Politică

Ponta: Dacă Băsescu respinge bugetul pe 2014, nu mai putem mări salariile şi pensiile

Ziarul de Vrancea
22 nov 2013 757 vizualizări
Un eventual gest al preşedintelui Traian Băsescu de a respinge şi întârzia promulgarea bugetului pe 2014 va impune ca pensiile să nu mai fie indexate, va bloca majorări de salarii şi va opri începerea unor noi investiţii, existând şi un risc major ca acordul cu FMI să fie afectat, afirmă premierul Victor Ponta.

Joi, premierul Victor Ponta afirma că nu are ce să discute cu preşedintele Traian Băsescu pe tema bugetului pentru anul viitor, deoarece şeful statului este extrem de incoerent şi nu prea ştie ce vrea, adăugând că preşedintele a îmbătrînit şi "s-a băbit".

 

 

Foto:gandul.info

Vineri, într-o conferinţă de presă, Ponta a arătat că, în lipsa bugetului, nu vor fi majorate salariile profesorilor debutanţi, nu vor fi acordate burse pentru medici rezidenţi, nu va fi majorat salariul minim brut pe economie şi nici venitul minim garantat, nu vor fi onorate titlurile executorii pentru salarii restante câştigate în instanţă de către bugetari, în special de profesori, nu va creşte gradul de cofinanţare a proiectelor europene, nu vor fi începute noi obiective de investiţii, precum autostrada Comarnic-Braşov.

Premierul a explicat totodată că acciza de 7 euro cenţi la benzină nu este introdusă prin proiectul de buget, ci printr-o ordonanţă de urgenţă specială, care nu va fi modificată pentru a exista resurse financiare necesare statului, şi a afirmat că speră ca anunţul preşedintelui de a bloca bugetul să fie doar unul politic.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1, că va trimite înapoi bugetul de stat pe 2014, dacă se păstrează creşterea accizei la benzină cu 7 cenţi şi se menţine creşterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.

El a arătat că această creştere merge la regenerare urbană a municipiilor şi oraşelor, la modernizarea satului românesc, unde cresc alocările de la 199 de milioane la 800 de milioane şi la infrastructură de nivel judeţean, unde alocările cresc de la 77 de milioane, la 100 de milioane.

"Asta înseamnă o alocare suplimentară de 1,2 miiarde, pentru administraţiile locale, în condiţiile în care toate aceste programe sunt finanţate şi cu bani europeni", a mai declarat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că mai sunt necheltuiţi vreo 3 miliarde de euro, pentru aceste programe, de la dezvoltare rurală şi de la 1 ianuarie, intrăm pe exerciţiul bugetar nou al Uniunii Europene, astfel că, celor 3 miliarde li se adaugă alte 7 miliarde alocate pentru astfel de programe.

"În loc să utilizăm banii europeni, dăm banii direct şi sunt banii de la creşterea de la benzină. Dacă nu vor renunţa la creşterea cu 7 cenţi a accizei la benzină şi vor menţine aceşti bani care pot fi uşor substituiţi cu bani europeni, le trimit bugetul înapoi, pentru că sunt bani furaţi din banii tuturor, pentru ca să asigure bani de campanie, cu licitaţii, cu atribuiri directe", a mai spus Băsescu.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.