlamentare și prezidențiale în Vrancea, iar menținerea lui în fruntea echipei de campanie a dus la o demobilizare. La toate acestea au contribuit și lipsa de abilitate și competențele necesare coordonării militanților:

„Bazându-se pe spatele pe care i-l oferea Marian Oprișan, deputatul Halici s-a purtat ca și cum el era șeful, iar ceilalți sclavii obligați să asculte. Îi umilea pe toți, îi urmărea ca la Securitate ca și cum ar fi fost un stăpân de sclavi. Se credea la Consiliul Județean, unde oamenii tremură de frică să nu-și piardă serviciul și salariul. Cum se arăta unul revoltat sau riposta, îl amenința cu Marian Oprișan, cu excluderea etc. La partid lucrurile stau altfel, oamenii vin de plăcere și muncesc voluntar, iar dacă te porți urât și arogant îi pierzi”.

Acuzații de aranjamente cu PNL

Alte acuzații îi vizează pe fostul viceprimar Gabriel Necula, desemnat candidat pe lista de consilieri județeni. PSD-iștii îi acuză că ar fi avut anumite înțelegeri cu candidați PNL pentru a-și proteja afacerile personale (Gabriel Necula coordonează mai multe GAL-uri). „Necula nu avea ce să caute pe lista de candidați, trebuia să-și vadă de afacerile lui. A fost adus pe listă, iar el și-a văzut doar de aranjamente. Nu a tras pentru partid, ci a făcut în așa fel încât să-și protejeze afacerile”, a precizat sursa noastră.

Același lucru, ne-a spus, este valabil pentru notarul Ciprian Nica și Elena Stoica, patroana Tricoton, care coordonează organizația PSD Panciu. Celor doi li se reproșează că nu au tras deloc pentru partid și astfel, candidații PNL au reușit să câștige detașat alegerile.

Se pare că necazurile lui Marian Oprișan nu s-au oprit odată cu pierderea alegerilor la Consiliul Județean. Informațiile noastre arată că baronul a pierdut și o bună parte din organizație și, în special foarte mulți primari. Se pare că oamenii în care s-a încrezut, Nicușor Halici și Raluca Dan, cei de care a ascultat orbește și pe care i-a lăsat să controleze și să ia decizii în numele său, sunt și cei care îl vor îngropa politic.

Ciolacu îl pune pe Oprișan pe făraș

În concluzie, putem spune că pentru Marian Oprișan lucrurile nu se vor încheia aici, ci vor continua la nivelul organizației județene a PSD. El va trebui să-și asume responsabilitatea înfrângerii, așa cum a anunțat și președintele partidului, Marcel Ciolacu, într-un interviu televizat. „Dacă colegii ar fi înțeles că este nevoie să facă o schimbare, am fi avut un rezultat mai bun” a spus Ciolacu la un post de televiziune.Ciolacu a declarat că responsabilitatea înfrângerilor le aparține exclusiv celor care au condus organizațiile județene și care au stabilit listele de candidați așa cum au dorit.

Chiar dacă nu l-a nominalizat direct pe Oprișan, președintele PSD a spus că le-a sugerat anumitor baroni locali, care ocupau funcțiile de prea multă vreme, să lase pe alții în locul lor.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu reprezintă semnalul schimbării la nivelul conducerii organizației PSD Vrancea.

Rămâne să vedem cine va prelua organizația PSD, în cazul în care Marian Oprișan, așa cum este de așteptat, va fi dat la o parte. Sursele noastre au evitat să ne dea un răspuns concret, însă au precizat că există mai multe posibile variante.

Între cei care îi vânează scaunul lui Oprișan, ar fi și deputatul Nicușor Halici care, se pare, de mai multă vreme, trage sfori la București, pentru a prelua conducerea PSD Vrancea. Un alt nume nume vehiculat este cel al primarului din Odobești, Daniel Nicolaș.

Printre posibilii înlocuitori a fost pomenit și Cristi Misăilă, însă sursele noastre spun că acesta nu are vechimea suficientă în partid și nici nu se bucură de o susținere foarte mare la nivelul organizației. Totuși, faptul că este primarul municipiului reședință de județ, dar și relația bună cu Marcel Ciolacu președintele PSD la nivel național, s-ar putea să constituie atuuri care să plaseze într-o poziție favorabilă în adjudecarea șefiei organizației social democraților vrânceni în perioada următoare.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.