Politică

VIDEO!!! Ministrul Nicolăescu: Spitalul Judeţean Focşani nu poate fi unitate strategică

Raluca Manolache
13 sep 2013 2586 vizualizări
Spitalul Mare va afla dacă intră în categoria spitalelor strategice cel mai probabil anul viitor u Consiliul Judeţean nu va prelua Spitalul cu datorii astfel încat se caută soluţii pentru stingerea acestora, după cum a declarat ieri la Focşani Eugen Nicolăescu u şi managerii de spitale vor afla în luna octombrie dacă răman pe posturi sau nu u ministrul a anunţat la Focşani că intenţionează să introducă “paturile private în spitalele publice” pentru pacienţii cu bani

Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani mai are de aşteptat pentru a fi inclus de Ministerul Sănătăţii pe lista unităţilor strategice din ţară. Aceasta pentru că cea mai mare unitate spitalicească din judeţ nu îndeplineşte condiţiile impuse. Acest lucru a fost afirmat chiar de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a fost prezent ieri la Focşani. Acesta a fost însoţit de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană în scurta vizită făcută în Focşani. “Cel puţin deocamdată spitalul nu se poate încadra în acele criterii. După ce vom finaliza strategia naţională de sănătate care se bazează pe strategiile regionale şi vom constata că în anumite judeţe, anumite spitale, trebuie să capete acest statut, nu vom ezita să o facem”, a precizat ministrul Nicolăescu. Această strategie ar urma să fie finalizată la sfarşitul acestui an. Aşa se face că Spitalul Mare va afla dacă intră în categoria unităţilor strategice cel mai probabil anul viitor.

Oprişan nu vrea spitalul cu datorii

Cu toate acestea, Spitalul din Focşani rămane singura unitate din ţară, care nu intră în categoria spitalelor clinice, nepreluată de Consiliul Judeţean. Ministrul spune că a stat de vorbă cu preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, iar principala problemă o reprezintă datoriile foarte mari. “Este unicul Spital Judeţean de Urgenţă, care nu este clinic, ce nu a fost preluat de Consiliul Judeţean. Am înţeles dintr-o discuţie cu dl Oprişan că dumnealui are observaţia că ar prelua acest spital dar numai în condiţiile în care l-ar prelua fără nicio datorie şi fără niciun fel de obligaţie restantă, pentru că nu ar vrea să greveze bugetul CJ”, a arătat Eugen Nicolăescu. Şi pentru că mai sunt unităţi preluate cu datori mari în ţară, ministrul spune că se caută soluţii pentru ştergerea acestor debite. În cazul în care se va găsi o soluţie, va fi luat în calcul şi Spitalul Focşani astfel încat unitatea să poată fi preluată.

Managerii, evaluaţi în luna octombrie

Managerii de spitale urmează să fie evaluaţi de Ministerul Sănătăţii în luna octombrie. Se va monitoriza dacă aceştia au reuşit să se încadreze în bugetele alocate în ultimele trei luni, fără să facă datorii. În caz contrar aceştia vor trebui să îşi găsească un alt loc de muncă.
“Dacă la Focşani managerul nu a înregistrat datorii şi are din urmă şi nu este vina lui, atunci nu are nicio problemă cu legea. O să încercăm să vedem cum îl ajutăm să ducă la bun sfarşit şi nenorocirile din spate. Dacă este vinovat, el trebuie să ne părăsească şi să căutăm pe cineva capabil să conducă un spital fără să facă arierate”, a spus Nicolăescu. De precizat că Spitalul Judeţean este condus de Constantin Mandrilă, manager impus de PSD prin Marian Oprişan.

Veşti pentru rezidenţi

Prezent la Focşani, ministrul Sănătăţii a adus în discuţie şi cateva dintre iniţiativele legislative care ar trebui să schimbe sistemul sanitar. Ministrul a anunţat că se doreşte ca medicii rezidenţi care vor absolvi un modul de specialitate din cadrul rezidenţiatului să poată prefesa într-un spital în specialitatea respectivă. Astfel, medicii tineri vor avea un venit suplimentar şi vor căpăta şi experienţă în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor. De asemenea, “o anume perioadă de practică din rezidenţiat nu va mai fi obligatoriu a se efectua numai în spital universitar, clinic şi se va putea desfăşura şi în spital neclinic, un spital judeţean, aşa cum este spitalul de la Focşani, care în anumite specialităţi de rezidenţiat va putea să fie acreditat”, spune Eugen Nicolăescu. Se lucrează şi la un proiect de modificare a modului de plată a medicilor care muncesc în spitale. “Intenţionăm să dezvoltăm paturile private sau serviciile medicale private în spitalele publice. Prin acest sistem de paturi private şi servicii private în ambulator, efectuate de personalul medical în afara orelor de program în acel spital, asigură venituri suplimentare şi pentru medic, şi pentru echipa medicului. O cotă parte din tariful pe care îl va plăti acel cetăţean, care va dori să se interneze şi să beneficize de acele servicii în sistem privat, va rămane şi la dispoziţia spitalului public“, mai spune ministrul Sănătăţii.

Pacienţii, informaţi de medicamentele mai ieftine

Ministerul doreşte ca pacienţii să fie informaţi în momentul în care primesc o reţetă compensată cu privire la preţul medicamentelor. Astfel încat pacientul să poată alege medicamentul fie mai ieftin, fie mai scump, în funcţie de bugetul pe care îl are. “Cetăţeanul roman nu este un cetăţean bogat, este un cetăţean cu venituri modeste. Atunci cand are nevoie de servicii de sănătate se adresează în general unui spital public. De acolo pleacă cu o reţetă. Important este ca pe acea reţetă să se facă o formulă prin care să fie informat care este medicamentul cel mai ieftin pentru patologia lui şi care dă preţul de referinţă la compensare”, a mai declarat la Focşani ministrul Nicolăescu. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
ionica, acum 3877 zile, 15 ore, 47 minute, 56 secunde
eu cred ca liberalii chiar incep sa miste lucrurile in vrancea, incet dar sigur si in directia buna! Felicitari!
Jimi, acum 3877 zile, 18 ore, 19 minute, 49 secunde
Dar cu CT-ul si RMN-ul cum ramine,tot la firme private ce ne beleste de bani....!?
schnee, acum 3877 zile, 19 ore, 16 minute, 57 secunde
Mi se par niste idei bune, asteptam sa le puna in practica. Este clar ca sistemul de sanatate are probleme si ma bucur ca acest ministru cauta solutii la problemele actuale.
peps, acum 3877 zile, 19 ore, 38 minute, 9 secunde
este de laudat ca alesii nostri de la PNL au miscat in front si au adus atentia catre spitalul Sf. Pantelimon care din pricina datoriilor nu este asumat de nimeni, poate mai marele Oprisan l-ar citeste integral
danb, acum 3878 zile, 3 ore, 41 minute, 13 secunde
Mai frate, cui foloseste spitalul asta ? Pai cica vrancenilor. Vad ca pe astia care cica ne reprezinta ii cam doare-n fund de noi si de sanatatea noastra. Inainte ca Oprisan sau juniorul Barladeanu sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.