Politică

Comisia de disciplină verifică etica secretarului din Fitioneşti

Iulia Crețu
8 aug 2013 2791 vizualizări
Prefectura Vrancea susţine că secretarul comunei Fitioneşti nu a întocmit referatul privind emiterea ordinului de încetare a mandatului de primar social democratului Iordache Cazacu u Prefectura Vrancea, ANI şi secretarul din Fitioneşti văd din unghiuri diferite incompatibilitatea primarului, evaluare finalizată în 2010

Prefectura Vrancea a dispus o anchetă disciplinară în cazul secretarului de la Fitioneşti, Roxana Ifrim, în cazul deciziei ANI de incompatibilitate a primarului PSD Iordache Cazacu, dictată în 13 aprilie 2010. Potrivit declaraţiilor oferite de prefectul Cătălin Kanty Popescu, secretarul comunei intră în atenţia Comisiei de Disciplină pentru nerespectarea codului etic, pentru că nu a transmis Instituţiei Prefectului un referat vis-à-vis de emiterea ordinului de încetare a mandatului de primar. “Ordinul prefectului nu a fost emis deoarece secretarul comunei nu a întocmit referatul. S-au dispus măsurile necesare împotriva secretarului comunei Fitioneşti, respectiv sesizarea Parchetului şi a Comisiei de Disciplină. Ne-am aflat într-o permanentă comunicare cu ANI, fiind desfăşurată corespondenţa privind situaţia primarului comunei Fitioneşti şi refuzul secretarului de a întocmi referatul privind emiterea ordinului de încetare a mandatului de primar”, se arată în poziţia Prefecturii Vrancea, însuşită de prefectul Popescu. Situaţia în cazul lui Cazacu de la Fitioneşti nu este însă lămurită, mai ales că tocmai în legea ANI sunt anumite inadvertenţe. De altfel, instituţiile implicate în cazul de incompatibilitate (secretarul, Prefectura şi ANI) văd situaţia în mod diferit. “ANI solicită emiterea ordinului de încetare a mandatului. Interdicţia operează în mandatul 2012-2014: «dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului». În prezent, se află în soluţionare ultima solicitare ANI, urmand  a se lua măsurile legale ce revin prefectului cu respectarea legislaţiei în vigoare. Există divergenţe de opinie cu ANI privind termenul de aplicare a sancţiunii disciplinare. Poziţia prefectului: sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în 3 ani de la data cand încetează starea de incompatibilitate, respectiv octombrie 2009. Poziţia ANI: sancţiunea se aplică 3 ani de la rămanerea definitivă a raportului de evaluare, respectiv mai 2010”, mai precizează Prefectura Vrancea.

ANI zguduie, dar nu dăramă

Pană la urmă, anunţul ANI potrivit căruia primarul Iordache Cazacu este incompatibil nu pare a fi decat un foc de paie, în care instituţiile se invită şi se feresc să anunţe o decizie. Secretarul comunei, Roxana Ifrim, ar trebui să decidă în cazul “şefului”, adică al edilului. Însă, Ifrim precizează Prefecturii Vrancea că nu are ce referat să realizeze motivand că Iordache Cazacu nu a primit nicio înştiinţare de la ANI. Hartia ar fi ajuns însă la soţia edilului, care însă nu a semnat pentru preluarea corespondenţei. “În perioada 2011-2013, Prefectul judeţului Vrancea a solicitat, în repetate randuri, prin adresă scrisă, secretarului comunei Fitioneşti să dispună o analiză a actelor normative şi în baza raportului de evaluare întocmit de către ANI… să înainteze Prefectului referatul justificativ pentru punerea în aplicare a art. 16 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare. Secretarul a refuzat întocmirea referatului avand în vedere următoarele considerente: «Primarul comunei nu a putut să-şi exercite căile legale de apărare şi contestare a actului în cauză, întrucat acesta nu a fost comunicat persoanei verificate» şi «secretarul comunei nu are temei juridic pentru a întocmi referatul constatator de încetare de drept a mandatului de primar»”, mai spun oficialii Prefecturii Vrancea. În vara anului trecut, Prefectura a sesizat Parchetul de pe langă Tribunalul Vrancea privind inacţiunile secretarului din Fitioneşti, Roxana Ifrim, dar rezoluţia procurorului din 26 martie 2013, în dosarul 1236/P/2012, a dat neînceperea urmăririi penale. ANI a constatat starea de incompatibilitate în care s-a aflat, în perioada 26 iunie 2008 – 22 octombrie 2009, Iordache Cazacu, întrucat a deţinut funcţia de primar la Fitioneşti, fiind în acelaşi timp şi administrator al firmei LARVIN S.R.L. Fitioneşti, firmă care administrează între altele şi un magazin din comună. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.